7 ok, amiért a tél igenis szerethető + JÁTÉK

A tél mostohagyerek az évszakok között, kevesen szeretik igazán, a többség már ősszel bosszankodik miatta, és december közepétől visszaszámol, hogy mikor ér már véget. Amikor a hideg évszak előnyeit gyűjtik össze, a legtöbb írás arra koncentrál, hogy a vastagabb ruhákban nem látszik, ha felszaladt pár kiló, de ennél sokkal jobb mókákat is tartogat ez az évszak – higgyetek egy télanyónak! Jónap Rita írása.

Várakozás

Én jellemzően január másodikától kezdem várni a karácsonyt, és június végén már nagyon örülök, hogy kevesebb van a következőig, mint amennyi eltelt az előző óta. Mivel az őszt is szeretem, szigorú önkontrollt gyakorolva egészen adventig nem díszítem fel a házat ünnepi díszbe, de az első gyertya meggyújtásakor már úgy fest a lakásunk, mint egy karácsonyi ajándékbolt. Rénszarvasok, manók, angyalkák, függő és álló díszek mindenütt, de van két komplett világító téli falum is. A karácsony nem három nap, hanem az a minimum egy hónap, amíg várjuk, készülünk rá – a legszebb időszaka az évnek.

Karácsonyi zenék

Vannak zenék, amiket csak télen lehet hallgatni. A Diótörővel indítom a szezont, november végétől erre sütök, főzök, pakolok, majd jöhetnek az olyan klasszikusok, mint a Let It Snow, Driving Home for Christmas, Have Yourself a Merry Little Christmas – ezek azért jók, mert képes vagyok egész nap ezeket motyogni, dúdolni. Az utolsó héten, a célegyenesben ráfordulok a két legnagyobb kedvencre, a Kormorán Betlehemi királyok című cédéjét illetve a Bojtorján Karácsonyi albumát hallgatjuk egész nap.

Aki már kinőtt a hógolyózásból, szánkózásból, hóemberépítésből (ezekből amúgy ki lehet nőni?), az is beláthatja, hogy a hó mindent megszépít. A város csúnyább részeit, a kopár domboldalakat, legelőket jótékony paplanként fedi be a hó, a világ egy csapásra csendes, harmonikus, festményszerű lesz. Én még a hólapátolást is imádom; van annak valami terápiás jellege, amikor az ember bakancsot, kabátot, sapkát húz, majd takaros csíkokat tol a hóban.

Síelés

Hajnalban kelni, tizennégy réteget magunkra húzni, sorakozni a felvonónál, küzdeni a síbakancs felvételével, elviselni hogy az ujjpercek szinte lefagynak – ez mind semmi azért cserébe, amikor az ember siklik lefelé a lejtőn a fák között a fenyőillatban. Arról meg már nem is beszélek, amikor szikrázó napsütésben, nulla fokban, tökéletesre gyalult pályán a felhőmentes világoskék égbolt alatt tesszük ugyanezt. A síelés annyira jó tud lenni, hogy az ember legszívesebben kiabálna örömében, amikor repeszt lefelé.

Forró fürdő, szauna

Amikor kint repkednek a mínuszok, akkor esik igazán jól a forró fürdő, a szaunázás, vagy pár óra áztatás valamelyik termálfürdőben. Én ezek közül egyik programért sem rajongok különösebben, de tudom, mennyire élvezik a barátnőim ezeket a melengető kikapcsolódásokat, és tény, hogy az évi két-három kádas fürdésemet januárban ejtem meg, és utána mindig úgy érzem magam, mint egy elem, amit feltöltöttek.

Kuckó

Télen, különösen a karácsonyt követő időszakban lelassulunk, és nagyon jól van ez így. Kicsit olyan, mint amikor az állatok téli álmot alszanak; az ember is a szoba melegében érzi jól magát; egy pléd alá bújva olvasni, filmet nézni tökéletes elfoglaltság. Korán sötétedik, de ez sem baj, mert ilyenkor jó otthon lenni, télen sokkal jobban ráérünk, kevesebbet kapkodunk, nem hajt a tatár. Mintha rápihennénk a pörgősebb tavaszra, nyárra.

Csülkös bableves

Amikor hozzáfogtam e lista megírásának, megfogadtam, hogy bár estig tudnám sorolni a különböző fogásokat, csak egy pont szólhat a téli ételekről, italokról. Szerintem ilyenkor lehet a legfinomabbakat főzni, zimankóban sokkal jobban vágyunk a melegebb, nehezebb, komplikáltabb fogásokra, már csak attól is komfortosabban érzem magam, ha bekapcsolom a sütőt. Ha nem eszem éppen, akkor azt tervezem, hogy mit fogok főzni, sütni este és a hétvégén. Amikor kielégítettem a hurka-, kolbász-, csülkös bableves éhségemet, akkor áttérek a téli zöldségekre, élen a céklával, csicsókával, édesburgonyával és sütőtökkel. Végezetül nem szabad elfeledkeznünk az italokról sem, hiszen a forralt bor, puncs, forró csoki is csak télen esik jól igazán!

Te is szereted a telet? Gondoskodunk róla, hogy idén még élménydúsabban teljen. Figyeld a Facebook-oldalunkat az adventi nyereményjáték részleteiért, mert utolsó fordulónkon a helyes megfejtést beküldők közül egy szerencsés megnyeri a játékunk fődíját: azaz egy féléves Nők Lapja magazin előfizetést, a legújabb Tél különszámunkat, és a Hotel Karos Spa****superior –ba egy két főre, három éjre szóló szállásutalványt. Játékunkban a megfejtést a játék posztja alá, kommentben várjuk.

A részletes játékszabályzat itt érhető el.

Szöveg: Jónap Rita

Fotó: Thinkstock