Carl Gustav Jung gondolatai önismeretről, tudatosságról, elfogadásról…

Carl Gustav Jung úttörő volt a pszichológia világában, nevéhez olyan fogalmak köthetők, mint az archetípusok, a kollektív tudattalan vagy éppen az árnyékszemélyiség. A 145 éve született svájci pszichiáterre és analitikusra sokatmondó bölcsességeivel emlékezünk.

Őszinte érzelmek

„A látásod kitisztul, amint a szívedbe tekintesz.”

Változás

„Ha szeretnénk valamit egy gyermekben megváltoztatni, először meg kell vizsgálnunk, hogy nem olyasmiről van-e szó, amit saját magunkban kell megváltoztatni.”

Az akaratról

„Szabad akarat az, amikor az ember azt teszi, amit tennie kell.”

Befelé nézni

„Nem az vagyok, ami megtörtént velem. Az vagyok, amivé válni akarok.”

Szülőnek lenni

„Rendkívül rossz szolgálatot tesz gyermekének az az anya, aki önmagát igyekszik megtestesíteni a gyermekben anélkül, hogy egyszer is figyelembe venné, hogy a gyermek nem csupán afféle toldaléka, tőle függő teremtmény, hanem új és individuális lény, gyakran olyan jellemmel felruházva, amely alig hasonlít a szülők jellemére, sőt adott esetben riasztóan idegenszerűnek látszik.”

Az önismeretről

„Önmagunk megismerése kaland, amely váratlan messzeségekbe és mélységekbe vezet.”

Tudatosság

„Aki kifelé néz, álmodik. Aki befelé néz, fölébred.”

Az élet rejtelmei

„Az élet komoly problémái soha nem oldódnak meg teljesen. Ha valaha is úgy tűnne, hogy ez a kijelentés mégsem igaz, akkor az biztos jele annak, hogy valami elveszett. Úgy tűnik, egy probléma értelme és célja nem a megoldásban rejlik, hanem abban, hogy szakadatlanul dolgozunk rajta.”

Lélek

„Hogy mi a lélek, azt éppoly kevéssé tudjuk, mint azt, hogy mi az élet. Elég nagy titok ahhoz, hogy elbizonytalanodjunk, mennyi az én része a világban, és mennyi a világ része az énben.”

Elfogadás

„Semmit sem tudunk megváltoztatni anélkül, hogy elfogadnánk.”

 

Nyitókép: Getty Images