A tizenkilencedik-huszadik század fordulóján Magyarországon többen voltak a nemzetiségekhez tartozók, mint a magyarok. Több volt az ebből fakadó feszültség, ellentét, egymásnak feszülés is, amelyek következményeit ismerjük. Most jóval kevesebben vannak, de ami fontosabb, senki sem kérdőjelezi meg, hogy joguk van saját identitásuk megőrzéséhez, és ahhoz, hogy ők dönthessenek a rájuk vonatkozó kérdésekben. Hulej Emese írása.

„A Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők. Minden valamely nemzetiséghez tartozó magyar állampolgárnak joga van önazonossága szabad vállalásához és megőrzéséhez” – olvasható az Alaptörvényben. A magyar alkotmány tehát garantálja, hogy a velünk élő nemzetiségeknek nem kell beolvadniuk az érvényesüléshez, és hátrányokat sem kell szenvedniük, ellentétben sajnos több környező országgal. A külhoni magyarokhoz mégsem érdemes hasonlítani a helyzetüket, tekintve, hogy jóval kevesebben vannak, számban és arányban egyaránt.

KÖZÖSSÉGEK, SZÓSZÓLÓK

A tizenhárom, törvényileg elismert nemzetiség együttesen a lakosság 6,5 százalékát teszi ki, legalábbis a legutóbbi, a 2011-es népszámlálás alapján. Mint Dobos Balázstól, az MTA TK Kisebbségkutató Intézetének munkatársától megtudom, ezzel az adattal óvatosan kell bánni, mert a nemzetiségre vonatkozó kérdések megválaszolása önkéntes alapon történt, illetve jelentős részük egyben magyarnak is vallotta magát. A nemzetiségi szervezetek általában a kimutatott létszámnál többre becsülik tagjaikat.

A kutató elmondta, hogy a magyar állam meglehetősen szigorú követelményeket támaszt egy népcsoport elé a nemzetiséggé váláshoz, például legalább százéves folyamatos ittlétet, mert az a törekvése, hogy szervezett, egyesületekkel, intézményekkel bíró, tartós közösségek legyenek. Fontos előírás továbbá a magyar állampolgárság is.

– Ez nem ritka, hiszen például Németország is öt nemzetiséget ismer el: a dánokat, a frízeket, a szorbokat, a szintiket és a romákat. A nemrég betelepült törököket nem, hiába vannak sokan. A lista bővíthető, ha legalább ezer, az adott nemzetiséghez tartozó magyar állampolgár kezdeményezi. Voltak ilyen törekvések, de egyelőre a lista nem egészült ki. A rendszerváltás idején felmerült, hogy a zsidóság is legyen nemzetiség, de saját kérésükre lekerültek a listáról. Ugyanakkor a kínai vagy vietnami közösség nincs rajta, bár a népszámláláskor őket is külön tüntették fel.

Az egyes népcsoportok természetesen nem együtt és egyszerre érkeztek, hanem a történelem folyamán többször, több okból. Menekülés, kiűzetés, át- és betelepítés okán, jobb megélhetés reményében. Sokan közülük idővel beolvadtak. Akik nem, azok az ország bármely pontján élhetnek, de vannak jellemzően szlovák, román vagy sváb települések. A magyarországi románoknak például Gyula a központja, itt iskoláik vannak, kutatóintézetük, itt működik az országos önkormányzatuk is.

– Ha az adott településen legalább huszonöten élnek egy nemzetiségből, akkor ott létre lehet hozni nemzetiségi önkormányzatot, ezekből pedig kialakul az országos önkormányzat. A választásokra a sorozatos visszaélések miatt ma már szigorúbb előírások vonatkoznak – magyarázza Dobos Balázs.

– Az országos önkormányzat dönthet saját ünnepeikről vagy a nemzetiségi utónévjegyzékről. Bizonyos ügyekben véleményezési joga van, másokban egyetértési, a rájuk vonatkozó kérdésekben pedig döntési. Régi követelés volt részükről, hogy legyen valamilyen kedvezményes parlamenti képviseletük, így kerültek be négy éve az országgyűlésbe a szintén választott nemzetiségi szószólók. Ők felszólalhatnak, méghozzá saját anyanyelvükön, külön bizottságot alkotnak, de nem szavazhatnak. A mostani választáson azonban a német nemzetiség képviselője megkapta a teljes értékű képviselőséghez szükséges számú szavazatot, így ő ugyanolyan képviselő lett, mint a többiek.

TE MIT TESZEL A LEVESBE…?

Milyen ma Magyarországon nemzetiségi nőnek lenni? Milyenek az örmény, a görög, a szerb nők? Mikor nevetnek, min sírnak, mit tesznek a levesbe…? Ezeket a kérdéseket mutatja be egy színdarabban hat színésznő és kollégájuk, a görög Kollatos Fotios. Az előadás létrehozására nemzetiségi színtársulatok, szerzők és színészek szövetkeztek, méghozzá úgy, hogy az egyes jelenetek a szereplőkkel előzetesen készített interjúk alapján íródtak. Olyan kíváncsian és egymásra nyitottan dolgoztak, hogy a Jelenlét Fesztiválra közösen alkotott darab, a Levesben egy hosszú távú közös munka első fejezete lett.

A cikk folytatását – melyben a képen szereplő hölgyekről még többet megtudhattok – a Nők Lapja 2018/19. lapszámában olvashatjátok el. A magazint május 9-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Hulej Emese

Fotó: Schumy Csaba