Kínos kérdések a szexualitásról gyerekektől és opcionális válaszok a szülőktől

A maci nem jár a málnásba, és a méhecskék sem porozzák be a virágokat. Ha a gyerekek a szexualitásról vagy nemiségről kérdeznek, akkor érdemes úgy felelni nekik, hogy életkorukhoz mérten kielégítő választ kapjanak. Mutatjuk, mire gondolunk!

kislány-súg

Ez itt mi nekem?

2-3 éves kor körül, amikor a gyerekek bölcsődébe, óvodába kezdenek járni, felfedezik, hogy nem mindenki olyan odalent, mint ők. Bár a legtöbb szülő fél kimondani, hogy pénisz vagy vagina, nem érdemes becézéseket kitalálni a nemi szervekre, hiszen ebben a korban semmilyen felhang nem társul egyik szóhoz sem. Nevezzétek a nevükön a dolgokat, később nagy haszna lesz, ha már ilyenkor sem köntörfalaztok. Valahogy így kellene:

Az ott a péniszed, minden fiúnak ilyen van, apának is – ezen keresztül tudtok pisilni. A kislányoknak pedig vaginája van, ez különböztet meg titeket egymástól.

Honnan jön a kisbaba?

A reprodukciót és az evolúciót talán kissé nehéz lenne elmagyarázni egy 3-4 évesnek – körülbelül ebben a korban kezdenek érdeklődni a születés csodája iránt, főleg, ha épp testvérük születik –, ezért az egészet le kell egyszerűsíteni. Például az alábbi módon:

– Anyának van egy belső pocakja, amit méhnek neveznek, itt élnek a kisbabák egészen addig, míg elég nagyok nem lesznek ahhoz, hogy megszülessenek. Amikor kicsi voltál, te is itt laktál, de aztán megnőttél és kibújtál, hogy meglátogass minket.

4-5 éves korban már ki lehet ezt egészíteni azzal, hogy ebben a vaginának is szerepe van, például így.

– Amikor a méhben már nem fér el a kisbaba, mert olyan nagyra nő, akkor az anyukák a vaginájukon keresztül kitolják őket. Tudod, ez egy széles cső, így a babák könnyen kibújnak rajta.

Hogyan lesz a baba?

A szülők rémálma ez a kérdés, sokan annyira zavarba jönnek, ha 5-6 éves csemetéjük erről kérdezi őket, hogy medvékről és méhekről kezdenek mesélni, pedig ezzel csak még jobban összezavarják a gyereket. Ha tudatosan nevelitek a kicsiket, akkor kár lenne kerülgetni a forró kását, hiszen a legegyszerűbb és legőszintébb válasz így hangzik:

– Anya és apa csinált téged, ahogyan minden kisgyereket a saját szülei. Tudod, apa testében van egy sejt, amit spermiumnak hívnak, anyáéban pedig egy olyan sejt, amit petének. Ezek összekapcsolódnak, és abból lesz a kisbaba.

Miért lesz kemény a fütyim?

Jellemzően ez az a kérdés, ami nagyközönség füle hallatára hangzik el, és az ember pipacsvörösre pirul tőle, de erre is muszáj válaszolni:

– Tudod, ez gyakran megesik a kisfiúkkal, később, négyszemközt visszatérünk rá, rendben?

vagy ez is egy jó válasz lehet:

– Ez egy nagyon jó kérdés, ha visszaérünk az autóhoz, elmesélem neked.

Nem érdemes a belebonyolódni a későbbiekben sem a részletekbe, elég, ha annyit mondotok, hogy ez néha előfordul, de nem kell tőle megijedni, a kisfiúknál ez természetes.

Miért vagy szőrös odalent?

A nemi identitás kérdése 4-6 éves kor körül válik aktuálissá, így ezzel a kérdéssel ilyenkor kell számolni. Ez azért nem egy olyan dolog, amiért zavarba kellene jönni, a legfrappánsabb válasz így hangzik:

– Tudod, a felnőtteknek olyan helyeken is van szőrük, ahol a gyerekeknek nincs. A hónaljukon, a lábuk között, a férfiaknak az arcukon is. Ha te is nagylány/nagyfiú leszel, akkor neked is lesz.

Mi az a szex?

6-7 éves kor környékén már érdeklődni kezdenek a gyerekek a közösülés iránt. A legrosszabb, amit tehettek, hogy kimutatjátok zavarotokat, mert így azt fogják gondolni, hogy nem kérdezhetnek meg akármit. Tehát, még ha meg is lepődtök, válaszoljatok nekik, például az alábbi módon:

– A nő és a férfi nemi szervek úgy lettek megteremtve, hogy passzoljanak egymáshoz, mint a puzzle két darabja. Amikor összeilleszkednek, apa spermiumai, mint az ebihalak, átúsznak a péniszén keresztül anya petéihez és ott összekapcsolódnak. Tudod, a szex az egyik módja annak, hogy anya és apa kimutassa egymás iránt, mennyire szeretik egymást.

Itt csak annyit jegyeznénk meg, hogy a konklúzió nagyon fontos. Ha hozzáteszitek, hogy ez a szeretet kimutatásának egyik módja, nem fognak úgy tekinteni rá, mint valami bűnös dologra.

Mi az a szexuális erőszak?

Manapság, a médiának köszönhetően 8-9 éves korban már sokkal összetettebb problémák érdeklik a gyerekeket, mint maga a szex. Tegyük fel, szexuális bántalmazásról hallanak a híradóban, az iskolában vagy bárhol máshol. Ilyenkor el kell nekik magyarázni, hogy a szex rossz is lehet, ha valaki nem szeretné megtenni.

– Emlékszel, mikor arról beszéltünk, hogy a szex a szeretetteljes kapcsolat része? Ha valaki, akarata ellenére kényszeríti a másikat, hogy megtegye, az nagyon rossz.

A Nők Lapja 2016/42. számában egy új szexuális felvilágosító honlapról olvashattok bővebben. A magazin az előfizetőkhöz október 18-án, az újságárusokhoz pedig október 19-én érkezik.

Szöveg: D.A.

Forrás: parenting.com

Illusztráció: Thinkstock