6 érdekesség az idén 60 éves hollywoodi Hírességek sétányáról

A hat évtizede „megalapított” Walk of Fame, azaz a Hírességek sétánya a napokban újabb csillaggal bővült: az egyik legismertebb hollywoodi színész, Michael Douglas kapott egyet a kultikus korzón. A neve immár örökre ott díszeleg majd azon a bizonyos kövön, na de lássuk, mit is érdemes tudni erről a különleges, idén hatvan éves helyről!

1. A Hírességek sétányát 60 évvel ezelőtt, pontosabban 1958. augusztus 15-én alapították meg. Ezen a napon 8 csillag tulajdonosát választottak ki, hogy szemléltessék, és egyben felkeltsék a nagyközönség érdeklődését a sétányt illetően. Az első 8 csillag tulajdonosai Olive Borden, Ronald Colman, Louise Fazenda, Preston Foster, Burt Lancaster, Edward Sedgwick, Ernest Torrence és Joanne Woodward voltak.

2. A Hírességek sétányának alapötlete E. M. Stuarthoz kötődik, aki a Hollywoodi Kereskedelmi Kamara elnöke volt. 1953-ban javasolta, hogy hozzanak létre egy korzót, azzal a céllal, hogy fenntartsák azoknak a dicsőségét, akiknek a neve a világ minden táján egyet jelent a csillogással.

3. A javaslatot végül 1955-ben fogadták el, egy évvel később a városi tanács is igent mondott, és megkezdődhettek az előkészületek. 1956 és 1957 között kerültek kiválasztásra azok a kitüntetettek, akik „helyet foglalhattak” a sétányon. Az induláskor rengeteg javaslat érkezett, hetente több mint 150 név merült fel, a kezdeti kiválasztások tehát meglehetősen nehéznek bizonyultak. Egyetlen híresség volt csupán, akinek nem hagyták jóvá a kiválasztását: Charlie Chaplin. A némafilmek nagy hatású személyisége végül 1972-ben kapta meg a csillagot, miután fia kártérítést követelt a „kizárásért”.

4. A kezdetek kezdetén négy kategóriában határozták meg a leendő kiválasztottakat: mozifilmek, televíziós, rádiós vagy zenei karriert befutott hírességek kerülhettek a csillagokra. Érdekesség, hogy ma már a színház kategória is létezik.

5. Nincsenek pontos információk, de egyesek szerint a nevekkel díszített csillagok ötletét a Hollywood Hotel étkezőjének mennyezetén található festett és a hírességek neveivel ellátott csillagai adhatták a sétány megálmodójának.

6. Magyar származású hírességek is helyet kaptak a világhírű korzón, például a különleges színésznő Gábor Zsazsa, a Drakula grófját megformáló Lugosi Béla, Mariska Hargitay, vagy éppen az 1942-es Casablanca című film rendezéséért Oscar-díjat kapott Kertész Mihály.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest

(walkoffame.com)