Kifordított empátia, avagy hírhedt antiszociális személyiségek, akik nem tudtak uralkodni tetteiken (18+)

Legújabb lapszámunkban* az empátia, az együttérzés hiányáról írunk, melynek extrém formája a szociopátia, illetve az antiszociális személyiségzavar. Az utóbbi esetek fennállásakor az ember sajnos szörnyűségekre képes, azonban tény, hogy nem véletlen, ha valaki olyan sorsra jut, mint az alábbi hírhedt alakok.

Aileen Wuornos

1353301652_1-charlize-theron (4)

Charlize Theron A rém című filmben.

Aileennek már a gyerekkora sem mondható átlagosnak: a szülei elhagyták őt és testvérét, és az anyai nagyszülők nevelték fel, azonban az asszony alkoholfüggő volt, a férfi pedig gyakran molesztálta és megverte a fiatal lányt. Aileen sok férfival volt együtt, többet között a testvérével is, és 14 évesen már teherbe esett. A lány élete nem alakult jól, prostituáltként kezdett dolgozni, ivott és drogozott is. Álneveket használt, kisebb törvénysértésekért börtönbe is került néhányszor, majd egyre komolyabb bűntetteket követett el: fegyveres rablás, csekkhamisítás, lőszerrablás, autólopás. Élete során számtalan álnevet használt. Aileen első áldozata egy gazdag bolttulajdonos volt, akivel 3 lövéssel végzett, a férfi feltehetőleg a kuncsaftja volt, de Aileen állítása szerint meg akarta erőszakolni, majd 1989-90 között további 6 gyilkosságot követett el, mindegyikkel több lövés végzett. Ezalatt egy fiatal lánnyal, Tyria Moore-ral volt szerelmi viszonya, aki végül elárulta Aileen hollétét a rendőröknek, így letartóztatták, majd 1992-ben injekció általi halálra ítélték, de a végrehajtásra 10 évet kellett várnia. Aileen elméje elborult, egyik tárgyalásán kijelentette, hogy gyűlöli az embereket és a gyilkosságokat szándékosan követte el, mert ki akarta ontani azoknak a férfiaknak az életét. Történetéből több film is született, többek között 2003-ban A rém című, Charlize Theron főszereplésével, aki Oscar-díjat kapott alakításáért.

Charles Manson

Charles-Manson-Helter-Skelter-1976

Steve Railsback Charles Manson szerepében, a Helter Skelter című filmben.

Charles Manson saját magát a Sátán és Krisztus megtestesülésének tartotta. Charles gyerekkora is viszontagságos volt, az anyja sokat ivott, egyszer egy sörért eladta gyermekét egy pincérnőnek. Már fiatalon antiszociális és agresszív személyiség volt, különféle bűncselekmények miatt többször is letartoztatták, de minden alkalommal szabadon engedték, pedig egyszer borotvapengét tartott egy fiú torkához, miközben megerőszakolta őt. 21 évesen volt egy viharos házassága, amelyből egy fia született. A rablások mellett új megélhetést keresett, fiatalkorú prostituáltakat futtatott, ennek a vége börtön lett. Szabadulása után koldult, gitározott és 18 lánnyal lakott együtt. A 60-as években egy hippipünkösdista csoport vezetője lett, filozófiájának egy részét a börtönben szedte fel, amikor szcientológiát tanult, követői főleg lányok voltak. A csoport neve Manson Család lett, sok helyen megfordultak, a fiatal lányok szexuális szolgáltatásokat nyújtottak. Manson kedvenc együttese a The Beatles volt, és úgy vélte a zenekar megjósolta az apokalipszis a Helter Skelter című számukban. Egy napon 4 lánynak utasítást adott, hogy menjenek Terry Melcher producer házába és öljenek meg mindenkit. Az áldozatok között volt Sharon Tate színésznő, Roman Polański filmrendező felesége is, aki nyolc és fél hónapos terhes volt. A lányok Sharon vérével írták fel az ajtóra, hogy disznó. Következő éjszaka egy házaspárt is meggyilkoltak. Manson mellett négy vádlott-társát is elítélték. Halálos ítéletüket 1972-ben változtatták át életfogytig tartó börtönbüntetésre, amikor Kaliforniában átmenetileg beszüntették a halálbüntetést. 1976-ban a történetből filmet készítettek, Helter Skelter címen, a főszerepet Steve Railsback játszotta.

Kray ikrek

25-tom-hardy-legend.w1200.h630 (2)

Tom Hardy a Kray fivérek szerepében.

