Fák ültetése és örökbefogadása, közösségi komposztálás, szemétszedés, nem a vásárlásra - csupán néhány ötlet arra, hogyan figyelhetünk oda jobban a környezetünkre magánemberként. Öt hazai kezdeményezést ajánlunk a figyelmetekbe a témában.

10 millió Fa egy zöldebb országért

Civil kezdeményezés, mozgalom, akciók és együttműködések sorozata a 10 millió fa, melynek célja, ahogy a neve is mutatja, pontosan tíz millió fa elültetése Magyarországon, ráadásul a lehető legrövidebb idő alatt. A 10 millió Fa Közösség – Bojár Iván András elképzelése nyomán – mindössze néhány hónappal ezelőtt jött létre azért, hogy tegyen valamit a jelenlegi klímahelyzet ellen, és cselekvésre buzdítsa az embereket. A nemrégiben útjára indult megmozduláshoz már most sok civil és helyi közösség csatlakozott, ezzel faültetési projektek, ún. „10 millió fa közösségek” jöttek létre szerte az országban. A mozgalom egyre népszerűbb, és nemcsak azért, mert a Föld megmentésére hívja fel a figyelmet, hanem azért is, mert nemzetközi viszonylatban is példaértékű.

A különleges projektről a 10 millió Fa Facebook-oldalán tudhattok meg még többet, a mozgalmat pedig itt támogathatjátok. 

Fák örökbefogadása és az erdők számának megduplázása

Ugyancsak egy olyan kezdeményezés, amely a fák és erdők növekedését helyezte a középpontba. A MyForest – Közösségi erdők a Földön található erdők számának megduplázását tűzte ki célul, harcolva ezzel a globális felmelegedés súlyos következményei ellen. Az első közösségi erdő novemberben „épül” a Nógrád megyei Csécsén, melyhez fák örökbefogadásával akár mi magunk hozzájárulhatunk. A megmozdulás lényege, hogy a szervezet területet vásárol, a projektet támogatni kívánók pedig a fák ültetésének finanszírozásával, de akár a csapathoz való csatlakozással is részt vehetnek a munkálatokban. A programhoz magánszemélyek, cégek, földtulajdonosok és diákok is bekapcsolódhatnak.

Még több információ és a csatlakozás menete a MyForest honapján és Facebook-oldalán.

JÖN Alapítvány a tiszta környezetért

A Jövő Öko Nemzedéke Alapítvány egy 2017 óta működő környezetvédelmi alapítvány, amely önkéntesen szerveződött a szemétszedés, valamint a környezet hulladéktól való megtisztításának tevékenysége köré. A tagok a Hulladekvadasz.hu és Szemetszedes.hu portálok üzemeltetésén kívül feladatuknak tekintik a környezetvédelem népszerűsítését, a szemléletformálást, a tudatos és környezetbarát életmód megismertetését, és ami a legfontosabb: a lakosság aktivizálását. Ez utóbbi egy applikáció segítségével is gyakorolható. Ha a környezetetekben illegális hulladékszigetet észleltek, fotó vagy videó készítésével és a pontos helyszín meghatározásával bejelenthetitek azt. Ha még többet szeretnétek tenni, és szívesen lennétek környezetvédelmi szuperhősök, akkor jelentkezzetek, és legyetek az alapítvány önkéntes tagjai! Mindemellett anyagi támogatással és tárgyi eszközökkel is támogathatjátok a szervezet munkáját, továbbá részt vehettek szemétszedési akciókon, kirándulásokon.

Az Alapítvány tevékenységéről bővebben itt olvashattok, a csatlakozás feltételeiről pedig itt tájékozódhattok.

Közösségi komposztálással a hulladék csökkentéséért

A komposztálás célja minden esetben – legyen szó konyhai vagy kerti zöldhulladékról – az, hogy csökkentsük a kommunális szemét mennyiségét, valamint hogy tápanyagokban gazdag virágföldet, trágyát állítsunk elő. A közösségi komposztálás esetén több háztartás szerves hulladékából lesz komposzt, összefogással pedig együtt dönthetnek a tagok afelől, hogy hogyan hasznosítják az így keletkezett biohulladékot. Az ilyenfajta közösségi komposztálásra országszerte több lehetőség is van, Budapesten a Humusz Szövetség jóvoltából a 11. kerültben (a Humusz Ház kertjében), a 22. kerületi Herman Ottó Intézet kertjében, de például Szentendrén a Szélrózsa kertben, Miskolcon az Avasi Paradicsom Közösségi kertben, és Debrecenben a DE Közösségi Kertben is megoldható a hulladék efféle szelektálása.

Még több információt találtok a komposztálásról, és a közösségi komposztálás helyszíneiről a Humusz Szövetség weboldalán.

Egy évig nem vásárolok ruhát kihívás

Egyre több kihívással találhatjuk szembe magunkat, melynek megálmodói és résztvevői egytől-egyig egy zöldebb, élhetőbb élet mellett szeretnék letenni a voksukat. Ilyen megmozdulás például a műanyagmentes július, a szívószálmentes augusztus, a használt ruha-szeptember, és az ennél is nagyobb volumenű 1 évig nem vásárolok ruhát kihívás. A radikális próbatételt szeptember elején egy kétgyermekes anyuka indította útjára, aki maga is hatalmas problémának tartja a divatipar egyre súlyosbodó környezetszennyező magatartását, különös tekintettel a vízpazarlásra, a szén-dioxid- és egyéb vegyszerek kibocsátására, a megmaradt ruhaneműk égetéssel való megsemmisítésére, valamint a ruhaiparban dolgozók kizsákmányolására. A kihívás meglehetősen extrém, mégsem arra ösztönöz, hogy ne vegyük meg a legszükségesebb darabokat, inkább arra próbál rávilágítani, mennyi felesleges holmit halmozunk fel az olcsó és könnyen elérhető fast fashion üzletek kínálatának köszönhetően. Habár a kihívás szeptember elején indult, szerintünk nem késtetek le semmiről. Egy ilyen megmozduláshoz bármikor érdemes csatlakozni, ráadásul egy-két hónap vásárlásmentességgel és egy kis mértékletességgel is sokat tehettek a fenntarthatóságért.

A kihívásról ezen az oldalon és a Facebookon is olvashattok.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images