Művészek és alkotásaik, melyek a klímaválságra hívják fel a figyelmet

Szerencsére egyre többen foglalkoznak a klímaváltozás témakörével, legyen szó közéleti személyiségekről, színészekről, zenészekről vagy éppen képzőművészekről. A kérdést mi is nagyon fontosnak tartjuk, többek között ezért is készítettük el az alábbi összeállítást, melyben hét alkotót, valamint elszomorító, ugyanakkor ösztönző műveiket mutatjuk be.

Frelly Enrico Focarelli Barone

Az olasz illusztrátor, rajzfilmes és karakterkészítő kedves figurái és színes munkái között szép számmal találunk olyan műveket, melyek a környezetváltozásra és a klímaválságra hívják fel a figyelmet. A fenti kép például az egyszer használatos műanyagok, valamint a túlzottan gyors ütemű felmelegedés problémájára világít rá.

Még több hasonló képet találtok az alkotótól ezen a linken.

Jessica Moon Bernstein-Schiano

„Ugrás az ismeretlenbe”. Ez a címe annak a képnek, melyet Jessica év elején posztolt saját Instagram-oldalára. És, hogy mit üzen vele? Azt, hogy nem tudhatjuk, pontosan mi vár ránk a jövőben, de a klímaválság része lesz az elkövetkező évtizedeknek. A művész fontosnak tartja, hogy festményein, installációin és montázsain keresztül foglalkozzon a témával.

További alkotásokat találhattok a művész weboldalán.

Kapu Collective: Hula & Kapu

A hawaii születésű művész ikerpár különleges alkotásokkal büszkélkedhet. Míg Hula szakterülete a festészet, testvére, Kapu a dizájn és a fotózás világában érzi otthon magát. Kettejük együttműködése éppen erről a különbözőségről szól: azzal a céllal egyesítik művészi ambícióikat, hogy különleges, innovatív alkotásokat hozzanak létre. Műveiket tanulmányozva hamar kiderül, hogy mennyire szeretnek a természetben dolgozni, sőt egyes helyszíneken saját határaikat is feszegetik. A duó egyik fő témája a környezetvédelem és a fenntarthatóság.

Az ikerpár különleges munkáit itt vehetitek szemügyre.

Dan Lewis

A „műanyag művész” Dan Lewis képeit és alkotásait nézegetve kettős érzés fog el minket: harmonikus színek, kiváló összkép köszön vissza a művekről, de mondanivalóik korántsem ennyire pozitívak. Habár a különféle használati tárgyak törmelékei nagyszerű elrendezésben láthatók, az mégis elgondolkodtató, hogy ezek az alapanyagok valójában a környezetünket ellepő hulladéktenger darabjai.

Még több mikroplasztik alkotásért kattintsatok ide!

Keegan Blazey Art

Baljósabb hangulatú alkotások fogadnak Keegan Blazey közösségi oldalán, melyek közül a legtöbb mű ugyancsak figyelemfelkeltő céllal született. „Mindannyian egy csónakban evezünk. Mindannyiunkra szükség van” – látható a képen, melyhez a festő a posztjában azt is hozzáfűzte, itt már nem szimpla éghajlatváltozásról, hanem klímakatasztrófáról van szó.

További képeket találtok a művész Instagram-oldalán.

Seta Nua

Sokféle témát dolgoznak fel Seta művei, de a klímaváltozás témaköre nála is nagy szerepet kap. A kreatív francia grafikus olykor kifejezetten szürreális képei erőteljesen világítanak rá a társadalmi és környezeti gondokra, érdemes tüzetesebben megnézni egy-egy darabot.

Seta képeit itt tekinthetitek meg.

Zaria Forman

A klímaváltozás témájára pasztell technikával hívják fel a figyelmet Zaria képei, melyeket fotóknak is nézhetnénk, pedig kivétel nélkül fotórealisztikus rajzokról van szó. A csodaszép ábrázolás és az élénk kék színek ugyanakkor egy kevésbé derűs dologra mutatnak rá.

Nézzétek meg a többi pasztellművet is a művész oldalán!

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: instagram.com/jessica.moon.art