Tündérország gyönyörű igézete (X)

Talán maga Csajkovszkij sem gondolta, amikor közel 130 évvel ezelőtt nekilátott utolsó balettje és színpadi műve megkomponálásának, hogy a Hoffmann-mese alapján Alexandre Dumas átdolgozásában készült balettet jövőbeni karácsonyok elmaradhatatlan kultikus élményévé emeli az utókor.

Ehhez persze kellett a nagy orosz zeneszerző zsenialitásából fakadó varázslatos muzsika is, mely ma már világszerte mindenütt karácsonyonként felcsendül a legrangosabb operaházakban és hangversenytermekben, hogy újabb és újabb ifjú nemzedékek számára nyújtson maradandó, egész életre szóló zenei élményt, és egyúttal tündöklő látványvilágot.

Karácsonyi klasszikus

Természetesen a Diótörőről van szó, melyet az idén a MÜPÁ-ban a Nemzeti Filmharmonikusok új ünnepi hangversenyén a Pécsi Balett táncosai jelenítenek meg a színen. A rendezői koncepció ezúttal Hamar Zsolthoz, a Filharmonikusok művészeti vezetőjéhez fűződik, aki egyben az előadás karmestere is. A darab koreográfusa Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője, aki a mesét egy újabb változatban kelti életre. Úgy tiszteli a klasszikust, hogy közben közel hozza a mai korhoz. Ne feledkezzünk meg a jelmeztervezőről, Rományi Nóráról sem, hiszen, tudjuk, hogy ennél az előadásánál a jelmezek különösen hangsúlyos szerepet kapnak. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara dúsítja majd a zenei aláfestést Sapszon Borbála és Sapszon Ferenc karigazgatók irányításával. Hogy látványelemekben igazán gazdag és sokoldalú világ táruljon elénk, arra további garanciát jelentenek Cakó Ferenc előadás közben megszülető, élő homokanimációi.

Mese, zene, tánc

A sűrű pelyhekben hulló hó beborítja a város utcáit. Karácsony előestéje van. Stahlbaum házába sorra érkeznek a vendégek a karácsony megünneplésére. Az inas udvariasan betessékeli a szülőket, akik gyermekeiket vezetik. Utoljára érkezik Drosselmeyer, az ezermester tréfacsináló, a család öreg barátja: alig látszik ki a sok csomag közül… Kezdődjék hát a karácsonyi várakozást e csodás mesebalett örök üzenetével a jóságba és a reménységbe vetett hit legyőzhetetlen erejéről. Ahogyan a Diótörő bábja megtanítja a mese főhősének, Marikának, hogy milyen drága kincs a boldogság és a szeretet, úgy engedjük mi is magunkban szétáradni Csajkovszkij zenéjének örök üzenetét a legszebb és legmagasztosabb emberi érzésekről. Megálmodhatjuk magunknak az év legszebb ünnepének előestéjén azt a tündérvilágot, melyet Juhász Gyula ekként öntött szavakba:

„Szép Tündérország támad föl szívemben

Ilyenkor decemberben.

A szeretetnek csillagára nézek,

Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,

Ilyenkor decemberben.”

(Juhász Gyula: Karácsony felé – részlet)

Az előadásokra december 23-án, hétfőn kerül sor 15 és 18 órai kezdettel a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben . Jegyek ezen a linken kaphatók az előadásra.