Aladár, Hufnágel Pisti, Köbüki és a többiek… 50 éves a Mézga család

November 15. és 17. között rendezik meg a VII. Országos Rajzfilmünnepet, ahol országszerte több mint száz helyszínen, mintegy ötszáz animációt vetítenek majd le. Idén a Mézga család 50. évfordulója alkalmából a 85 éve született rajzfilmrendező, Nepp József előtt tiszteleg az esemény, melynek apropóján mi is górcső alá vettük az évtizedeken átívelő és töretlen népszerűségnek örvendő magyar animációs sorozatot.

Az első

A Mézga család volt az első televízióra gyártott 25 perces családi rajzfilmsorozat, melyből összesen három évad látott napvilágot, mindegyik 13 epizóddal. De hogyan is kezdődött az egész? Nepp József rendező és forgatókönyvíró egy felkérést követően dolgozta ki a sorozat ötletét, ami azonnal elnyerte a Magyar Televízió szerkesztőségének tetszését. Az első négy rész egy év alatt készült el (ezt még nem láthatta a közönség), a folytatásra azonban várni kellett, többek között anyagi nehézségek miatt. Végül 1969-ben készült el a sorozat többi darabja, majd 1972-ben a második széria, míg a harmadik 1977-ben. Terveztek egy folytatást is, a negyedik évad azonban nem valósult meg teljes egészében.

Hazai és nemzetközi népszerűség

A sorozat nemcsak hazánkban, de Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában, sőt Kubában is nagy sikert aratott. Nem sok olyan rajzfilm létezik, ami több mint három évtizeden át töretlen maradt, és amit generációktól függetlenül szinte mindenki ismer. Az alkotóknak, Nepp Józsefnek, Romhányi Józsefnek és Ternovszky Bélának azonban sikerült elérnie mindezt. A népszerűséget az is jól példázza, hogy amikor 2004-ben újra műsorára tűzte a köztévé a Mézga család epizódjait, naponta félmillióan nézték újra azokat.

Színpadon is

Ha már népszerűség és sikerek, akkor szót kell, ejtsünk arról is, hogy a nem hétköznapi család története idén áprilisban zenés vígjátékként a színpadon is életre kelt Szűcs Gábor rendező jóvoltából. A darab érdekessége, hogy a jól ismert szereplőkön kívül felbukkan az eddig sosem látott Hufnágel Pisti is.

Kedves ismerősök

És hogy mitől lett ennyire sikeres a különc család sztorija? Romhányi József és Nepp József karakterei egy kedves, vicces, emberi és valóságos világot teremtettek, méghozzá úgy, hogy el tudjuk képzelni, Mézga Géza, Paula, Aladár, Kriszta és Blöki akár a mi szomszédaink és ismerőseink is lehetnének. Szerethetők, ugyanakkor szórakoztatóak, hiszen mindig történik velük valami zűrös esemény.

Gulliverkli

A második évadban Aladár és kutyája (a beszélni és olvasni is tudó Blöki) kalandjait követhette nyomon a közönség. A páros éjszakánként saját készítésű űrhajójával, a Gulliverkli 5. névre hallgató járművel tett különös utazásokat. Az elnevezés utalás Gulliver felfedezésire, valamint az eszköz tárolására használt hegedűtokra. Mivel az első négy modell megalkotása meghiúsult – ezt a főcímben láthatjuk is – a hajó az ötödik sorszámot kapta. A történetből egy könyv is született: Romhányi József sci-fi kalandregényt jelentetett meg 1974-ben, majd a kötet 2000-ben újrakiadásra került.

Mézgáék harmadszorra is

A harmadik évad egyik különlegessége, hogy az epizódok egymásra épülnek. A Vakáción a Mézga családban a szereplők Föld körüli útra indulnak, nem más, mint Hufnágel Pisti meghívására. A család nagy örömmel vág bele a kalandba, ám ahogy a cselekmény halad előre, rájönnek: a sokat emlegetett férfi valójában egy csaló gazfickó. Ők mégis a nyomába erednek, ennek köszönhetően pedig bejárják mind a hét kontinenst, sőt Óceániába is eljutnak. A titokzatos Hufnágel a nézők nagy örömére A fekete arany című részben feltűnik egy pillanatra, ám fejét és nyakát kendő, míg arcát fekete festék fedi.

„Unatkoztam volna mellette”

Paula egykori udvarlójára mindannyiunkat foglalkoztat(ott), és nemcsak azért mert minden rész végén felemlegette őt a családanya („Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül?”), hanem azért is, mert kíváncsiak voltunk, valóban más lett volna-e mellette az élet? A kérdésre a rajzfilmsorozat befejező része adta meg a választ: „Hufnágel Pistinek ugyan 12 gazdag nagybácsija volt, de most már kezdem belátni, hogy unatkoztam volna mellette.”

A negyedik

A negyedik évad csupán terv maradt, anyagi gondok miatt sajnos csak két rész készült el belőle 2005-ben, A Mézga család és az ámítógép munkacímmel. A szellemes elnevezés arra utal, hogy a szereplők, vagyis elsősorban Aladár megpróbál közelebbről megismerkedni az internet világával. Külön érdekesség, hogy a második részben, a Végy egy gépet címűben megelevenedik a Pál utcai fiúk története, Aladár pedig a virtuális valóságon keresztül meglátogatja a betegeskedő Nemecsek Ernőt, és néhány pirulával megmenti az életét.

Feledhetetlen hangok

Nem hagyhatjuk ki a kiváló szinkronhangokat, pontosabban a korszak első osztályú színészeit sem, akiket maga Nepp József választott ki az egyes karakterekhez. Harkányi Endre Mézga Gézát szólaltatta meg, míg Győri Ilona Paula bőrébe bújt. Krisztát Földessy Margit, Aladárt Némethy Attila, a harmadik évadban viszont az ifjú Geszti Péter keltette életre hangjával. MZ/X Somogyváry Rudolf, Blöki Szabó Ottó, Máris szomszéd pedig Tomanek Nándor, majd Bárdy György hangján szólalt meg. A Vakáción a Mézga család széria mesélője Gálvölgyi János volt.

MZ/X vagy Köbüki? 

MZ/X a 30. században él, és bár sokan gondolták, hogy a Köbüki becenévre hallgat, valójában ő hívja így Mézga Gézát. A magyarázat egyszerű: a családfő a köbükapja, ha nagyon pontosak szeretnénk lenni, akkor Géza ükunokája ükunokájának az ükunokája, vagyis ükunoka a köbön, röviden „köb-üki”. A Távszervíz című részben derül ki, hogy a név mit is rejt valójában: „Mézga törve X-szel”.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: YouTube

Képek: Pinterest, facebook.com/MézgaCsalád