„Az egyéniség ott kezdődik, ahol az összehasonlítás véget ér” – Karl Lagerfeld és egy utánozhatatlan karrier

Művész, fotográfus, tervező, a divatvilág egyik legrejtélyesebb figurája volt: megdöbbentett, elbűvölt, és pont ettől volt különleges. Karl Lagerfeld 2019. február 19-én, 85 éves korában hunyt el. Fényes karrierjének néhány fontos pillanatát idézzük fel.

A kezdetek

Karl Otto Lagerfeld 1933-ban született Hamburgban, szülei Otto Lagerfeld és Elisabeth Bahlman. Karlnak kiváltságos neveltetésben volt része, magániskolába járt, ahol többek között a rajzolást is megtanulta. 1953-ban, 20 évesen költözött édesanyjával Párizsba, ahol élete végéig élt. Karrierje kezdetén illusztrátorként dolgozott különféle divatházaknak.

A mindent eldöntő díj

1954-ban, mindössze 21 évesen megnyerte Párizsban a Nemzetközi Gyapjútanács díját kabáttervével. Itt zsűritag volt többek között Christian Dior és Hubert de Givenchy is. A munkának köszönhetően figyeltek fel a fiatal tervezőre, nem sokkal később Pierre Balmain gyakornoki állást ajánlott neki.

Az első saját kollekciók

1958-ben Jean Patou munkatársa és a Patou művészeti vezetője lett, számos haute couture kollekciót tervezett itt. Ugyanebben az évben első saját kollekciójával is előállt, amelyet Roland Karl néven jelentetett meg. Darabjait nem fogadta jól a szakma. 1960-ban miniszoknyákkal rukkolt elő, ezeket azonban szintén negatívan értékelték a divatkritikusok.

Sikerek

1962-ben szabadúszóként kezdett dolgozni és olyan elismert nevekkel működött együtt, mint Mario Valentino, Repetto, Monoprix és Tiziano. Egyre nagyobb sikereket ért el és számos divatmárkánál tette le kézjegyét.

Chloé és Fendi

1963 és 1978 között, majd később 1992 és 1997 között a Chloé divatháznak, 1965-től pedig az olasz Fendinek dolgozott.

Chanel

1983-ban került a Chanel élére, friss lendülettel vezette tovább a világhírű márkát, sőt egy új generációt is megszólított munkáival. Az első Karl-Chanel bemutató, az 1983 tavaszi-nyári kollekciót felvonultató show remekül sikerült.

Múzsák, modellek

Múzsája volt például Inès de la Fressange, illetve az 1990-es években Claudia Schiffert is – karrierjüket teljes mellszélességgel támogatta. Claudia 1993-ban egy, a divattervező által megálmodott Korán idézetekkel díszített mídert (fűzőhöz hasonló ruhanemű) viselt egy bemutatón, ami ettől igencsak botrányosra sikerült. A meghökkentés egyébként sem állt távol a divattervezőtől. Karl később olyan modellekkel is együtt dolgozott, mint Naomi Campbell, Kirsten McMenamy, Stella Tennant vagy Natalia Vodianova.

Kollekciók elérhető(bb) áron

2002-ben együttműködött a Diesellel, és különleges farmernadrágokat dobtak piacra. A kollekciót a párizsi divathéten mutatták be, és már az első héten eladták az összes darabot. 2004-ben a H&M-mel volt hasonló kollaborációja, illetve saját nevével fémjelzett márkáját is elindította 2012-ben.

Az utánozhatatlan stílus

Lagerfeld jellegzetes öltözete, lófarokba kötött haja és napszemüvege utánozhatatlan védjegyévé vált. Már a 70-es években elkezdte kialakítani ez a stílust, amelynek fő kiegészítői a nyakkendő, nyakkendőtű vagy bross, a kesztyű, keménygalléros ing és zakó. Úgy hírlik, a Chanel-kinevezés előestéjén viselt sötét szemüveget és szorosan megkötött nyakkendőt, ami innentől egyfajta kabalájává vált. Divattervezői munkássága mellett tehetséges fotós is volt, egyszer például Mariah Carey-t fényképezte a V magazin címlapjára, de számos Chanel és a Fendi reklámkampány is az ő nevéhez és fényképezőjéhez fűződik.

Egy igazi ikon

2019-ben bekövetkezett haláláig Coco Chanel méltó utódjaként a Chanel divatmárka kreatív igazgatója és tervezőjeként tevékenykedett. Személyét és munkásságát sosem feledi a divatvilág.

 

Szöveg: L. J.

Fotók: Pinterest

(vogue.co.uk, thefamouspeople.com)