Zseniális művészek és alkotók, akik átlépték saját határaikat, és látásproblémáik ellenére világszerte ismertek lettek. A fehér bot nemzetközi napján a következő összeállítással szeretnénk felhívni a figyelmet vak és gyengénlátó embertársaink helyzetére.

Andrea Bocelli

Az olasz tenorista örökletes zöldhályoggal született. Látása folyamatosan romlott, mígnem 12 éves korában egy kisebb baleset következtében teljesen megvakult. Mindez nem akadályozta meg abban, hogy igazi szenvedélyének, a zenének szentelje életét. Több hangszeren is játszik, csodás hangjáért pedig nemcsak a közönség, de zenésztársai is rajonganak.

Ray Charles

Az afroamerikai zongorista és énekes olyan műfajokban hozott létre maradandót, mint a jazz, a soul, a gospel és a blues, csak hogy néhányat említsünk. Mielőtt azonban a töretlen sikerig jutott, számtalan nehézséggel kellett megbirkóznia: kis korában elveszítette az öccsét, 5 éves korában megromlott a látása, 7 évesen pedig teljesen megvakult. Bár a tragédiák egész életében elkísérték – édesapja és édesanyja is korán elhunyt -, zenéjében mindannyian megtalálhatjuk a derűt. A mai napig minden idők 100 legjobb zenésze között tartja számon a világ.

Jorge Luis Borges

Az argentin költő, esszéista, irodalomtörténész és filozófus a 20. századi irodalom egyik legjelentősebb alakja. Már gyerekként írónak készült, lelkesedése annyira nagy volt, hogy 9 évesen egy mesét is lefordított. 28 éves korában került sor az első hályogműtétjére, ezt még hét sikertelen beavatkozás követte, melynek következtében az író látása fokozatosan romlott. 50 éves múlt, mire végleg elvesztette a szeme világát. Műveit ezután „tollba mondta”.

Stevie Wonder

A többszörös Grammy- és Oscar-díjas amerikai énekes, zongorista és zeneszerző feltehetően szintén zöldhályog miatt vakult meg, ráadásul nem sokkal születése után. Mindez nem befolyásolta a pályaválasztás terén: már 8 évesen zongorázott, néhány évvel később pedig Little Stevie Wonder néven adta ki első lemezét. A különleges tehetség számos elismerés és kitüntetés tulajdonosa, arról nem is beszélve, hogy már a ’80-as évek közepén több mint 300 platina- és gyémántlemezzel büszkélkedett.

Helen Keller

Az ismert írónő 19 hónapos korában súlyosan megbetegedett, és bár a kór nem érintette a szemét, a következmény siketség és vakság lett. Helen eleinte jelbeszéddel kommunikált, majd a hozzá hasonlóknak köszönhetően különös technikával kezdett beszélni tanulni. Mindeközben elsajátította a Braille-írást, és ily módon több nyelven is műveket kezdett olvasni. Érdekesség, hogy 24 évesen ő lett az első siketvak, aki főiskolai bölcsészdiplomát szerzett. Összesen 12 könyvet írt, de számos cikke is megjelent élete során, kitüntetései mellett pedig 1965-ben a Leghíresebb Hölgyek közé választották a New York-i Világkiállításon.

Claude Monet

A francia impresszionista festő ikonikus vízililiomai ma is művészettörténet legszebb alkotásai közé tartoznak. Azt viszont valószínűleg kevesen tudják, hogy az idős Monet szürkehályoggal küzdött, liliomait és híres kertjében készült műveit úgy alkotta meg, hogy egyre kevésbé látta a színeket, a különféle árnyalatok pedig összemosódtak előtte. Művészete olyannyira különleges volt idős korában is, hogy még a hozzáértők sem tudták megfejteni, képeinek hangulatát látásának romlása, vagy egy új művészeti stílus határozta-e meg.

Louis Braille

Braille mindössze 3 éves volt, amikor apja műhelyében balesetet szenvedett, és ennek következtében elveszítette a látását. A pedagógusként és feltalálóként tevékenykedő férfi egy katona által bemutatott ötletből, egy 12 domború pontból álló rejtjeles írásból („éjszakai írás”) alkotta meg a róla elnevezett írást. 1829-ben publikálta első Braille-könyvét, maga a Braille-írás pedig 1868-ban indult világ körüli útjára. Ma már minden országban használják a vakok és gyengénlátók.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Getty Images, Pinterest

(brailleworks.com, vakbaratalapitvany.hu)