8+1 praktikus tipp, amivel lakáskeresőként könnyebben új otthonra lelhetünk

Egy lakás vásárlása hatalmas befektetés, ami megfontolt döntést és rengeteg előzetes tervezést igényel. Mivel a cél az otthonteremtés, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen feltételekkel valósul majd meg, és ezekből hogyan tudjuk kihozni a legjobbat. A következő tippek viszont nagy segítségünkre lehetnek a folyamatban.

Tisztázzuk a prioritásokat

Nagyon fontos, hogy még mielőtt az egész lakáskeresési folyamatba belevágnánk, tisztázzuk a főbb prioritásainkat onnantól kezdve, hogy mennyit szánunk rá, milyen településen, városrészen helyezkedjen el a lakás egészen odáig, hogy hány szobát tartalmazzon, felújított legyen-e vagy felújítandó, és még sorolhatnánk. Ha a lista végére értünk, egy újabb szűrés vár ránk, és a feljegyzett dolgokból válasszuk ki az öt – vagy akár három – legfontosabbat, amikhez mindenképp ragaszkodunk. Ezek máris jó kiindulási pontot nyújtanak a kereséshez, ami gyakran igen hosszadalmas és fárasztó folyamat.

Az ingatlan értéke is mérvadó

Mivel egy lakás megvásárlása az egyik legnagyobb befektetés, amire az ember az életében költ, nem árt megfontolni, milyen értéke lesz a későbbiekben az ingatlannak, amit megveszünk. Ez nemcsak a vétel szempontjából fontos, hanem abban az esetben is, ha esetleg évek múlva eladnánk. Amennyiben jó az épület struktúrája, jó helyen van, fel tudjuk újítani és nemcsak, hogy meg tudja tartani az értékét, de növelni is lehet, akkor nem kötöttünk rossz üzletet.

Hasonlítsunk össze

Miután vagy egy tucat lakást megnéztünk – akár az interneten, akár élőben – nagyon nehéz lesz nyomon követnünk az előnyöket és a hátrányokat, illetve egyáltalán a funkciókat, amikkel rendelkeznek. Könnyebbé tehetjük a dolgunkat, ha készítünk egy táblázatot, amiben minden fontos információt feljegyzünk, illetve a saját benyomásainkat tartalmazó megjegyzéseinkkel is ellátjuk. Tartalmazhatja például, hogy hány szobás az adott lakás, hol van, mennyire felújítandó, milyen a környékről a benyomásunk. Tekintsünk erre a táblázatra úgy, mint egy személyes asszisztensre, vagy mint az otthon is elérhető ingatlanosunkra, aki a főbb pontokban a segítségünkre lehet.

Járjunk utána a bűnözési statisztikáknak

Senki sem szeretne olyan környéken élni, ahol magas a bűnözési arány, így nem árt előzetesen annak is utánajárni, mennyire biztonságos a hely, ahová költöznénk. Budapestet vagy nagyobb vidéki városokat illetően különösen fontos ennek utánajárni, hiszen senki sem szeretne minden nap félve hazajárni. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az, hogy jelenleg kifogástalannak tűnik a környék, nem jelenti, hogy a jövőben is az marad – a lakosság hosszú távú összetétele nagyban befolyásolja azt.

Milyen a környék infrastruktúrája?

Ha fontos számunkra, hogy a leendő otthonunk jól megközelíthető helyen, az is megkönnyíti a szűrést és a keresést. Emellett, ha ott tervezünk családot alapítani, vagy már azzal érkezünk, azt sem árt figyelembe venni, milyen távolságra van az otthontól óvoda, iskola, háziorvos, élelmiszer bolt. A kultúrakedvelők számára az is lényeges lehet, milyen szórakozási lehetőségek vannak a környéken.

Vigyünk magunkkal szakembert

Sokszor nem vesszük észre azokat a hibákat, amiket egy mester szeme azonnal észrevesz, így nem árt, ha magunkkal viszünk egy szakembert, amikor újra bejárjuk a lakást, amely iránt komolyan érdeklődünk. Érdemes felmérni a gerendák vagy a tartószerkezet állapotát, alaposan megnézni, hogy van-e beázás, penész, milyen állapotban vannak a villany- és vízvezetékek. Így nem érhet a későbbiekben nagy meglepetés.

Nyissuk ki a szekrényeket

Amennyiben úgy megyünk háztűznézőbe, hogy még a berendezés is a lakásban van, ne féljünk kinyitni a szekrényeket, tárolókat. Egyrészt fel tudjuk mérni, mekkora bútorok, tárolók férnek majd a lakásba, másrészt pedig arra is rájöhetünk így, hogy penészednek-e a falak. Ha ugyanis a szekrényeket kinyitva dohos, állott szagot érzünk, gyanús, hogy gondok vannak a szellőzéssel a lakásban, amitől a falak könnyen penészedhetnek.

Látogassunk el az ingatlanhoz különböző napszakokban

Így megfigyelhetjük a szomszédság összeállítását is, illetve pontosabb képet kaphatunk a környékről. Nagy társasági élet van? A gyerekek az utcán játszhatnak? Zavaró zaj van? Esetleg veszélyesnek tűnik a környék? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatunk, ha legalább két napszakban (mondjuk reggel és este) személyes látogatást teszünk a kiszemelt otthonban.

+1 Beszéljünk az ott lakókkal, a közös képviselővel, gondnokkal

Természetes, hogy potenciális vevőként szeretnénk egy kicsit többet megtudni a kiválasztott ingatlan helyzetéről, pláne, ha társasházban keresünk lakást. Ne féljünk segítséget kérni akár közvetlenül a tulajdonostól, az ingatlanostól, és hozzunk össze egy találkozót a közös képviselővel vagy a gondnokkal (még jobb, ha mindkettővel tudunk beszélni). Nem mindegy ugyanis, hogy egy olyan házba költözünk-e, aminek tartozásai vannak vagy sem. Nem túl tolakodóan megkérdezhetünk egy-egy éppen arra járó lakót is, hogy mennyire szeret az adott épületben lakni. Már az első gesztusaiból leszűrhetünk apró tanulságokat.

Vajon hol jó lakni Magyarországon? Mitől lesz jobb egyik hely a másiktól? Többek közt ennek járunk utána a Nők Lapja legújabb, 2017/33. számában. A magazin augusztus 15-én jut el az előfizetőkhöz, míg az újságárusoknál augusztus 16-tól lesz kapható.

Szöveg: F.R., S.R.

(moneycrashers.com, houzz.com)