Párkapcsolati mártír vagy? 5 jel, amiből kiderül

Mit jelent mártírnak lenni egy párkapcsolatban? A Nők Lapja aktuális számában ennek is utána jártunk, de kiegészítésképpen most következzen öt tipikus ismertetőjel, amiről felismerhető az áldozat szerepkör!

nő-szív-tart

Az ő hibája

Mérges és sértődött leszel, ha a kapcsolatod csalódást okoz a számodra. Gyakran úgy gondolod, hogy a fő probléma okozója a párod, pontosabban az ő viselkedése: szerinted, ha ő mindent másképp csinálna, akkor az összes baj megoldódna.

Hangsúlyos visszautasítás

Nyafogsz és panaszkodsz, ráadásul úgy állítod be magad, mintha áldozat lennél – pedig minden valószínűség szerint, csak te teszed azzá magad. Mégis, ha valaki felajánlja a segítségét, te máris visszakozol és elutasítod valamilyen mondvacsinált indokkal, mert így lehetőséged van arra, hogy továbbra is a mártír szerepében tetszelegj.

Ugyanazok a hibák

Beletörődsz abba a szerepbe, amibe a párkapcsolatodban belekényszerültél, sőt, nem tanulsz a hibáidból. Ha valami újra és újra megismétlődik, nem arra gondolsz, hogy neked mit kéne másképp tenned az adott szituációban, hanem arra, hogy a partnerednek hogyan kellene viselkedni, hogy legközelebb ne történjen meg ugyanez. Ne felejtsd el, egy kapcsolat működése két emberen múlik!

Panaszáradat

Előre látod, amint a barátnőidnek, szüleidnek, testvérednek, netán az edződnek megint a partneredre panaszkodsz. Soha nincs semmilyen pozitív felhangja ezeknek a történeteknek, csakis a sanyarú sorsodat ecseteled, hogy mennyire rossz neked. Ugye tudod, hogy egy kapcsolatból ki lehet lépni?

Ha ő …, akkor én is …

Talán mások előtt azt mutatod, hogy igenis független vagy, de az igazság az, hogy úgy érzed, függsz a párodtól. Hogy ez érzelmi vagy anyagi függés, az teljesen mindegy, amíg képtelen vagy továbblépni, addig a mártír szerepébe kényszeríted magadat. És ismét csak ismételni tudjuk magunkat, nem érdemes egy boldogtalan kapcsolatban élni, ki lehet szállni, bármikor.

Ha a fentebb leírtak alapján magadra ismersz, akkor kisebb-nagyobb mértékben talán te is a mártír szerepében tetszelegsz. Azonban most, hogy ezt felismerted, megadhatod magadnak a lehetőséget a továbblépésre.

A mártír nők szerepéről a Nők Lapja 2016/29. számában olvashattok bővebben. A magazin az előfizetőkhöz július 19-én, az újságárusokhoz pedig július 20-án érkezik.

Szöveg: D. A.

Forrás: psychologytoday.com

Fotó: Thinkstock

Tudtad, hogy a legtöbb cikkünk fizetőkapu mögött van?

Regisztrálj, és nézz meg
5 előfizetői tartalmat
ingyen!