Zöld szoba podcast: mindent a szelektív hulladékgyűjtésről

Zöld szoba podcast: mindent a szelektív hulladékgyűjtésről

Nemes Takách Kata fenntarthatósági podcastjának, a Zöld szobának következő adásában annak járt utána, mégis mihez kezdjünk a szemetünkkel.

Tegye fel a kezét, aki szerint a szelektív hulladékgyűjtés evidencia, lerágott csont, nyilvánvaló teendő, a napi rutin része. Most tegye fel a kezét, aki kétnaponta áll a kuka előtt szeméttel a kezében és polemizálgat, hogy ezt most hova is kéne dobni. Nos az én kezem mindkét esetben a levegőbe emelkedett.

Miközben úgy hiszem, a szelektív hulladékgyűjtés ma már alap (spoiler: kiderült, hogy nagyon nem az) sokszor zavarban vagyok, hogy mit csináljak a szemetemmel.

Mennyire mossam el, hol vágjam ki, ha kívül papír, belül fémesen csillog, mi legyen vele, és hasonlók. Ezért itt volt az ideje, hogy leüljek beszélgetni valakivel, aki sokat tud a hulladékkezelésről. Berta Kinga Manuéla Ph.D. hallgató, tanszéki mérnök a Pannon Egyetemen, főbb kutatási területe az ipari hulladékok felhasználási lehetőségei és a lakossági hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése, és kérésemre egy földi halandó számára is érthető módon mondta el, hogy mi újság szemét ügyben. Akit érdekel, hogy a zsíros pizzás dobozt miért nem, a zsírkrétás irka-firkát viszont miért igen, aki szívből utálja az ablakos borítékot mert azt hiszi, a többi simán mehet a papírosba, akinek a depónia kifejezés újdonság, az hallgassa meg a beszélgetést. És igen, elhangzik a legendás kérdés is: Összeöntik?

Üdvözlettel: NTK

A témához kapcsolódó további hasznos tartalmak:

Hasznos honlapok:

A házigazdáról:

Nemes Takách Kata vagyok színész, látványtervező, dizájner. Sokmindennel foglalkozom, de bármit is csinálok, az életemet átitatja az olthatatlan kíváncsiság. Az utóbbi években újrahasznosított alapanyagokból készülő dizájntárgyakkal kezdtem foglalkozni, így került fókuszba a fenntarthatóság. Rájöttem, mennyire összetett ez az egész, mennyi kérdés merül fel, amire nem tudom a választ. Ezért elkezdtem olyan emberekkel beszélgetni, akik otthon vannak ebben a témában. Legyen szó napi rutinról, globális ügyekről, környezetbarát vállalkozásokról, vagy művészeti projektekről, minden érdekel, ami zöld. Mert ez a jövő. Illetve enélkül nincs jövő.