Az élőszereplős rövidfilmek rövidlistáját december közepén tette közzé az Amerikai Filmakadémia, ami között szerepel a két magyar szinkrontolmács egy napját bemutató alkotás is. A 16 perces filmet a napokban elérhetővé tették az interneten is, a Vimeo-csatornáján bármikor megnézhetitek az Oscar-esélyes művet!

susotázs

Tóth Barnabás online is megtekinthető rövidfilmje, a Susotázs még tavaly decemberben került fel az Oscarra jelölhető filmek shortlistjére. A 16 perces alkotás két magyar szinkrontolmács egy napját mutatja be, amelyet egy hűtőgépgyártó konferencián töltenek. A két tolmácsnak ez a nap is ugyanolyan átlagos napnak indul, mint a többi, viszont egy váratlan esemény hatására a történet hatalmas fordulatot vesz. A film három főszereplője Göttinger Pál, Osvárt Andrea és Takács Géza.

Egyébként Tóth Barnabás munkáját több rangos európai és amerikai filmfesztiválra is beválogatták korábban, ilyen volt a Manhattan Short Film Festival, de a Palm Springs, Rhode Island, Boulder és Hickory fesztiválok programjában is szerepelt. Valamint az alkotás elnyerte a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját is.

A címként szolgáló susotázs szó jelentése nem más, mint fülbesúgás, aminek kulcsfontosságú szerepe van a filmben. A két férfi a konferencia helyszínén ül a kis fekete dobozban, és miközben az eseményen elhangzottakat fordítják angolról magyarra egy-egy játékkal szórakoztatják egymást. Egészen addig, amíg a közönség soraiban fel nem tűnik egy gyönyörű nő…

Az Akadémia az öt Oscar-jelöltet január 22-én teszi közzé. Reméljük, a magyar film címe is szerepel majd a listán!

Szöveg: D. E.
Fotó: IMDb