27. alkalommal hirdetett pályázatot a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége, amelyen a több ezer beküldött alkotás közül az utolsó fordulóban összesen 103 versenyzett. A zsűri elnöke szerint minden eddiginél színvonalasabb művek érkeztek be, a fotósok a túlélésért folytatott harc témája mellett igyekeztek megmutatni a természeti lét kedves, lírai, olykor humoros oldalát is.

Az Év Természetfotója 2019-ben Máté Bence: Békacomb című alkotása lett, az Év Ifjú Természetfotósa címet pedig Koncz-Bisztricz Tamás nyerte el, aki egyben kategóriájának első három helyezettje is lett. A verseny abszolút győztesének, azonban minden bizonnyal Daróczi Csaba nevezhető, aki Az Év Természetfotósa cím elnyerésén túl, tíz díjazott fotóval, ezen belül is három 1. helyezéssel büszkélkedhet, ráadásul a végső győzelemért is versenybe szállhatott Máté Bencével.

Összesen 15 kategóriában nevezhettek a természetfotósok, ezekből adunk most ízelítőt egy-egy a díjazott képpel és a szerző gondolataival, kezdve a győztes alkotással: 

Az Év Természetfotója 2019-ben – Máté Bence: Békacomb

Fotó: Máté Bence / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Ha látnánk, pontosan mivel etetnek meg bennünket, teljesen átalakulna az étrendünk. Legyen az állati vagy növényi eredetű táplálék, a 21. századi ember nem sokat tud annak keletkezéséről, a gyártók pedig értelemszerűen igyekeznek a kényes részeket minél apróbb betűk közé rejteni. Ez a felvétel erre a problémára hívja fel a figyelmet. Furcsa jelenség, hogy míg a békák combjának levágását elkövető embereket a legtöbben elítélik, addig étlapról békacombot rendelni nem kelt felháborodást.”

Kezünkben a Föld kategória – Rácz Péter: Kérsz egy slukkot? (Helyezés: Dicséretre méltó) 

Fotó: Rácz Péter / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„A szemetelés, akár csak egy csikk eldobása is, komoly következményekkel járhat a természetben. Egy cigarettacsikk lebomlási ideje 10-12 év, ebbe bele sem gondol az, aki könnyedén eldobja. A madarak pedig megeszik az éveken át a földben megbúvó, mérgező anyagokat tartalmazó hulladékainkat.”

A madarak viselkedése kategória – Hargitai László: Tavi tánc (Helyezés: 3. díj) 

Fotó: Hargitai László / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Tavasszal, a hajnali órákban a nagy kócsagok tömegesen jelennek meg a halaktól hemzsegő vizeken. A hímek gyakran kakaskodnak egymással, amit ez a jellegzetes póz és fejtartás kísér.”

Az emlősök viselkedése kategória – Daróczi Csaba: Háború és béke (Helyezés: 1. díj) 

Fotó: Daróczi Csaba / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„2018-ban a szomszéd falu mellett találtam véletlenül egy üreginyúl-kolóniát. Sosem fotóztam még azelőtt őket, így nagyon megörültem a lehetőségnek. Néhány napig csak figyeltem a viselkedésüket, és az a jelenet tetszett a legjobban, amikor a homokos talajon a nyulak egymásnak ugrottak, amit szerencsére elég sűrűn műveltek. A fényviszonyok és a háttér csak a reggeli órákban, nagyjából másfél órán keresztül voltak ideálisak. Pontosan hetvenkét alkalommal voltam kinn fotózni, és összesen csak három-négy alkalommal készült olyan kép, amivel elégedett vagyok.”

Az állatok viselkedése kategória – Kaszás Norbert: Felkavaró érzelmek (Helyezés: 3. díj) 

Fotó: Kaszás Norbert / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Már több éve a terveim közt szerepelt, hogy a békák nászát megörökítsem. Idén tavasszal végre volt alkalmam, hogy meg is valósítsam ezt, egy kis erdei tónál, amin patak folyik keresztül. A tóban nagy tömegben volt békalencse, amiből persze abba a kifolyó patakba is jutott, ahol rátaláltam ezekre a párzó békákra. Ahogy láttam a mellettük elúszó békalencsét, rögtön tudtam, hogy hosszú záridős képeket fogok készíteni. Az már csak hab a tortán, hogy a békák mellett egy lassan forgó miniörvény is kialakult az áramló vízben.”

Állatok és környezetük kategória – Szabo Geza Attila: Hattyúk a ködben (Helyezés: Dicséretre méltó)

Fotó: Szabo Geza Attila / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Négyévente egyszer adatik meg nekem, hogy a Bodrogzugot ilyennek lássam. Szoktam mondani: oda születni kell, mert vagy nincs köd, vagy túl sok van belőle. Ezúttal szerencsém volt, és ezt megélni maga volt a csoda. A sejtelmes ködben fürdőző tájban átrepülő bütykös hattyúk (Cygnus olor) csapata csak hab volt a tortán.”

