Nincs annál fájdalmasabb, mint amikor két ember gyermekre vágyik, ám sehogy sem jön össze nekik. Ma már azonban számos megoldás létezik, az egyik ilyen a spermadonorral való megtermékenyítés. A procedúra után viszont még egy nehéz feladat vár a párokra: elmondani a gyereknek az igazat.

A termékenységi problémákkal küzdő pároknak ma már jó néhány lehetőség a rendelkezésükre áll, ha babát szeretnének. Ilyen a spermadonorral való megtermékenyítés. A procedúra végén jó esetben teljesülhet a gyermekre vágyók álma, viszont egy igazán nehéz szakaszon még túl kell esniük, méghozzá azon, hogy megmondják a kicsinek, egyikük nem a vér szerinti szülője. Mikor van itt az ideje? Hogyan kezdjünk neki? A következő összeállításban szakértők válaszolták meg a legégetőbb kérdéseket.

Minél korábban  közöljük, annál jobb

A pszichológusok többsége egyetért abban, hogy sosem lehet túl korán ahhoz, hogy elmondjuk az igazságot. Minél tovább várunk vele, annál nehezebb lesz ugyanis ezt a beszélgetést megejteni. Akár már az anyaméhben lévő gyermeknek is elmesélhetjük a történetünket, ez ugyanis segít felkészülni, begyakorolni, hogyan kommunikáljunk később vele. Ne várjunk a végtelenségig a megfelelő pillanatra, amikor úgy érezzük, a család készen áll rá, mondjuk el a gyerekünknek is az igazat. Ne felejtsük el, ha mi nem csinálunk belőle nagy ügyet, ő sem fogja annak tekinteni. Az adományozót nyugodtan hívhatjuk ezekben a beszélgetésekben segítőnek, anélkül, hogy túlzottan romantizálnánk őt. Amikor elmondjuk a gyerekünknek, ki a valódi apja, mindenképp fókuszáljunk a család összetételére, ne pedig a gyermek fogantatásának részleteire. „Apa és anya nagyon szeretett volna egy kisbabát, de segítségre volt szükségük hozzá” – ez a bevezetés már egy egészen jó kezdet lehet.

Hangsúlyozzuk a donor és a szülő közötti különbséget

Abban az esetben, ha egyedülállóként vállalunk gyereket donor segítségével, eljön az idő, amikor a kicsit érdekelni kezdi, ki is az apukája. Ez az a helyzet, amikor különösen fontos, hogy különbséget tegyünk számára a szülő és a donor között. A pszichológusok szerint ilyenkor elmagyarázhatjuk, hogy annak ellenére, hogy minden összetevőnk megvolt ahhoz, hogy családot alapítsunk, néhány mégis hiányzott hozzá, hogy babánk születhessen. Érdemes ilyenkor felhívni arra is a figyelmet, hogy nem minden gyereknek van apukája, néhányuknak segítője vagy adományozója van.

A kommuninkáció a kulcs

Mire a gyermekünk megismerkedik a természet működésével, győződjünk meg róla, hogy érti, nemcsak a közösülés az egyetlen módja annak, hogy egy baba megfoganjon. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy nyíltan és őszintén – természetesen a gyerek értelmi szintjén – beszéljünk vele a dolgokról. Igaz, nem lesz könnyű elmagyarázni, miért volt szükség donorra, de minél több információ birtokában van a gyerekünk, annál jobban segíthetünk neki megemészteni és megérteni a helyzetet. Nem elég azonban magáról a folyamatról beszámolni neki, hanem azokról az érzésekről is fontos beszélni, amik az érkezését kísérték. Hangsúlyozzuk, mennyire örülünk, hogy megszületett, mert vele lett teljes az életünk, ez pedig segítség nélkül nem ment volna.

Vegyük tudomásul és tartsuk tiszteletben a gyerekünk érzéseit

A donorról beszélni nagyon nehéz és megterhelő szülőként, mert attól tartunk, hogy ezzel összezavarjuk a gyerekünk családról alkotott képét. Holott a kicsik tisztában vannak vele, kit kell szülőnek tekinteniük. Amikor a gyerekünkkel a családalapításról beszélgetünk, az adományozót emlegessük a folyamat részeként, hogy megértse annak fontosságát és jelentését. Ez fontos, hogy ne legyen zavart és frusztrált a későbbiekben, értékelj a szüleit, akikhez érzelmi kötelék fűzi, és megértse, hogy így alkotnak egy családot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne érezné magát zavartan emiatt. Hagyjuk, hogy megeméssze a dolgot, és legyünk nyitottak mindig a beszélgetésre, a kérdéseire, még akkor is, ha számunkra kellemetlen időben talál meg velük. Tudatosítsuk benne, nem számít, hogyan állnak össze a családok, a lényeg a szeretet, ami összefűz minket. Ez pedig fontosabb a genetikai köteléknél is. Ha ezt elég korán elkezdjük kommunikálni felé, a családi narratívák természetes részeként fog a dologra tekinteni.

Hogyan működik ma a spermadonorral való megtermékenyítés itthon? Ki kérhet ilyen jellegű segítséget? Mennyibe kerül? Többek között ezekre a kérdésekre adunk választ a Nők Lapja legfrissebb, 2017/18. számában. A magazin május 3-tól kapható az újságárusoknál!

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: parents.com