Íme az idei év legszebb asztrofotói, köztük egy magyar fényképész munkájával

Minden évben meghirdetik a világszerte népszerű csillagászati fotópályázatot, amelynek célja, hogy megtalálják a leglátványosabb asztrofotót. A Greenwichi Királyi Obszervatórium a napokban hozta nyilvánosságra a győzteseket. Nézzétek meg ti is különféle kategóriák nyertes felvételeit!

Az Emberek és a világűr kategória első helyezettje

A idei év abszolút győztese az amerikai Brad Goldpaint lett. Alkotásának a Lélekemelkedés címet adta, a fantasztikus képet Moab városa mellett készítette.

Fotó: Brad Goldpaint

A Nap kategória első helyezettje

Nicolas Lefaudeux Napkirály, Oroszlán Szíve és a Háború Istene című képe (is) lélegzetelállító!

Fotó: Nicolas Lefaudeux

A Galaxisok kategória első helyezettje

Titokzatos galaxis címmel látta el Steven Mohr felvételét. A látványos képet egyesek egy impresszionista alkotáshoz hasonlították. Nekünk is nagyon tetszik!

Fotó: Steven Mohr

A Hold kategória első helyezettje

A holdfogyatkozások és egyéb holdfelvételek kategória győztese Jordi Delpeix Borrel spanyol fotós lett. Képének címe: A Derültség és a Nyugalom tengere határának átfordított színei. Fontos megemlítenünk Francsics László fotóját is, aki ugyanebben a kategóriában Sötét oldal című képével a harmadik helyezést érte el. Neki is gratulálunk!

Fotó: Jordi Delpeix Borrell

A Bolygók, üstökösök, kisbolygók kategória első helyezettje

Elegáns és minimalista – ez jut elsőre eszébe a szemlélőnek a fotó láttán. Martin Lewis képe valóban elragadó, nem véletlenül viseli A kecses Vénusz címet.

Fotó: Martin Lewis

A Csillagok és ködök kategória első helyezettje

Az olasz Mario Cogo műve, A Déli Korona porkomplexuma elkápráztatja a szemünket.

Fotó: Mario Cogo

Az év fiatal asztrofotósa kategória első helyezettje

A 16 év alattiak kategóriájában a 15 éves olasz Fabian Dalpiaz brillírozott. A Csodás őszi reggel címet viselő alkotása olyan, akár egy festmény. Az értékelők szerint egy rutinos fotós tehetségével vetekszik a fiatal fiú.

Fotó: Fabian Dalpiaz

Az Égi tájképek kategória első helyezettje

Égi tájkép kategóriában a magyar fotós Szémár Ferenc nyerte el az első díjat. Cirkumpoláris című felvételével szerintünk nemcsak a zsűrit nyűgözte le. Gratulálunk!

Fotó: Szémár Ferenc

A Sarki fények kategória első helyezettje

Az északi és déli sarkfényeket megörökítő felvételek közül Nicolas Lefaudeux fotóját választották a legjobbnak. A Száguldás északi fénnyel című kép szerintünk is bámulatos.

Fotó: Nicolas Lefaudeux

A legjobb kezdőnek járó Sir Patrick Moore-különdíj győztese

A kínai Tianhong Li Galaxisfüggöny elnevezésű alkotása csodás színekkel és a csillagos égbolt látványával kápráztat el.

Fotó: Tianhong Li

A Robotteleszkóp különdíj győztese

A Robotteleszkóp különdíjat Damian Peach vihette haza, aki A Fiastyúk két üstökössel címet adta fotójának. Nektek hogy tetszenek a fénylő üstökösök?

Fotó: Damian Peach

Szöveg: L. J.

Képek: Royal Museums Greenwich