Májusban újra a régi hangon szólnak tinédzserkorom dalai a Dinamittól

Ma robbant a hír, hogy az 1979-ben, Vikidál Gyula énekessel megalakult Dinamit májusban fellép az egyik népszerű fővárosi szórakozóhelyen. A zenekarban a kezdetekkor a P. Mobilból átcsábított Vikidál Gyula, a Skorpióból érkezett Papp Gyula, Szűcs Antal Gábor és Németh Gábor, valamint a Miniből igazolt Németh Alajos játszott. Ebben a felállásban az együttes három évig zenélt, de ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy maradandót alkossanak. Olyat, amire még 12 éve tiniként én is tomboltam. Dakos Edit írása.

Dinamit

Éljen! Nem mondom biztosra, hogy ugyanúgy fogok pogózni a májusi koncertjükön, mint anno 2006-ban elsőéves főiskolásként, de mindenképpen elképesztő nagy dolognak tartom, hogy a régi felállásban újra színpadra áll az 1979-ben alakult supergroup. A csupa klasszisokból álló csapat hároméves fennállása alatt két albumot és két kislemezt is készített.

1980-ban debütált a Tinédzser dal, amit 2006-ban, meg nem értett, lázadó és dacos tiniként a vizsgaidőszak után lélekemelő élmény volt egymás arcába ordítani a Dunai Vasmű szomszédságában lévő főiskolás törzshelyünkön. Ha valakinek nem rémlik a sláger, itt van emlékeztetőül (ezt csak maximális hangerőn lehet hallgatni):

A P Mobil, a RevolveR, a Kispál és a Borz, a Kiscsillag, a Republic slágerek mellett a Dinamit számai is ugyanazt jelentették nekünk akkoriban. Amiket még akkor, szinte gyerekfejjel nem tudtunk megfogalmazni, azokat a dolgokat kimondták helyettünk ezek a zenék. Ilyen volt az Engem ne sajnáljatok vagy a Senki se szóljon hozzám is:

Minden fiatalnak van (legalább egy) olyan korszak az életében, amikor hanyagul hátat fordít mindennek (legalábbis látszólag), hogy éljen, hogy barátokat szerezzen, hogy tartozzon valahová. Én a Dunaújvárosban töltött főiskolai évek alatt szereztem a legtöbb barátot, akikkel sok mindenen keresztülmentünk. Mára a találkozásaink ritkultak, de tudom, hogy ha felcsendül egy ilyen örökzöld (és májusban fel fog), akkor mindannyian ugyanarra fogunk gondolni: ezek a zenék a szabadságot, a legyőzhetetlenséget és a fáradhatatlanságot jelentették nekünk, és azt hiszem, nem csak mi voltunk ezzel így.

Májusban találkozunk, Dinamit!

Szöveg: Dakos Edit
Fotó: Pinterest