Nem tudjátok, mit mondjatok a gyereknek, amikor nektek szegezi a kérdést: hogyan készül a kisbaba vagy milyen az első együttlét? A szexualitásról érdemes nyíltan és őszintén, életkornak megfelelően beszélni. Könyves listánk ebben nyújt segítséget - nem csak szülőknek.

Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány

A 70-es években íródott könyv igazi klasszikus. Marika születésének történetét meséli el, attól kezdve, hogy a szülei vágytak rá. A könyv a kicsik világához tökéletesen illik, szép és kedves rajzokkal magyaráz és az életkoruknak megfelelő információt ad át.
Korosztály: 3-6 éveseknek

Grethe Fagerström – Gunilla Hansson : Peti, Ida és Picuri
peti, ida és picuri

Ez a könyv a nagyobbak érdeklődését is lekötheti könnyed és játékos hangvételével. Képregényes, kérdezz-felelek formában magyarázza el a gyerekeknek, hogyan érkezik kistestvérük a világra. A szöveg szellemes, de őszintén mesél el mindent, és beleveszi a testvérféltékenység témakörét is.
Korosztály: 0-14 éves gyerekeknek

Diaz Mofa, José R.: Az első könyvem a szexualitásról
elsőkönyvem a szexualitásról

Gazdagon illusztrált könyv, ami érthető válaszokat ad a kiskamaszoknak a nemiséggel, szerelemmel, családalapítással kapcsolatos kérdésekre, sőt még azokra is kitér, amelyeket nem mernek feltenni a gyerekek. Remekül segít a szülőknek is abban, hogyan tudnak nyíltan beszélni a kicsikkel a szexualitásról.
Korosztály: 9-12 éves gyerekeknek

Melisa Holmes, Trish Hutchison: Csajológia – A tested, a fiúk és a szex

1787963_6b238ead9f8d0d7a23ba416c4d3747b6_wm

Ez a könyv már a tinédzser lányoknak szól a testük változásairól. Beszél a menstruációról, a mell növekedéséről, a szexről és a nemi úton terjedő betegségekről is. Laza stílusban és nyíltan foglalkozik még a lelki tényezőkkel, az önbizalommal és a szerelemmel is.
Korosztály: 11 éves kortól

Jörg Müller: Felvilágosító könyv tiniknek szexről és szerelemről

jörg müller

Vidám grafikákkal és ábrákkal mutatja be a lányok és fiúk közti testi különbségeket és a felnőtté válást. A könyv a második felében a szerelem, a szeretkezés, a védekezés, az orvosi vizsgálat, a terhesség, és a szülés kapcsán felmerült kérdésekre válaszol, így a 14-18 éves kamaszok is megtalálják benne az őket érintő témaköröket.
Korosztály: 10-18 évesek

Fotó: Pinterest