Honnan tudod, hogy változtatnod kell az életeden?

A változás sokszor félelmetes, de egy boldogtalan életben ragadni sokkal veszélyesebb. Míg a Nők Lapja 2016/8. számában* arról írunk, miért nehéz átrendezni az életedet mikor már tudod, hogy szükséges, addig most ahhoz adunk tippeket, hogy egyáltalán felismerd, lépned kell.

nl8_valtozas

Nagyon fontos felismerni, hogy változtatásra van szükséged, de egyáltalán nem mindegy milyen mértékűre. Sokszor elég, ha az apró szokásaidon alakítasz, máskor pedig drasztikus váltásra van szükség, például új munkahelyre, párkapcsolatra, vagy lakóhelyre. Mielőtt döntést hoznál, érdemes néhány kérdést feltenni magadnak, amelyek segítenek kideríteni, valójában mire vágysz.

Íme néhány hasznos tipp:

 1. Boldog vagy?
  Egy kicsit nevetségesen hangozhat, de alapvető kérdés. Mindenkinek vannak rossz és jó napjai, de ki kell derítened, hogy miért érzed rosszul magad. A meditáció sokat segíthet ilyenkor. Csendesülj el, kapcsold ki a telefonodat, felejtsd el feladataidat és hallgass nyugtató zenét. Akkor válaszold meg a kérdést, ha már teljesen ellazultál, így ki fog derülni, hogy csak a sok probléma miatt lett eleged, vagy valóban szeretnél már változtatni. Ha a stressz uralkodott el a mindennapjaidon, annak forrását próbáld meg kiiktatni, például szánj időt a kikapcsolódásra, találkozz többet a barátaiddal és családoddal.
 2. Mi fog történni, ha változtatsz?
  Egy kicsit játssz el a gondolattal, hogyan nézne ki az életed, ha munkahelyet váltanál vagy szakítanál a pároddal. Vegyél ki szabad napot, így könnyebb lesz eltávolodni a berögzült megszokásaidtól és gyorsabban megérzed, hogy mi hiányzik.
 3. Elbizonytalanodtál?
  Ezt előidézheti az is, ha boldogtalan vagy a párkapcsolatodban, vagy túl sokat dolgozol, és nem találod az egyensúlyt az életedben. Ne dugd a fejed a homokba, ne menekülj az evésbe, alkoholba, dohányzásba. Fordulj a családodhoz, barátokhoz, kérj tőlük tanácsot és mondd el, miben nem vagy biztos. Készítsetek pro-kontra listát, ez segíthet a döntésben.
 4. Mit szeretsz a legjobban az életedben?
  Írj listát arról, hogy mivel vagy elégedett, mit nem szeretsz, miben kellene fejlődnöd és mit szeretnél még elérni. Nevesítsd meg vágyaidat, az is segíthet, ha lerajzolod, például az álommunkahelyedet, a várva várt nyaralást, vagy leírod azokat a tulajdonságokat, amelyeket egy férfiban keresel. Ennek fényében könnyebben el tudod dönteni, hogy hol és miben kell változtatnod.
 5. Hol leszel 10 év múlva?
  Talán kicsit ijesztő és nehéz erre választ adni, de szükséges ahhoz, hogy megtudd jó irányba halad-e az életed. Írd le az áloméleted: milyen emberekkel szeretnéd körülvenni magad, milyen hivatást és munkabeosztást képzelsz el magadnak, hogyan nézne ki egy tökéletes napod, mennyi pénzt szeretnél keresni és hol szeretnél élni. Ezek segítenek realizálni, mire vágysz a lelked mélyén.
 6. Mit tennél, ha ez lenne életed utolsó napja?
  Talán morbid lehet, de próbáld elképzelni mi történne, ha nem lenne holnap. Kikkel és mivel töltenéd a napodat. Így az is kiderülhet, ha csak a megszokás miatt nem lépsz ki egy rossz párkapcsolatból, vagy épp a kudarc miatt nem mered megvalósítani gyerekkori álmod. Ez a szemlélet abban is segíthet, hogy teljes életet élj, ne vesztegesd az idődet felesleges és értelmetlen dolgokra.
 7. Az vagy, aki akartál lenni?
  Ha a tükörbe nézel, tényleg ezt az arcot akartad viszontlátni? Tanuld meg szeretni önmagad annyira, hogy merj lépni, ha arra van szükség!

*A Nők Lapja 8. számában (megjelenés 02.24, előfizetőinknek 02.23.) arról is olvashatsz, hogy merd feladni azt, ami nem tesz boldoggá.

Szöveg: B.Csák Amarilla

Fotó: Thinkstock