Gondolatok Milan Kunderától életről, képzeletről, művészetről és véletlenről

Milan Kundera egyik-másik műve feltehetően a ti könyvespolcotokon is megtalálható. A lét elviselhetetlen könnyűsége, A nevetés és felejtés könyve vagy éppen a Halhatatlanság mind különleges élményekkel gazdagítottak minket, olvasókat. Az író 90. születésnapján 9 tőle vett idézettel tisztelgünk előtte.

„Az álom a bizonyítéka annak, hogy a fantáziálás, az álmodás arról, ami nem történt meg, az ember legelemibb szükségleteihez tartozik.”

„Vannak az életben pillanatok, amikor az embernek engednie kell. Amikor fel kell adnia a kevésbé fontos hadállásokat, hogy megmentse a fontosabbakat.”

„A fiatalemberek végül is nem tehetnek róla, hogy játszanak; kialakulatlanok, de egy kialakult világba állítják őket, s nekik kialakult ember módjára kell viselkedniük. Gyorsan előszedik tehát azokat a formákat, mintákat, sémákat, amelyek tetszenek és megfelelnek nekik, amelyek illenek hozzájuk – és játszanak.”

„Anélkül, hogy tudna róla, az ember a legsötétebb reménytelenség pillanataiban is a szépség törvényei szerint komponálja életét.”

„A képzelődések nem hiábavalók a világon. Megvan az oka, hogy miért vannak. Otthon vannak köztünk. És megfordítva. Éppen ők teszik otthonná a házunkat.”

„Az ember mindig arra vágyik a legjobban, ami távolodik tőle…”

„A boldogtalanság pillanataiban az ember abban keres vigaszt, hogy bánatát összeköti mások bánatával.”

„A modern művészet lázadás a valóság utánzása ellen.”

„Csakis a véletlent foghatjuk fel üzenetként. Ami szükségszerűen történik, ami várható, ami naponta ismétlődik, az néma. Csak a véletlen szól hozzánk.”

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Pinterest