A karácsony egy kicsit a csoda időszaka is, amikor egyrészt megtapasztalhatjuk a legszebb dolgokat, másrészt segíthetünk abban, hogy a nehéz körülmények között élőknek is része legyen valami különleges dologban. Mi más is lenne nemesebb cél az ünnepek táján, mint a gyerekek kívánságait teljesíteni?

A Things of My Very Own elnevezésű nonprofit szervezet vészhelyzetben lévő gyerekek segítését tűzte ki céljául, és önkéntesekkel együtt próbálja a csöppségeknek biztosítani azt, amire a mindennapjaikban szükségük lehet. A többnyire megbetegedett, bántalmazott és elhanyagolt gyerekeknek igyekeznek segítő szolgáltatásokat nyújtani, valamint – ha a saját családjukban ez nem lehetséges – biztosítani a jövőjüket egy olyan közegben, ahol biztonságban és egészségben nőhetnek fel.

A szervezet alapítója szintén nehéz körülmények között nőtt fel, nem meglepő, hogy már fiatal korában megfogadta, hogy segíteni fog a hasonló sorsú gyerekeknek. Egy projekt részeként ezért minden karácsony előtt ún. ajándék címkéket osztanak szét a kicsik között, amit ezt követően ők maguk – ha kell segítséggel – töltenek ki. A kártyán pár információt adnak meg magukról (kor, nem, ruhaméret), majd leírhatják azt, hogy mire van igazán szükségük, továbbá azt is, hogy mi a személyes vágyuk karácsonyra. A programba bárki becsatlakozhat, aki szeretne segíteni és legfőképpen meglepetést okozni ezeknek a gyerekeknek. A tapasztalatok szerint az ajándékok nagyon meghatják őket, az is előfordult például, hogy egy kislány annyira hálás volt, hogy szerette volna valahogyan viszonozni adományozójának a kedvességet. Ezek a kártyák sokkal személyesebbek, mint egy egyszerű kívánságlista, és pont ettől váltanak ki sok emberből érzelmeket, hiszen olyan, mintha a jótékonykodók kicsit megismernék a csöppségeket rajtuk keresztül:

Egy örökbefogadott 3 éves kislány meleg ruhákat és gyerekeknek való tusfürdőt szeretne karácsonyra. A kártya aljára a legnagyobb kívánságát is felírták: „Én kicsi pónim”.

Az 5 éves kisfiú veseelégtelenséggel küzd és éppen transzplantációra vár. Szeretne egy téli overált, csizmát, cipőt, alsóneműt, tisztálkodási szereket és ételt. A legnagyobb kívánsága pedig a következő: valami Grincs-es dolog, kisautók és egy versenyautós készlet.

Egy otthontalan család 3 éves kislány tagja szintén csizmát és meleg ruhákat szeretne. És, hogy mi a valódi kívánsága? Egy játékbaba…

A 13 éves lány kártyájáról kiderül, hogy a családja egy tűzesetben elvesztette a fiatalabb tagját. Szeretne testápolási szereket, csizmát és élelmiszert. A kívánsága pedig bármi, ami a macskákkal kapcsolatos.

A 7 éves kisfiúnak egy óriási párnára lenne szüksége az ágyába, de ha valami mást is kívánhatna, akkor a szeretett nagymamájának kérne ajándékot.

Végül egy 11 éves fiú, akinek saját elmondása szerint a mentális betegsége miatt nincsenek barátai. Szüksége lenne alsóneműre és zoknira. De amire valójában vágyik az egy szivacslövő játékfegyver.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock, BoredPanda

(boredpanda.com)