Benedict Cumberbatch 5 filmje, amiből kiderül, miért zseniális színész

Mindenki kedvenc Sherlockja nem mindennapi színész. Életrajzi drámákban ugyanolyan ügyesen helyt áll, mint sci-fikben, nem véletlen, hogy világszerte óriási rajongótábora van. Nem mellesleg mi is megfertőződtünk a Cumberbatch-lázzal, amit csak úgy tudtunk csillapítani, hogy összegyűjtöttük öt kedvenc filmünket tőle.

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, ami Benedict Cumberbatchre különösen igaz, a szülei ugyanis színészek voltak, így nem volt kétséges, hogy ő is ezen a pályán indul tovább. Filmekben, színházban és sorozatokban játszott, de a világhírnevet egyértelműen a Sherlock című sorozat hozta meg számára, aminek modern feldolgozásával szinte a létező összes díjat bezsebelte. Persze ez sem véletlen, hiszen Anglia legjobb színiiskoláiba járt, de tanulmányait követően – tapasztalatszerzés céljából – Tibetben is élt egy ideig, ahol angolul tanította a helyieket. De most koncentráljunk inkább a filmjeire!

Kódjátszma (2014)

A brit titkosszolgálat 1939-ben létrehozott egy kódfejtő csapatot azzal a céllal, hogy feltörjék a német katonai Enigma-kódokat. Alan Turing a csoport alapító tagja briliáns elme, de szociális készségei eléggé hiányosak, ezért a kollégái csak nevetnek rajta. Egészen addig, míg Winston Churchill ki nem nevezi Turingot a csoport vezetőjének. Azt azonban sem Churchill, sem a csapat nem sejti és sejtheti, hogy a férfi meleg, ez ugyanis a 20. század közepén a pályafutása végét jelenthetné. Ez a film szerintünk jól példázza, hogy mennyi alázat szorult a színészbe. Legalább egyszer az életben látni kell kategória!

Hawking (2004)

A legtöbbeknek Stephen Hawking életéről A mindenség elmélete ugrik be, de 2004-ben is készült egy adaptáció, Benedicttel a főszerepben. A BBC különkiadása nem sokban különbözik az Eddie Redmayne-féle feldolgozástól, hiszen ez is egy életrajzi dráma, ami Hawking zseniális elméjéről és kitartásáról szól, de korántsem kapott akkora visszhangot, mint amekkorát érdemelt volna.

Sérült lelkek (2011)

A házaspár, Dawn (Claire Foy) és David (Benedict Cumbebatch) visszatér a szülővárosába, hogy családot alapítsanak, de megérkezésük után váratlanul feltűnik David bátyja, Nick (Shaun Evans) is, aki korábban a hadseregben szolgált. A két férfi tűz és víz, állandóan rivalizálnak egymással, de ez nemcsak az ő testvéri kapcsolatukra hat mérgezően, hanem a házaspár életére is. A végén már senki nem tudja, ki mond igazat, és ki nem. Van valami hátborzongató ebben a filmben, és éppen ettől jó.

Star Trek: Sötétségben (2013)

Az kultfilm második részében a USS Enterprise legénysége hajtóvadászatra indul, hogy elkapják az embert, aki nem csak felrobbantotta a flottát, de újabb gyilkosságokra is készül. Ám a legénység olyan sakkjátszma közepén találja magát, amire álmukban sem gondoltak, és végül Kirk kapitánynak az életét veszélyeztető döntést kell hoznia, mert csak így mentheti meg a többieket. Igaz ugyan, hogy ebben a filmben Cumberbatch nem főszereplő, de annyira mesterien alakítja a gonosz Khant, hogy muszáj volt felvennünk a listára. Sci-fi rajongóknak kihagyhatatlan.

A WikiLeaks-botrány (2013)

Julian Assange (Benedict Cumberbatch) és a barátja Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) gondolnak egy nagyot, és létrehoznak egy olyan oldalt, ahol bárki, név nélkül publikálhat bizalmas adatokat a kormányról, ezzel az állami korrupcióra irányítva a figyelmet. A két férfi azonban olyan diplomáciai vihart okoz, ami a munkakapcsolatukat és a barátságukat is veszélyezteti, különösen, amikor az amerikai titkosszolgálat féltve őrzött dokumentumait is megszerezik. Kicsit őrült, kicsit zseni, és a játéka felejthetetlen ebben a moziban.

Fotó: Archív