Így kezdj neki az életmódváltásnak! 10 tipp Nagy Életmódváltás programunk szakértőitől

A Nők Lapja 2016-os Nagy Életmódváltás programjának sport és life coachingját az njoy csapata látja el. Ismerkedjetek meg Bakonyi Pannival és Bene Marcival, és fogadjátok meg alábbi tanácsaikat, ha ti is életmódváltáson töritek a fejeteket!

eletmodvaltas

„A mozgás és a tanítás az életünk. Az egészséges életmód, a pillanatok megélése, az önismeret és a folyamatos reflektálás, a jó és a még jobb keresése mindig is jellemző volt ránk. Egymást inspirálva sikerült egyre több álmunkat megvalósítanunk, ezért döntöttünk úgy, hogy megosztjuk a szélesebb közönséggel is azt, amit tudunk: mozgásról, életről, szerepekről, kapcsolatokról, ételről-italról, szabadságról. Az njoy életmódközösség korántsem csak a testről szól. A holisztikus egészségkép mentén test és lélek egységet alkot, ezért a fizikai egészség és fittség elérése mellett a szociális, mentális egészség kialakításában is szeretnénk segítséget nyújtani. Hisszük azt, hogy ha valaki fizikailag rendbe teszi magát, a változás az egész életére hatással lesz. ”

Marci az élsport világából jött, síolimpikon, fitnesz-, crossfit- és mobility edző, rehabilitációs szakember. Panni a jóga oldalról közelít,  a természetes mozgásokat, és a befelé figyelést sok olyan helyen és emberrel ismertette, és szerettette meg, ahol elsőnek lehetetlennek tűnt.

 

njoylogo

njoylife.hu

10 pontos útravaló az életmódváltóknak Pannitól és Marcitól:

