Életmódváltó csapatunk tagjai komolyan veszik a vállalásukat; szigorúan ügyelnek a diétára, és rendszeresen mozognak is, ám a sporttal kapcsolatban rengeteg kérdés merült fel bennük. Milyen mozgás a legideálisabb a nagyobb túlsúlyhoz? Hogyan tudnak az ízületeikre vigyázni? Mennyire mehet, és mennyire menjen fel a pulzus? Elmentünk együtt egy fitneszterembe, ahol a közös pilatesóra után három személyi edző az összes kérdésre válaszolt.

eletmod1

A versenyzőktől kapott havi beszámolókból kiderült, hogy bár mindenki próbálja megtalálni a számára hasznos és egyben élvezetes mozgásformát, sok a bizonytalanság. Ahogy a táplálkozást illetően a dietetikusokkal való konzultáció hatalmas segítség, úgy a mozgás terén eleinte egy személyi edző tanácsaira lenne szükség, de a legtöbb versenyzőnk félt az edzőtermektől. Attól tartottak, hogy egy ilyen helyen csupa tökéletes alakú nő és férfi edz, és hogy a túlsúlyuk, valamint a gyakorlatlanságuk miatt kellemetlenül érzik majd magukat. Kapóra jött a River Fitness edzőterem meghívása, ők azt ígérték, leszámolnak az előítéletekkel, és bebizonyítják; akik hajlandóak tenni az egészségükért és a testükért, mind egyformán tiszteletet érdemelnek, függetlenül attól, éppen milyen formában vannak.

Fenék összeszorít, váll elenged

A tizennyolc fős életmódváltó csapatból tizennégyen eljöttek, nemcsak a közös óra és az edzési lehetőség miatt, de azért is, hogy újra személyesen találkozzanak. Sokan szabadságot vettek ki, és több száz kilométert utaztak az élményért. Már az öltözőben remek hangulatban folyik a társalgás, mindenkin szembeötlő a változás: karcsúbb derék, vékonyabb arc, kisebb fenék jellemzi őket, de a kicsattanó jókedv és a magabiztosság az, ami igazán lenyűgöző. A lányok és Zoltán úgy köszöntik egymást, akár a régi barátok: a Facebookon tartják egymással a kapcsolatot, mindenki rendszeresen beszámol a sikereiről, kudarcairól, recepteket és tippeket cserélnek, folyamatosan biztatják egymást.

eletmod3

Ceglédi Timi oktató vidám, kíváncsi arcokkal fordul szembe, amikor megkezdi a pilatesórát. A bemelegítésnél kicsit megszeppenve, síri csendben végezzük a gyakorlatokat, de amikor a talajon egymást követik az apró, ám izzasztó mozdulatok, már kiszakad egy-egy sóhaj. Timi szól, hogy áttérünk az úszógumi ledolgozására, és ekkor már mindenki érezhetően oldottabb, többen jelzik ugyanis, hogy nem értik, miről van szó, mert nekik nincs is olyan. Oktatónk szemmel tartja az egész csapatot, segít, ha valaki nem tartja magát megfelelően, és folyamatosan figyelmeztet minket a helyes légzéstechnikára, hiszen a pilatesnél ez nagyon fontos. Az óra vége felé mindannyian izzadunk, az összes főbb izmunkat átmozgattuk, már csak pár gyakorlat van hátra, amikor Timi rákérdez:

– Feneket szorítjátok?

– Ööö, nem nagyon – hallatszik a halk válasz a terem végéből.

– Akkor szorítsátok! És a has be van húzva?

– Az mindig be van húzva! Csak nem látszik…

Nevetünk, és még végrehajtjuk a nyújtógyakorlatokat. Az óra végén többen kérdeznek Timitől, aki elmondja, mire kell ügyelni hátfájás, térdnyilallás, ízületi kopás esetén. Az óra megtörte a jeget, a csapat kíváncsian várja a személyi edzőket, kifújjuk magunkat, iszunk egy kis vizet, és körbevesszük a három mestert.

eeletmod2

Nincs kegyelem

Czine Szilvia, Rátonyi Márk és Arnold Gergely kikérdezik az életmódváltókat, ki mit sportol. Hamar kiderül, hogy a legtöbben otthon edzenek, esetleg egy-egy csoportos órára merészkednek el, de személyi edzéssel nem próbálkoztak még, a súlyzós mozgásoktól pedig tartanak, mert nem tudják, pontosan mit kell csinálni, és a gépek működésével sincsenek tisztában. A személyi edzők elmondják, hogy míg a köredzések és a csoportos órák egy előre meghatározott terv szerint haladnak, addig a személyi edzés specifikus, az egyén képességeit és céljait tartja szem előtt, ezért sokkal hatékonyabb. A csoportos mozgásoknál persze ott van a közösség megtartó ereje, de a mozgásformákat bátran lehet kombinálni is. Hamar kialakul a párbeszéd, az életmódváltók egyre bátrabban teszik fel a kérdéseiket, az edzők pedig lelkesen válaszolnak, mesélnek egykori túlsúlyos vendégeikről, akik 20-30 kilós súlyveszteség után ma már egészségesebben és fittebben élik mindennapjaikat.

eletmod4

Hasznos tanácsok, tippek az edzőktől:

• Heti két edzésre van szükség a szinten tartáshoz, három- négy alkalom kell a fejlődéshez.
• A kardio- és a súlyzós edzés kombinációja a leghatékonyabb, ha a fogyás a cél.
• Jelentős túlsúly, csípő-, illetve térdfájdalom, valamint ízületi problémák esetén nem ajánlott a futás, de tempós, izzasztó gyaloglással és kerékpározással remekül helyettesíthető, ráadásul mindkettő végezhető a szabadban.
• A kardioedzéseknél figyelni kell arra, hogy a pulzusszám 130 és 150 között legyen, az idősebbek percenkénti szívritmusa is érje el minimum a 115-öt.
• A manapság egyre szélesebb körben hódító TRX remek mozgásforma a vázizom erősítéséhez és a tartóizmok edzéséhez, de nagyon kell figyelni a gyakorlatok precíz kivitelezésére, ami nagy létszámú csoportokban nem mindig megoldható.
• A köredzések kifejezetten jók lehetnek azoknak, akik régóta nem sportoltak, mert egy-egy alkalommal át tudják mozgatni az egész testüket.
• Mindennap lehet mozogni, nem kell pihenőnapokat beiktatni, de érdemes a mozgások intenzitását és formáját variálni. Egy egyórás tempós gyaloglás remek kardioedzésnek számít, és pénzbe sem kerül.
• Súlyzós edzéshez kezdetben mindenképpen szükség van profi tanácsadásra, mert nem megfelelő súly választása, illetve rossz tartás esetén nagy a sérülésveszély.
• Testmozgáskor nagyon fontos a folyadékpótlás, egy egyórás edzéshez legalább egy liter vizet kell meginni, de a cukormentes izotóniás ital is jó választás. Fontos, hogy mindenki figyelje magát, mikor esik jól a folyadék, és ennek megfelelően fogyasszon.
• Sokan csak a testmozgás és a diéta kombinációjában látják a siker kulcsát, de nem szabad elfelejtkezni a pihenésről sem. Legalább napi 7-8 óra nyugodt alvás szükséges ahhoz, hogy a testünk megfelelően működjön, és az életmódváltás eredményes legyen.

ÖSSZEÁLLÍTOTTA: JÓNAP RITA
FOTÓ: SZÁSZ MARCELL

Ez is érdekelhet