A magyar fürdőkultúra már kétezer éves múltra tekint vissza, mondhatni a gyógyvizek országa vagyunk. Körképünk is ezt hivatott bemutatni.

Egerszalóki gyógyfürdő

gyógyfürdő-egerszalók

Egerszalókon áll a Saliris Resort Gyógy-és Wellnessfürdő, mely Európában egyedülálló mészkődombjának köszönheti hírnevét, a 65-68 fokos forrásvíz ásványi anyagai ugyanis kristályok formájában kicsapódnak a felszínre, melyek messziről is jól látható, csipkézett szélű képződményekké alakulnak a víz körül. De félre a kémia órával, a 21 külső- és belső medencével rendelkező hely, exkluzív szaunavilágával – melynek keretében például jeges, sörös, mézes vagy éppen sós ceremóniákat is tartanak – kellemes időtöltést ígér mindenkinek, akár csak pihenni, akár gyógyulni szeretne.

Bővebb információért kattintsatok ide.

Irgalmasok Veli bej Fürdője

gyógyfürdő-irgalmas-veli-bej

A korábban Császár fürdő néven ismert helyszín néhány éve nyitotta meg ismét a kapuit, teljes felújítás után, melynek keretében egy nagy, és négy kismedence került kialakításra, eltérő hőmérséklettel. Ez azonban nem minden, a természetes forrásra épülő törökfürdőben ugyanis többek között egy finn szauna, egy infraszauna, gőzfürdő, élményzuhany, jacuzzi, sőt, egy Kneipp-sétáló is helyet kapott. Bár fürdő a Budai Irgalmasrendi Kórház területén található, a szolgáltatásait bárki igény beveheti 14 éves kor felett. A belépő ára időponttól függően változik.

Bővebb információt itt találtok.

Gunaras Fürdő

gyógyfürdő-gunaras

A Dombóvártól körülbelül 3 km-re fekvő Gunaras Fürdő az ország egyik legsokoldalúbb gyógyközpontja, kiváló minőségű vize ugyanis hasznos mozgásszervi betegségek, gyomor- és bélbántalmak, nőgyógyászati-, fogíny- és szájbetegségek esetén, de bizonyos légzőszervi, szív- és érrendszeri elváltozások kezelésében, valamint a bőrgyógyászati problémák megszüntetésében is segítséget nyújt. Emellett természetesen lehetőség van sima strandolásra is, de a legtöbb medence csak a nyári időszakban üzemel.

Kattintsatok ide a részletekért.

Rudas Gyógyfürdő

gyógyfürdő-rudas

Az 1500-as évek elemeit őrző Rudas a főváros egyik legkedveltebb fürdőegysége. A termálfürdővel, uszodával, wellness részleggel, szaunával és gőzkamrákkal felszerelt helyszín nem csak a relaxációhoz tökéletes találkozópont, de szolgáltatásainak köszönhetően a gyógyulni vágyók kedvelt helye is. A forrásvíz többek között hatásos a nem fertőző bőrbetegségekkel szemben, de terápiás céllal is alkalmazzák mozgásszervi panaszok enyhítésére, a különböző masszázsok pedig egyszerre szolgálják a kikapcsolódást és a regenerálást. Ha egy stresszes munkanap után lazítanátok egyet, itt megtehetitek.

Itt találhattok bővebb információt.

Akácliget Gyógy- és Strandfürdő

gyógyfürdő-akácliget-karcag

A kül- és beltéri medencékkel is rendelkező akácligeti fürdő Karcag északi részén fekszik. Vízösszetétele lazító és görcsoldó hatású, így elsősorban nőgyógyászati panaszok enyhítésére és mozgásszervi bajok gyógyítására alkalmas, de az egészséges életmód jegyében finn szaunával valamint infra szaunával is várják a látogatókat, akik különböző szauna ceremóniákon is részt vehetnek. 2013-ban egy uszoda és tanuszoda is megnyílt az épület falai között, de a Gunaras Fürdőhöz hasonlóan élménymedence és gyermekmedence is rendelkezésére áll a vendégeknek, vagyis nem csak a gyógyfürdőre vágyok, találhatják meg itt a számításaikat.

A Nők Lapja 2016/20. számában bővebben olvashattok a gyógyfürdős kezelések hasznáról. A magazin május 18-án jelenik meg.

Szöveg: D. A.

Fotók: salirisresort.huFacebook/Irgalmasok Veli Bej Fürdője, gunarasfurdo.hu, rudasfurdo.hu, akacligetfurdo.hu