Inspiráló nők: Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktató

Inspiráló nők: Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktató

A hormonmentes fogamzásgátlásról és még sok minden másról a Nők Lapja 2020/23-as lapszámában.

Tabukat döntögetve azért küzd, hogy egyre több nő kerüljön „a testéről szóló gyönyörű tudás” birtokába. Cserháti-Herold Janka a termékenységtudat hazai hírnöke, a természetes fogamzásgátlás szószólója, és nem mellesleg sikeres vállalkozó.

Azt gondolnánk, napjainkban a szexuális felvilágosításnak már nincs akkora jelentősége, mint amikor még „a nemzet szexológusa”, Veres Pali bácsi próbált beszélni a tabukról. Holott egy nemrégiben készült felmérés szerint Magyarországon a szexuális életet élő fiatalok negyede nem védekezik.
– Sziasztok, Janka vagyok, ez itt a Hormonmentes! – így kezdődnek azok a YouTube-ra töltött videók, amelyeket Cserháti- Herold Janka készít hétről hétre, lassan két éve. A feliratkozók száma a százezret is meghaladta.
Janka kendőzetlen őszinteséggel beszél a legkényesebb témákról is, legyen szó akár a menstruációs vér színének jelentőségéről, akár az intimszőrzet fontosságáról. Ahogyan a szexualitásról és a testről beszél, a legkevésbé sem kelt a hallgatóban kellemetlen érzéseket. Szuggesztív előadókészségére a világhírű szervezet, a TEDx is felfigyelt. Négy éve, a TEDxYouth Budapest felkérésére tartott lehengerlő előadást Mítoszirtó, avagy gondold újra, mit tudsz a női testről címmel. A kedvenc részem az, amikor a kivetítőn egy rajzot mutatott, és a közönségnek találgatnia kellett, mit ábrázol. Nos, sokan azt hitték, hogy hímvesszőt látnak, pedig nem: a csikló kinagyított képét. A hasonlóság nem véletlen, magzati korban ugyanarról a tőről alakul ki a pénisz és a csikló. Mindkettőnek fontos szerep jut a szexuális gyönyörszerzésben.
Janka küzd azért, hogy a női test működését kiemelje a misztikum ködéből, ezért kézzelfogható ismeretekkel segíti a nők testtudatosságának fejlődését. Termékenységtudat-oktatóként azért dolgozik, hogy a nők a lehető legtöbb információ birtokában tudjanak döntéseket hozni saját testükkel kapcsolatban. Mert hiába a lexikális adatok magolására épülő iskolarendszer, a lányok jó része mégsem tudja, mi az az ovuláció, hogyan működik a menstruáció. Janka a termékenységtudat-módszer (Fertility Awareness Method), a természetes fogamzásgátlás magyarországi szószólójaként tanfolyamokon adja át ezt a tudást. Személyes élmények indí- tották el ezen a különleges úton.
– Amikor fogamzásgátló tablettát szedtem, megéreztem a mellékhatásait. És ezek a párkapcsolatomra is rányomták a bélyegüket. Migrénem volt, légszomjam, pánikrohamaim. Amikor a friss házasságomban teljes libidócsökkenést tapasztaltam, elkezdtem gyanakodni a hormonális fogamzásgátló tablettára – meséli. Eldöntötte, hogy más megoldást keres. Azonnal megszűntek a tünetei. De mi legyen helyette? Mindössze annyit tudott, hogy nem akar hormont, méhen belüli eszközt, és az óvszert is kerülné. Az orvosa nem tudott mit javasolni. Elkezdett kutakodni a neten, s rábukkant a pesszáriumra, amely Magyarországon néhány éve már egyáltalán nem volt kapható. Szerinte kevés orvos hajlandó pesszáriumméretet venni, ezt nem tanítják az egyetemen. Janka ekkor ismerte föl ebben az üzleti lehetőséget is.
Magyarország első hormonmentes fogamzásgátlási eszközökre specializálódott webáruházát 2015-ben nyitotta meg, kétgyerekes anyaként, családi kölcsönből, ötszázezer forintból. Két évvel később indította a vlogot, amely nemcsak hiánypótló felvilágosító szolgáltatás, hanem marketingeszköz is. 2018-ban a Hormonmentes.hu elnyerte a szakma díját is: Janka az év marketingese lett.
Most a harmadik kisbabáját várja. Azt tervezi, hogy könyvet ír, és segíteni szeretné az iskolai felvilágosítás megreformálását.

Fotó: Bulla Bea