„A kultúra a szüleink, nagyszüleink életének lenyomata” – Közeli Káel Csabával

Káel Csaba szenvedélyesen hisz a kultúrában és abban, hogy a művészettel való találkozásnak hatalmas ereje van. Rendkívül változatos pályát tudhat maga mögött: számtalan videoklip, reklámfilm fűződik a nevéhez, segédkezett több televíziós csatorna születésénél is, a nemzetközi művészeti szcéna operarendezői, filmrendezői sikereit jegyzi. 2011-től a Müpa vezérigazgatója. Oravecz Éva Csilla interjúja.

– Ha filmet forgatna az életéről, mi lenne az a motívum, ami az egész filmen végigvonulna?

– Az az életszeretet, amit az ember az őseitől örököl. Az én őseim képtelen helyen találkoztak, egy Borsod megyei bányászfaluban. Mamámékat ide telepítették, apáméknak pedig elvették Széphalomnál a földjeiket, apámat mint kulák gyerekét, kitették a sárospataki gimnáziumból. Ők normális esetben nem találkoztak volna, hiszen az egyik pesti polgárlány volt, a másik parasztfiú. A szenvedély hozta őket össze. Anyám a maga polgári módján esett szerelembe, apám viszont úgy, mintha a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című filmből lépett volna ki. Elkötött egy kiskocsit, rátett egy cigánybandát, és szerenádot adott anyámnak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .