Író, költő, színész volt, olyan színes és inspiráló életúttal, ami keveseknek adatik meg. Játszott színpadon és némafilmekben, legismertebb művei A vörös oroszlán és a Pöttyös Panni-könyvek. 99 éves korában ment el, ő azt állította: halál nincs, az életet kell túlélni. Bölcsességei ma is aktuálisak.

„A technika veszélyes mellékhatásait mindig egy tökéletesebb technika kifejlesztésével küzdötte le az ember.”

„Én már megtanultam, hogy csak az el nem ért célok maradnak meg nekünk. Egyedül azok nem válnak ócska selejtté.”

„Félni valamitől annyit jelent, mint mágnessé válni a félelem tárgya számára. Ha megszűnt a félelem, megszűnt a vonzás.”

„Az ember általában türelmetlen gyermekként kérdezgeti a sorsot, mit akar vele, s önnön lármájától nem hallja a választ, pedig nemcsak szavak, hanem a körülmények, az események alakulása és iránya is kiáltozzák szüntelenül.”

„Más a szerelem és más a szeretet. A szerelem az, amivel társulsz, amiből gyermekek fakadnak, s utána meghalnak. A szeretet az, ami a világmindenség minden élőlényét egyformán szereti, azért szereti így, hogy segítsen az embereken, különben elvesznének.”

„A változás, amely után sóvárogsz, nincs messze tőled! Mert nincs rajtad kívül. Benned van!”

„Az ember együtt él a halál gondolatával is, de titkos reményt táplál, hogy vele talán mégsem történik meg az elkerülhetetlen.”

„Rájöttél-e arra, hogy a csalódásaid nagy része helytelen várakozás volt, s eredményeid, örömeid legtöbbször szerény alázatból születtek?”

„A nagy, időálló barátságok éppolyan ritkák, mint az egész életre szóló szerelmek. Az adottságoknak ugyanolyan különleges találkozása szükséges hozzá.”

„Ha szeretetet, figyelmet kívánunk partnerünktől, akkor előbb adjunk mi neki. Finom, tapintatos pantomim ez, az erők egészséges keringésének módja. Olyan labdajáték, amelyben kezdetben a mi kezünkben van a labda, s társunk csak úgy dobhatja vissza, ha előbb mi odadobjuk hozzá.”

 

Az összeállítás eredetileg a Nők Lapja Psziché 2019/1. lapszámában jelent meg. 

Fotó: Archív