Igaz-e, hogy a gyermekotthonokban felnövő fiatalok élete könnyebben kisiklik? Tényleg másképp gondolkodnak a későbbi életükről, mint a családban élő gyerekek? Vannak-e példaképeik, hogyan képzelik a jövőjüket? Ennek próbáltunk most mi is utána járni.

jovo_gyerek

Éppen szállingóznak a gyerekek hazafelé, amikor megérkezünk a Brezno közi Gyermekotthonba. A tizenhat éves Farkas Diána a fotózás miatt átöltözik, egy pillanatra bevonul a szobájába, ahol egy másik lánnyal lakik együtt. A szépen felújított, modern bútorokkal berendezett otthon meseszobájában ülünk le beszélgetni a jövőről. S bár előre kellene tekintenünk, a jövőbe, nem állom meg, hogy ne faggassam kicsit a múltról. Néhány mondat után kiderül, már nagyon korán sok rosszat kellett átélnie.

– Az egyik bátyám a példaképem, nagyon büszke vagyok rá – meséli –, mert a nehéz körülmények ellenére tanult, közben dolgozni járt, van egy kedves barátnője, munkahelye. Ő is cukrásznak készült, ahogy most én is, csak én az idén eléggé elszúrtam ezt az első évet, könnyen lehet, hogy ismételnem kell majd. Másképp képzeltem ezt az iskolát, ráadásul mostanában gyakran gondolkodom azon, hogy inkább gyerekekkel kellene foglalkoznom, mert a kicsiket nagyon imádom. Sokan mondják, hogy jó lennék ebben. Úgy gondolom, ha majd elvégzem a szakközépiskolát, akkor egy OKJ-s képzésen megtanulhatom ezt a szakmát. Nem várok sokat a jövőtől, legyen egy saját lakásom, ahol élhetek a családommal, egy munkahelyem, legyenek gyerekeim és mellettem valaki, egy igazi társ.

A tizenöt éves Darázsi László Árpádnak sokkal merészebb álmai vannak, a most nyolcadikos fi ú informatikusnak készül. Jó esze van, matekból nincsenek problémái, szerinte van esély rá, hogy megvalósulhasson az álma. Amikor megkérdezem, hol találhatjuk majd harmincéves korában, azt válaszolja, valahol külföldön.

– Egy menő cégnél dolgozom majd, és főnök vagyok – mondja, és boldogsággal telik meg az arca –, minden jól megy, van egy házam, családom, gyerekeim, egy fiam és egy lányom.

Aztán arról kezdünk el beszélgetni, hogy egy másik élete is van, és az a foci. Elég sikeres benne, és vannak is tervei ezzel kapcsolatban, most úgy néz ki, bekerülhet majd egy jobb csapatba. A példaképe is focista, a Fradi tehetséges támadó futballistája, Böde Dániel, mert szerinte ő a legjobb ebben.

Cikkünk folytatásában még többet megtudhattok arról, milyen a jövő gyerekszemmel – keressétek a Nők Lapja 2016/21. számában!

Szöveg: Rist Lilla

Illusztráció: Thinkstock