 1. ELHATÁROZÁS ÉS CÉLKITŰZÉS
  Valamiért arra jutottál, hogy változtatni szeretnél. Ahhoz, hogy egy új dolgot beengedj, a régit meg kell ismerned, el kell fogadnod és le kell zárnod. Nézz szembe magaddal, értékeld a jelenlegi helyzetedet, de az érzelmeidet tedd félre! „Felszedtem 20 kilót, mert…” „Abbahagytam a sportolást 2 éve, mert…” Légy magadhoz őszinte, realizáld hogyan jutottál el idáig, majd döntsd el, hogy változtatni szeretnél. Határozd meg, min szeretnél változtatni, és azt is, hogy mi a célod!
 2. TÁJÉKOZÓDJ, MAJD VÁLASSZ!
  Ha beteg vagy, orvoshoz mész, ha házat tervezel, építészhez. A tested az egyetlen dolog, ami életed végéig biztosan elkísér, fontos, hogy a megfelelő szakemberekre bízd az étrended valamint az edzéseid kialakítását.
 3. GONDOLKOZZ LÉPÉSEKBEN!
  A helyzet, amin változtatnál nem egy hét alatt alakult ki, vagyis megváltoztatni sem tudod ennyi idő alatt. Tervezd meg a lépéseidet: ha eddig nem mozogtál, ne iktass be egyből heti 6 edzést. Ha össze-vissza ettél, ne térj át rögtön grammokat számoló étrendre, mert csak kudarc fog érni, ami duplán rossz, mert társul hozzá a megpróbáltam, mégse megy, és a hagyom a csudába érzése. Gondolkozz lépésekben, ha szükséges kérd szakember segítségét, hogy mind a mozgás, mind az étrend kapcsán segítsen kijelölni az utat.
 4. MINDIG TERVEZZ ELŐRE!
  Az étkezéseket és a mozgásokat is tervezd meg hétvégén. A hűtőben a te étrendednek megfelelő dolgok sorakozzanak, az edzéseket iktasd be a napirendedbe, és ha egy mód van rá, ne mond le. Azzal, hogy tervezel, megkönnyíted az átállást saját magad és környezeted számára is.
 5. AJÁNLOTT BEVONNI A KÖRNYEZETED
  A család, a barátok és a közvetlen munkahelyi kollégák támogatása lelkileg nagyon jó hatással van az életmódváltókra, ráadásul ha megosztod velük, mire készülsz, elkerülheted azt a sokszor kellemetlen szituációt, amikor egy összejövetelen magyarázkodni kell, miért nem fogyasztasz az elkészített, esetleg egészségtelen ételekből vagy italokból. Meséld el az ismerőseidnek, hogy mi a célod, és kérd a támogatásukat ebben!
 6. JUTALMAZÁS
  Természetesen az elért eredmények, a külső-belső fejlődés már önmagában jutalom, azonban találd ki előre, mi lesz az a tevékenység, amivel hónapról hónapra megjutalmazod magadat. Figyelem: a jutalom, a kényeztetés sose legyen étel! Azzal azt üzened a szervezetednek, hogy a mostani állapot rossz és átmeneti, ami nem a legjobb ötlet.  Találd meg, hogy mi az, ami feltölt, és jutalmazd vele magad rendszeresen. Egy óra csöndben magaddal, egy jó könyv, kéthetente egy arcmasszázs, bármi, ami jólesne. Ha feltöltődsz, akkor a stresszt, a nehézségeket, az akadályokat is könnyebben viseled.
 7. ÖRÖMMOZGÁS
  Egyeztess szakemberrel, hogy mi a fizikai állapotodnak és a céljaidnak legmegfelelőbb mozgásforma, de helyezz hangsúlyt a rendszeres örömmozgások beiktatására is. Legyen ez kirándulás a gyerekekkel, tollaslabda, úszás vagy akár tánc. Akármi lehet, a lényeg, hogy érezd meg a mozgás örömét, ami feltölt energiával, és amitől könnyebben fognak menni a hétköznapok is.
 8. ALAKÍTSD ÁT A SZOKÁSAIDAT!
  Mivel az életmódváltás nem egy projekt, hanem örök életre szóló elköteleződés, vizsgáld meg a jelenlegi szokásaidat és a negatívakat alakítsd át. Havonta csak egyre fókuszálj, mert kb. 30 napra van szükség, hogy az új szokás rutinná váljon. A reggeleket rohanva kezded, és nem eszel? Figyelj rá, hogy mostantól az első hónapban reggelizz minden nap. Laptoppal az öledben fekszel le este az ágyba, és emiatt nehezen alszol? Változtass! A második hónapban ügyelj rá, hogy száműzd a kütyüket a pihenésre szánt helyiségből. Cseréld le pozitív és egészséges szokásokra a negatívakat!
 9. TÁRSASÁG, PROGRAMOK
  Attól, hogy egészségesebben élsz, fontos, hogy ne legyél mániákus. A barátaid, a társasági programok, a családod ugyanúgy az életed részét képezik. Könnyű az elején beleesni abba a hibába, hogy túlzottan én és fitneszközpontúvá válunk, és elfelejtkezünk a fizikai egészség mellett a lelki és a szociális egészségről.
 10. SZERESD MAGAD!
  Ameddig az „utálom így magam“ érzése motivál, az életmódváltást legbelül egyfajta büntetésként éled majd meg, ezért az sosem lesz tartós. Szeresd magad és a tested, és változtass! Add neki a legeslegjobbat, gondolj arra, amit annak adnál, akit  igazán szeretsz. Tanuld meg a saját szeretetnyelved! Hiába halmozom el ajándékokkal a társamat, ha neki a dicséret és az érintés a szeretetnyelve. A csoki nem a tested szeretetnyelve. A kakaóscsiga sem. A vitamingazdag ételek, a finom, természetes alapanyagok, a megfelelő mennyiségű mozgás, és a megfelelő pihenés, a sok víz ivása annál inkább. Adj hálát mindennap azért, mert létezel, mert egészséges vagy és mert szeretnek és szerethetsz. Ahhoz, hogy minél tovább élvezhesd ezt az állapotot, szeresd magad okosan!