Kabir Bedi neve hallatán mindannyiunknak A maláj tigris című sorozat, azon belül is Sandokan világító szemei jutnak az eszünkbe. A ma 73 éves indiai színész éppen egy hónap múlva látogat hazánkba és Terence Hill társaságában lép majd színpadra a Bud Spencer-filmek és A maláj tigris zenéjét író olasz testvérpár Arénás koncertjén.

A kezdetek

Kabir Bedi 1946. január 16-án született Lahorban. A pakisztáni város akkoriban még az indiai brit uralom alá tartozott. Színpadi szerepekkel kezdte színészi karrierjét az 1960-as években, erről a területről viszont meglehetősen hamar eljutott a filmiparba.

A feledhetetlen Sandokan

1972-ben figyelt fel rá egy Indiában forgató olasz filmes csapat, állítólag ők buzdították arra, hogy pályázza meg Sandokan szerepét. Még szerencse, hiszen ez lett a legismertebb filmje. A maláj tigris egy hatrészes olasz-német-francia mini sorozat volt, amelynek köszönhetően egész Európában ismertté vált Bedi. A színész elmondása szerint hatalmas szerepet töltött be az életében Sandokan, hiszen neki köszönheti az európai és egyben nemzetközi karrierjét.

A folytatás…

A sorozat sikere akkora volt, hogy ezen felbuzdulva később készült egy mozifilm is amiben Sandokan további kalandjait követhették a nézők. A moziban látható malajziai jelenetek miatt fellendült a turizmus a környéken.

Szerepre szerep

Több ismert mozifilmben is feltűnt, ilyenek voltak A bagdadi tolvaj, Az 1983-as James Bond, valamint a Musza Dagh negyven napja, de szerepelt több amerikai tv-sorozatban is, például látható volt a Knight Rider, a Magnum, a Gazdagok és szépek és a Dinasztia egyes epizódjaiban is.

A James Bond-film

Az 1983-as James Bond – Polipka című filmben Gobindát alakította, sőt a negatív figura szerepében meg is küzdött Roger Moore-ral. Érdekesség, hogy Bedi az egyetlen bollywood-i színész (beceneve a hindi nyelvű filmgyártás legnagyobb központjának), aki megjelent egy James Bond-filmben. Ez a szerep tette ismertté Amerikában.

Fontos tagság

1982 óta Kabir Bedi tagja a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának, amely többek között az Oscar-díjak elbírálásáért is felelős. A tagságnak köszönhetően Bedi is leadhatja szavazatát a legjobb filmekre.

Az olaszok szeretete

Kabir Bedi Olaszország egyik legelismertebb személyisége. 2010. június 2-án hivatalosan is lovaggá ütötték, emellett megkapta az Olasz Köztársaság civileknek adható legmagasabb fokozatú érdemrendjét is. Kabir szerint sok közös dolog van az olasz és indiai emberekben, hiszen mindkét nép számára nagyon fontos a család, imádják a saját konyhájukat és nagyon vendégszeretőek. Nem is csoda, hogy sokáig Rómában élt.

Komoly küldetés

Színészi karrierje mellett békeharcos küldetéssel járja a világot és harcol a burmai diktatúra ellen is. Továbbá támogat egy oktatási programot, aminek célja, hogy Indiában és Dél-Ázsiában felszámolja az írástudatlanságot.

Házasság négyszer

Négyszer is megnősült, első házasságából három gyermeke született. Lánya Pooja és kisebbik fia Adam szintén a színészetet választotta, idősebb fia Siddharth egyetemi évei alatt depresszióval küzdött és öngyilkos lett. Jelenlegi feleségét, a 28 évvel fiatalabb Parveen Dusanj-t 70. születésnapján vezette oltár elé.

Töretlen siker

Sok országban a mai napig vetítik Sandokan kalandjait, ennek köszönhetően szinte minden korosztály ismeri őt. Bedi éppen a sorozat szárnyalása idején látogatott el Magyarországra. A budai Skála áruház megnyitóján egy kölyöktigrissel a karján jelent meg, egyes források szerint húszezer lelkes ember fogadta őt.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest