Valahogy igazibb az egész! – a zöldségközösségek előnyei

Valahogy igazibb az egész! – a zöldségközösségek előnyei

Helyi és szezonális – ennek a két szónak a jelentőségét a klímaválsággal kapcsolatban már sokan ismerik. Sőt, egyre több visszajelzés érkezik arról is, hogy növekszik a tudatosság azzal kapcsolatban, hogy milyen élelmiszer kerül az asztalra.

Egy közösségi gazdasághoz való kapcsolódás ökológiai szempontból kiváló választás, és jó minőségű alapanyagokhoz juthatunk megfizethető áron. A közösségi mezőgazdálkodás egy személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban a közösségi mezőgazdálkodás azt jelenti, hogy a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

„Ez egy olyan kezdeményezés, ami egyaránt jó a termelőnek és a fogyasztónak. A termelők biztos megélhetéshez jutnak, hiszen pontosan tudnak azzal tervezni, hogy hány család vásárol tőlük az év során. A fogyasztók pedig finom, vegyszermentesen termesztett élelmiszert kapnak, és kipróbálhatják, milyen egy zöldség- vagy húsközösség tagjának lenni” – magyarázza Perényi Zsófia, a TVE munkatársa.

Vendégeimmel, Dezsény Zoltánnal, a MagosVölgyi Ökológiai Gazdaság társalapítójával és Mohácsi Nusi környezetvédelmi érzékenyítővel és zero waste aktivistával, a közösségi mezőgazdaság témáját jártuk körül.