Humorból és állatszeretetből csillagos ötös: Gerald Durrell élete tíz pontban

„A világ különleges és bonyolult, akárcsak a pók hálója. Ha megérinted egy fonalát, remegése végigfut az összes többi szálon” – mondta egyszer Gerald Durrell és milyen igaza volt! A zoológus-íróról sokaknak ma is a világszerte ismert könyve ugrik be elsőre, pedig az élete nem csak az írásról szólt. A 25 évvel ezelőtt elhunyt természetbúvárra emlékezünk.

Állatszeretet

Már gyerekként rajongott az állatokért, imádta saját házi kedvenceit, és elhatározta, hogy egy napon állatkertet nyit. Egész életét ez a vágy irányította, melyet a természettudós Theodore Stephanides – aki amellett, hogy tanította és mentorálta – csak még inkább erősített benne. Habár Gerald nem volt különösebben jó tanuló, és leginkább magántanároktól tanult, a természettudóssal közös tanulmányi kirándulásai során nagyon is motivált lett: állatokat gyűjtött, sokat pedig haza is vitt.

Meghatározó emlékek

Édesapja halálát követően, négy évig (1935 és 1939 között) Korfun élt családjával, ez a hely pedig szépen lassan Durrell életének legfontosabb helyszínévé vált: itt szerette meg végérvényesen a természetet, ráadásul három könyvének ihletője is a legtöbbször paradicsomként emlegetett görög sziget lett. Az itt töltött éveire a Családom és egyéb állatfajták, a Madarak, vadak, rokonok, valamint az Istenek kertjében című köteteiben emlékezett meg. A trilógiából 2016 és 2019 között Durrellék címmel sorozat is készült.

Humor és testvéri motiváció

Bátyja javaslatára kezdte lejegyezni az élővilággal kapcsolatos megfigyeléseit, többek között ennek köszönhető a fentebb említett trilógia létrejötte. Ezekben, és sok más írásában is előszeretettel ironizált, és attól sem rettent vissza, hogy humorosan, a valóságot kiforgatva fogalmazzon családjáról, a sziget lakóiról, annak élővilágáról.

Könyvek + filmek

Az állattan szakértője nagyszerű író volt, nevéhez több tucat kötet fűződik, melyek közül sokat második feleségével közösen írt. A párost nemcsak az irodalom, de a filmek világa is beszippantotta: számos televíziós sorozatot is forgattak együtt. A legismertebb ezek közül az Amatőr természetbúvár című angol ismeretterjesztő sorozat.

Írói véna és családos költözés

Lawrence George, a 13 évvel idősebb testvér világhírű költő, regény- és drámaíró volt, ráadásul abból a szempontból igazán fontos személy lett öccse életében, hogy ő beszélte rá özvegy édesanyjukat, hogy költözzenek Korfura. A fiatal férfi feleségével már a szigeten élt, kis idő múlva pedig az egész család követte őket. Ezekről a meghatározó évekről a későbbiekben nemcsak Gerald, de Lawrence és a legkisebb húg, Margaret is írt.

Saját állatkert

Durrell gyerekkori álma 1959-ben valósult meg: saját állatkertet hozott létre az Anglia és Franciaország között fekvő Jersey szigetén, célja az volt, hogy a kipusztulással fenyegetett állatokat szaporítsa, ezáltal pedig megmentse a fajokat. Az intézményt, amely 2019-ben ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját ma is Durrell Vadvédelmi Alapítvány (Durrell WildLife Conservation Trust) tartja fenn.

Állatvédő példakép

Sokan a világ legelhivatottabb zoológusaként és legszórakoztatóbb írójaként titulálják. Durrell a betűk mellett az állatokkal is kivételes módon bánt: a legjobb körülmények között szállította és tartotta őket, és nagyon fontosnak érezte a kihalófélben lévő fajok védelmét, megmentését, amiért rendszeresen fel is szólalt.

A jó cél érdekében

Legelső könyve 1953-ban jelent meg The Overloaded Ark címmel, és szinte azonnal bestseller lett belőle. A következő években több sikeres kötete látott napvilágot, ráadásul részben az ezekből befolyt bevételekből hozta létre a hőn áhított állatkertet, majd szervezte meg állatmentő expedícióit.

Végzetes szenvedély

Az italozás sajnos az egész családban jellemző volt, így az sem titok, hogy Durrell már egészen fiatalon megismerkedett az alkohollal – egyik kedvence például a tejes brandy volt. A káros szenvedélytől sajnos sosem tudott megszabadulni, első felesége többek között ezért is vált el tőle. 1994-ben egy csípőprotézis műtétet követően májátültetésre került sor, ezekből azonban már nem tudott felépülni. A legendás zoológus és író 1995-ben, 70 évesen hunyt el. Hamvait a Jersey-i állatkert területén temették el.

Hazai megemlékezés

A világ első Gerald Durrell szobrát a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban állították fel 1998-ban. A jeles eseményre a zoológus özvegye, Lee Durrell – aki a mai napig az állatfajok megmentésén dolgozik – is ellátogatott.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Getty Images, Pinterest

(britannica.com)