Ronald és Reginald Kray a 60-as évek Londonjában igen ismertek voltak, az East End nevű negyedet uralták. Védelmi pénzt szedtek és éjszakai klubot üzemeltettek, ahova a város elitje járt. Sokan szimpatizáltak velük, ügyesen álcázták magukat és tevékenységeiket is. A pletykalapok sem kímélték őket, többek között Ronnie biszexualitása miatt. Két gyilkosság köthető a nevükhöz. Az elsőt pont Ronnie követte el, akit paranoid skizofréniával diagnosztizáltak, és egyre kiszámíthatatlanabbá vált az évek során. Betegségére gyógyszert szedett, ez óvta meg saját magától is, ám 1966-ban nem tudta magát türtőztetni, amikor egy rivális banda tagja, George Cornell megjegyzést tett a súlyára és szexuális beállítottságára is: több golyóval végzett a férfival. Reggie soha nem akarta elfogadni testvére betegségét, egyszerűen nem vett róla tudomást. Később Reggie is gyilkolt, leszúrta az egyik bandatagjukat, aki bérgyilkosként kudarcot vallott. Ekkor már több nyomozó is a nyomukban loholt, de kétes ügyleteiket sosem sikerült leleplezni, azonban a két gyilkosság nyomra vezette a rendőröket. Letartóztatásuk nagy port kavart, sokan fogták a pártjukat. Életfogytiglanra ítélték őket: Ronnie mentális állapota miatt 1995-ös haláláig kórházban maradt, Reggie-t pedig csak nyolc héttel a halála előtt engedték haza 2000-ben, amikor már a rákja miatt haldoklott. Az ikrek igazi mítoszt építettek maguk köré, melyet tudatosan a börtönből is igyekeztek fenntartani. Életükről készült tavaly a Legenda című film Tom Hardy főszereplésével.

  Ted Bundy

deliberatestranger

Mark Harmon alakította Ted Bundyt.

Egy igazi átváltozóművésznek tartják, ugyanis jóképű és intelligens joghallgatóként senki sem gondolta volna róla, hogy pszichopata. Már kisgyerekként is vágyott a magányra, nehezen jött ki mostohaapjával, ez meg is nehezítette a későbbi beilleszkedését a társadalomba. Az iskolában sokat bántották, félt a társaitól, ám ez a jegyein nem látszott meg, a főiskola után egyetemre is járt, ahol megismerkedett élete nagy szerelmével, Ann Rule-lal. Kapcsolatuk jól működött, ám a lány tanulmányai befejeztével egy levélben szakított a fiúval, mert úgy érezte nincs közös jövőjük. Ted depressziós lett, az iskolát is otthagyta, az élete pedig örökre megváltozott. Ann megszállottja lett, és olyan lányokat keresett, akik hasonlítottak egykori szerelmére. A férfi nagyon rafinált volt, felkötötte a kezét, mintha sérült lenne és így kért segítséget lányoktól, hogy kísérjék az autójához, ahol leütötte őket egy baseball ütővel. Előfordult, hogy rendőrnek adta ki magát és így tört be lánykollégiumokba. Nagyon óvatos volt, mert a külsején mindig változtatott valamit, így nehéz volt elfogni, mert eltérő személyleírásokat adtak róla. Az áldozatait megerőszakolta, különös kegyetlenséggel megkínozta és megölte. Tedet többször is elkapták, de jogi tanulmányaira hivatkozva saját magát védte és mindig talált valamilyen kiskaput, hogy elhúzza a tárgyalást. A börtönből minden alkalommal megszökött, egyszer egy 30 négyzetcentiméteres nyíláson préselte át magát. Végül 1979-ben Floridában fogták el és villamosszék általi halálra ítélték, de jogtudását használva 10 évig húzta annak végrehajtását, előtte megtört és 40 nő meggyilkolását vallotta be. Kivégzése előtt, 1986-ban forgattak egy filmet (The Deliberate Stranger) a sorozatgyilkosról, melynek főszerepét Mark Harmon játszotta.

A zodiákus gyilkos

Zodiac-zodiac-2007-22415240-600-399

Részlet a Zodiákus című filmből, Jake Gyllenhaal nyomoz a gyilkos után.

A zodiákus gyilkos a 60-70-es években követett el bűncselekményeket Kaliforniában, fiatal lányokat és férfiakat ölt meg, de erőszakot sosem alkalmazott. Különös személyiség volt, ugyanis leveleket írt, amiket hol a rendőrségnek, hol a napilapoknak küldött el. Ezekben olyan részleteket közölt, amelyekből egyértelmű volt, hogy ő volt a gyilkos. Gyakran mulatott azon leveleiben, hogy a rendőrök mellette hajtottak el a tett színhelyén. Azt állította, hogy szolgálókat akar magának a paradicsomban, ezért öl. Egyértelmű, hogy a figyelemre áhítozott, ugyanis néha követelte, hogy a lapok a címlapon hozzák le leveleit, különben mészárlást rendez. Többször kérte azt is, hogy San Franciscóban mindenki hordjon zodiákus kitűzőt. A rendőrök elemezték a leveleket, amelyekből arra következtettek, hogy az elkövető nagyon intelligens. Kiderült, hogy kétkezes és skizofrénnek tetteti magát, többször írta, hogy nem tudja kontrollálni az eseményeket, ám ezekben a levelekben is ugyanolyan mondatszerkezetek használt és semmilyen nyomot nem hagyott rajtuk. A rejtélyes gyilkost sosem sikerült elkapni. Bizonyítottan 5 embert ölt meg, kettőt pedig megsebesített, azonban leveleiben több olyan gyilkosságot is magára vállalt, amikről később kiderült, hogy nem lehetett ő az elkövető. A 2007-es Zodiákus című film a rendőrség és néhány újságíró megszállott nyomozását mutatja be.

A Nők Lapja 12. számának Lélek rovatában az empátia hiányáról olvashatsz.

*Legújabb lapszámunk, a Nők Lapja 12. száma március 23-án jelenik meg, az előfizetők 22-én kapják meg.

Fotó: filmtett.ro, cinema.com, flickriver.com