Az év legjobban várt időszakára mindenki másképp készül, de szerte a világban ugyanaz az emberek célja: méltóképp hagyják maguk mögött az év utolsó napjait. Lássuk, hogyan ünnepelnek a különböző nemzetek karácsonykor!

Finnország

A finnek december 24-én reggel közösen elfogyasztják a reggelit. Ez általában fahéjas tejberizs, amelybe egy szem mandulát rejtenek. Aki ezt megtalálja, nagyon szerencsés lesz a jövő évben, ha fiatal lány az illető, akkor közeli férjhezmenetelre számíthat. A nap végén közösen szaunázni indulnak.

Új-Zéland

Itt a karácsony a nyári szünidő idejére esik. Az ő karácsonyfájuk a pöhutukawa, ami a mirtuszfélék családjába tartozik és örökzöld. A növény a helyi őslakos maorik számára kultikus jelentőséggel bír.

Dánia

Dániában egész decemberben a karácsonyt ünneplik. A finnekhez hasonlóan ők is készítenek rizspudingot, és a szoba közepén már december 23-án este felállítják a karácsonyfát, majd szenteste ezt a családdal közösen körbetáncolják.

Norvégia

Norvégiában a karácsonyi szezont julebordnak nevezik és december 3-án kezdődik. A családok otthonaikba húzódva ünnepelnek, december 23-án mézeskalácsot sütnek, feldíszítik a karácsonyfát és rizspudingot esznek. Nagy hagyománya van náluk a képeslapküldésnek, ezeket a csodás, családi fotókkal teletűzdelt üdvözlőkártyákat julekortnak hívják.

Írország

Az írek a karácsonyi időszak beköszöntekor egy nagy piros gyertyát tesznek az ablakba, ami azt jelzi, hogy felkészültek az év legkülönlegesebb és legmeghittebb időszakára. A hagyományos ír karácsonyi vacsorán libasült, áfonya, mindenféle zöldségek és burgonya kerül a családi asztalra.

Lengyelország

A lengyelek hűen ápolják a karácsonyi hagyományaikat. Szenteste tizenkét fajta ételt helyeznek az asztalra, mindig tesznek plusz egy terítéket a váratlan vendégnek és vacsora előtt a család tagjai osztoznak az oplatkán, a nagy kerek ostyán.

Hollandia

Hollandiába karácsonykor érkezik meg a Mikulás, akit ott Sinterklaas-nak hívnak. A gyerekek a karácsony előtti estén a csizmájukat a hátsó ajtóba vagy a kémény alá rakják, és reggelre már ott lapul benne a mézeskalács és a marcipán.

Dél-Afrika

A dél-afrikai karácsonyi hagyományok régiónként és kultúránként változnak, de a legtöbb család közösen készíti el az ünnepi vacsorát. Főételnek pácolt steaket és boereworos kolbászokat, desszertnek malva pudingot szolgálnak fel. Különleges fájukat kézzel készített, gyöngyökből kirakott afrikai díszek ékesítik.

Svájc

A családok itt minden évben elkészítik a saját kis adventi kalendáriumukat, amivel általában a gyerekeket ajándékozzák meg. December első napjától minden napra jut egy pici apróság egészen december 24-ig, azon a napon egy nagyobb ajándékkal lepik meg a csemetéket.

Fotó: Archív