Állatok szemtől szemben kategória – Tökölyi Csaba: Szégyenlős lunda (Helyezés: 1. díj)

Fotó: Tökölyi Csaba / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Szégyenlősen rejti szárnyvége mögé arcát a tollászkodó lunda. Persze ebbe a mozdulatba csak mi, emberek látunk bele érzelemmel teli gesztust, valójában a madár az egyik legfontosabb tevékenységét végzi: rendezgeti és megtisztítja tollait a portól-piszoktól, illetve eltávolítja belőle az élősködőket. Fontos, hogy tollazata tiszta és rendezett legyen, hiszen ez nyújt számára védelmet és hőszigetelést a szárazföldön, és kint a hideg tengeren. A kép a Waleshez tartozó Skomer-szigeten készült, abban az időszakban, amikor a sziget már nem zsibong a napközben odalátogató turistáktól. Ilyenkor a madarak sokkal nyugodtabban és bátrabban viselkednek, így tanúi lehetnünk életük rejtettebb mozzanatainak is, mint például az önfeledt tollászkodásnak a nap végén.”

Növények és gombák kategória – Bial Péter: Színek jegelve (Helyezés: Dicséretre méltó)

Fotó: Bial Péter / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Egy hideg decemberi reggelen már készültem elhagyni a Tisza befagyott holtágának recsegős-ropogós jegét, amikor megláttam, hogy a tél hagyott egy kis szigetet, ami nem került a jég alá. Üdítő látvány volt a szürkeségben ilyen színeket látni.”

Kompozíció, forma és kísérletezés kategória – Kaszás Norbert: Artista (Helyezés: Dicséretre méltó)

Fotó: Kaszás Norbert / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Színek, ívek, formák – ezek azok a dolgok amiket minden makrófotózásom alkalmával keresek. Arra törekszem, hogy egyszerű, minimalista stílusban fényképezzek. Amikor ezt a témát, számtalan hajnali keresgélés után megtaláltam, nagyon boldog voltam, mert úgy éreztem, itt minden megvalósult abból, amit egy természetfotóban szeretek és keresek.”

Tájak kategória – Takács Gábor: Alkony a Toblin-tornyoknál (Helyezés: 2. díj)

Fotó: Takács Gábor / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Az elmúlt év szeptemberének közepén volt lehetőségem eljutni a Dolomitokba, hogy tájképeket készíthessek. Az időjárással nagy szerencsém volt, csupán egyetlen délután szemerkélt az eső. A Drei Zinnen menedékháztól feltúráztam a Toblin-tornyok közelébe, hogy onnan készítsek alkonyi képeket. A látvány káprázatos volt, rohantam hát a felszereléssel a gerincen a sziklák között, hogy e csodás pillanatot egy panorámaképen megörökíthessem. Mivel óriási volt a téma árnyalatterjedelme, a gépen az AEB funkciót állítottam be, s a panoráma minden szeletét 5-5 különböző expóval lőttem meg, melyekből a végül a HDR Panoráma feldolgozásához 4-4 expóra volt szükségem.”

Élet a vízfelszín alatt kategória – Földi László: Kötelék (Helyezés: 1. díj)

Fotó: Földi László / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„A kép Raja Ampaton Cape Mansuar merülőponton készült. Többszöri próbálkozás után, a nehéz körülmények ellenére sikerült ezt a felvételt elkészíteni a sweetlips-rajról (édesajkú halak, Plectorhinchus sp. – a szerk.), ahogy az áramlattal szemben úsztak. A fotóhoz két darab külső vakut használtam.”

Napnyugtától napkeltéig kategória – Horváth Zsolt: Szerelemdal (Helyezés: 3. díj)

Fotó: Horváth Zsolt / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Egy ismert szarvasbőgő helyre indultam hajnalban. Amikor még koromsötétben kiértem, rengeteg állat volt a vadföldön, és szerencsémre megvárták, míg elég fény lett pár kattintáshoz.”

Fekete-fehér természetfotók kategória – Fazekas Péter: Nagyotmondók (Helyezés: Dicséretre méltó)

Fotó: Fazekas Péter / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Harmadik estét töltöttem a nyíló iszalagok közt, és kerestem a megfelelő példányt, a fejemben már elképzelt képhez. Először kiexponáltam az előteret, majd fordított helyzetben, rögtön rá a hátteret.”

A fenntartható energiatermelés és a természet kapcsolata kategória – Lakatos János: Felvillanyozva (Helyezés: 1. díj)

Fotó: Lakatos János / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Csongrád melletti elhúzódó magasfeszültségű áramvezeték alatt legelészett ez a pár őz. Első ránézésre nem volt valami nagyon érdekes, de mivel sétáltam tovább, egyre jobbnak tűntek az arányok.”

Ifjúsági kategória – Koncz-Bisztricz Tamás: Szerelem (Helyezés: Dicséretre méltó)

Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„A kép a mórahalmi Nagy-szék-sóstónál készült, késő délután, a gólyatöcsök romantikus nászáról. A fotó aktualitása, hogy a gólyatöcs 2019-ben az év madara!”

Természetfotósok munka közben kategória – Máté Bence: Fotóművész (Helyezés: Dicséretre méltó) 

Fotó: Máté Bence / Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt

„Az objektívre helyezett banándarabkát elcsenő majom olyan testtartást vesz fel, mintha ő kezelné a fényképezőgépet.”

A Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 legjobb alkotásai november 6. és december 31. között tekinthetők meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

 

Összeállította: L. J.