Aktuális lapszámunkban* egy fantasztikus falusi kezdeményezésről olvashatsz, ám ezen kívül is van még jó néhány készségfejlesztő tanoda az országban, melyekben szórakozva tanulhatnak a hátrányos helyzetű gyerekek.

tanoda

Bóbita Fejlesztő Központ

A békéscsabai alapítvány fő célja, hogy segítse a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődését. Számtalan lehetőséget kínál erre: a zene- és lovasterápia mellett a beszédfejlesztéssel is foglalkoznak, illetve a születéstől egészen kisiskolás korig ajánlanak mozgásfejlesztő programokat. Nyáron pedig tábort szerveznek, ahol a gyerekek kreatív foglalkozásokon vehetnek részt, és felkészülhetnek az iskolai évekre is.

Csobánkai Csepp Tanoda

A tanoda a roma gyerekek tanulását segíti, játékos, interaktív formában. A tanítók mindannyian önkéntesek, és igyekeznek olyan közeget kialakítani, ahova ezek a hátrányos helyzetű gyerekek szívesen járnak, ahol megszeretik a tanulást és sikerélményeket élhetnek át, így bátrabbak és motiváltabbak lehetnek. A mindennapi tanulás mellett különféle rendezvényeket, kreatív programokat is szerveznek.

Dominó Tanoda

A csepeli tanoda azért jött létre, hogy a szociálisan hátrányos 10-16 év közötti gyerekek felzárkózhassanak társaikhoz. Segítik őket a tanulásban, és abban, hogy jobban megismerjék önmagukat és képességeiket. Délutánonként szabadidős tevékenységekre is van lehetőségük az ide járó gyerekeknek, például hip-hop edzés, főző- és filmklub, dráma- és társasjátékok, kirándulások, sportfoglalkozások.

Korinta Tanoda

Általános- és középiskolások számára szervezik az iskolán kívüli foglalkozásokat. Minden olyan diákot várnak szeretettel, akik szeretnének fejlődni a tanulásban, akik segítséget szeretnének kérni a pályaválasztásban, vagy csak érdekes és izgalmas kalandokban szeretnének részt venni társaikkal. Minden gyerek számára egyéni programokat állítanak elő, amelyek segítségével könnyen elérhető a kívánt cél.

Motiváció műhely

Tevékenységük széleskörű, Szegeden és Tiszaszigeten szerveznek tanodákat, ahol komplex fejlesztő programokat szerveznek, hogy a fiatalok könnyebben tudjanak boldogulni az életben. A műhely tagjai gyakran alkalmazzák a Mentortársas nevű társasjátékot, amely a hátrányos helyzetűek pályafutási nehézségeit mutatja be. A Kistesó Programban az óvodásokat és szüleiket támogatják, helyzetfelmérést végeznek, illetve családi- és fejlesztő programokat szerveznek.

Te+Én tanoda

A református tanodában számtalan izgalmas program várja a gyerekeket. Önkéntesen segítenek a tanulásban, és új hobbikat ismertetnek meg velük: fényképeznek, origamiznak, zenélnek, falat másznak és kirándulnak. Emellett minden hónapban egy-egy földrész kultúrájával ismertetik meg az érdeklődőket, a világ minden tájáról érkeznek meghívottak.

Olvasd el riportunkat a Falusi Porta Tanoda hálózatról, lapozd fel a Nők Lapja 12. számát!

*A Nők Lapja aktuális, 12. lapszáma március 23-án jelenik meg, előfizetőink 22-én kapják kézhez.

Fotó: Europress