Így tanítsd meg a gyereket arra, hogy tiszteljen másokat + megvédhesse magát!

A gyerekek őszinték, ez tény. Mint ahogy az is az, hogy ez az őszinteség olykor szóbeli bántalmazássá alakulhat (a fizikai agresszióról nem is beszélve). A megelőzésben és/vagy a kialakult helyzet kezelésében a szülőknek is óriási felelőssége van. Konkrét tanácsokkal segítünk összeállításunkban.

Megelőzés

A legjobb a dolgok elébe menni, és olyan tanácsokkal ellátni a kicsiket, amiket a mindennapokban is hasznosítani tudnak:

A szülői tükörkép

A példamutatás mindennél fontosabb: ha ti mindig igyekeztek pozitívan viselkedni a környezetetekben élőkkel, gyakran használjátok a kérem és köszönöm szavakat, azzal a gyerekeket is hasznos „útravalóval” látjátok el.

„Én vagyok az, aki…”

Ez egy játék, aminek az a célja, hogy a gyerekek tudatosítsák magukban, mitől egyediek ők. A mondat befejezése akárhogy hangozhat, például aki szeret énekelni, aki szívesen vigyáz a kisebb testvérére, aki ügyesen rajzol. Ez a pozitív gondolatmenet sokkal magabiztosabbá és tudatosabbá teszi a kicsiket, így bárki bármit mondjon rájuk, az sokkal könnyebben lepattan róluk és sokkal elfogadóbbak is lesznek.

Az olvasás ereje

Rengeteg olyan gyerekkönyv létezik, ami a különbözőség elfogadására fókuszál (például A szépség és a szörnyeteg). Érdemes ezekből olvasni a kisebbeknek, vagy akár, ha maguktól is szívesen vesznek regényt a kezükbe, akkor ilyen formán irányítani a nagyobbak érdeklődését. Minél inkább kiszélesítitek a látókörüket a világra és az emberekre, annál inkább érzékenyek lesznek a körülöttük élőkre.

Ha megtörtént a baj

Megesik, hogy a kisgyerekek gúnyolódás tárgyává válnak, vagy tréfa áldozatául esnek, ilyenkor az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

Eddig, és ne tovább!

Készítsetek listát azokról a szavakról, kifejezésekről, amiket a csemetétek használhat, ha éppen bántják. Például a hagyj békén, az ez nem volt szép, elmondom anyukádnak, ne csináld ezt kifejezések remekül megfelelnek. Minél rövidebb és tömörebb a mondanivaló, annál valószínűbb, hogy hatásossá válik a szóbeli agresszió esetén. Különösen, ha a fellépés is határozott hozzá – ehhez praktikus segítséget nyújt a fenti második pont.

Gyakorlás a siker kulcsa

A szerepjáték remek módja annak, hogy a gyerek képes legyen megbirkózni a kihívásokkal, sőt, arra is jó, hogy fogékonyabbak legyenek az empátiára. Készítsetek különböző forgatókönyveket és addig gyakoroljátok, hogy mit tegyenek ezekben a szituációban, amíg magabiztosan nem kezelik a helyzetet.

Mi volt ma a suliban?

Így hangzik a rettegett kérdés, amire a gyerekek utálnak válaszolni, de ez is egy módja annak, hogy segítsetek nekik megbirkózni a problémákkal. Használjatok nyugodt, barátságos hangsúlyt, hogy ne féljenek elmondani, ha valami nincs rendben. Amennyiben biztonságban érzik magukat, a gyerekek könnyen kitárulkoznak, ha pedig a segítő szándékot is érzékelik, a problémáikat is könnyebben meg tudják oldani – és itt nem számít, hogy 6 vagy 16 éves lurkóról van-e szó.

Akcióba lépni

Amikor már a cselekvésen van a hangsúly:

Határozott fellépésben az erő

Aki fellép a kihívóival szemben, és nem tűri passzívan a bántalmazást, az jó esetben nyertesként jön ki egy efféle szituációból. Nem azt mondjuk, hogy buzdítsátok verekedésre a kicsiket, nagyobbakat – közhely, de az erőszak tényleg nem megoldás –, sokkal inkább arra célzunk, hogy biztassátok a szóbeli visszavágásra őket, akár saját maguk, akár mások védelméről van szó. Lényegesen nagyobb erő van ebben, mint azt bárki gondolná, hiszen valaki, aki meg tudja védeni magát szavakkal, a későbbiekben nem jelent kihívást.

Szülők a tettek mezején

Ha a gyerekek vonakodnak fellépni a saját maguk érdekében, akkor a tiétek a felelősség, hogy beszéljetek az osztályfőnökkel, a tanárokkal, esetleg a másik gyerek szüleivel, illetve az is, hogy utána nyomon kövessétek, milyen intézkedéseket hoztak ez ügyben. Érdemes kérni iskolán kívüli segítséget is, egy családterapeuta vagy gyerekpszichológus sokat segíthet ilyen helyzetben.

Fotó: Thinkstock

(parents.com)