Kihirdették az idei Év Fája verseny győzteseit. A megmérettetést 2010 óta szervezi évente az Ökotárs Alapítvány, amellyel céljuk, hogy felhívják a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és és a természeti értékek fontosságára. Mutatjuk a helyezetteket.

A versenybe bármely közösség benevezhetett egy olyan számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek különleges története van. Idén összesen 35 jelölt indult a megmérettetésen, közülük szakmai zsűri választotta ki azt a 12 döntőst, akikre a közönség online szavazhatott. Íme, a verseny döntősei az elért helyezések sorrendjében:

Első helyezett: A pécsi havi-hegyi mandulafa

A csavarodott törzsű fa több, mint 100 éves és a Havi-hegy csúcsán, a Havas Boldogasszony-templom előtt díszeleg. A győztes fa a 2019 elején megrendezésre kerülő európai versenyen is indul.

Második helyezett: Fák a Rómain (Budapest, III. kerület)

A Római-part nagyjából 3,2 kilométeres szakaszán mintegy 1500-2000 fa áll. A csodás környezet biztosítja a kikapcsolódást, pihenést, de otthont ad számos madárfajnak is.

Harmadik helyezett: A falu fája Ceglédbercelen (Pest megye)

Nem mindennapi látványban lehet részük a Ceglédbercelen élőknek és a községen áthaladóknak. Az út fölé emelkedő kőris a környéken élők emlékezete szerint valamikor az 1980-as években hajtott ki. A fa, túlélve minden viszontagságot, ma már a „falu fája” címet viseli.

Negyedik helyezett: A kimlei hárs (Győr-Moson-Sopron megye)

A Mosoni-Duna kanyarulatában, Győr-Moson-Sopron megyében, egy ősi út mellett található a csupán 2300 főt számláló Kimle település. A hársfa a magyarkimlei településrész parkosított környékén áll. A 126 éves növény minden évszakban impozáns látványt nyújt a helyiek nagy örömére.

Ötödik helyezett: A zalai dombokat vigyázó pacsai Öreg Hárs (Zala megye)

A zalai dombokat vigyázza a pacsai Öreg Hárs, ami a becslések szerint 300 évesnél is idősebb. A legenda szerint 800 éve a fa őséhez maga Csaba királyfi kötötte ki lovát, miután a támadókat elűzve hazafelé tartó útján megpihent és megitatta a jószágot.

Hatodik helyezett: A szebényi Nagy Fa (Baranya megye)

Baranya megye keleti részén található a Nagy Fa, vagyis az óriástölgy. Túlélte a török időket és sok újkori veszedelmet, de a közelében található autópálya megépítését is. Hatalmas árnyékában régen aratómunkások pihentek meg. A helyiek védetté nyilvánították és a mai napig óvják és gondozzák.

Hetedik helyezett: A Nagykovácsi templomkert odvas hársfája (Pest megye)

A közel 240 éves fa a nagykovácsi római katolikus plébánia bejárata mellett áll. A hársfa az egykori sváb közösség szimbóluma, amelyet a helyiek most is nagy becsben tartanak és védenek.

Nyolcadik helyezett: A tudás fája Kamuton (Békés megye)

A kamuti általános iskola udvarán található az 53 éves terebélyes tölgyfa. Hatalmas és kiterjedt lombkoronája nemcsak csodás látvány, de a gyerekek kedvence is. A helyiek gyakran látogatják és gyönyörködnek benne.

Kilencedik helyezett: A zuglói “mezős” fák (Budapest, XIV. kerület)

A fővárosban, Zuglóban található fák egy általános iskola udvarán állnak. Az intézmény építése során több fát is telepítettek a pedagógusok, sok szülő pedig adományozott is egy-egy növényt. A szokásból aztán hagyomány lett: minden év májusában Mező napot szerveztek, ilyenkor pedig fákat ültettek el. Ennek köszönhetően ma már csodás facsoportok állnak a kertben.

Tizedik helyezett: Az égigérő gerlai vackor Békéscsabán (Békés megye)

A gerlai kastélyt 1854-ben tervezte Ybl Miklós, hat évvel később pedig el is készült. A különféle növények betelepítésére és a park kialakítására a 60-as években került sor. Leírások alapján tudható, hogy ezt a vadkörtefát is akkor ültették el. Neve egy iskolás gyerkőctől származik, aki egy kirándulás során megjegyezte: „ez a vackor az égig ér!”

Tizenegyedik helyezett: Mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben (Baranya megye)

A pogányi Zsályaligeten található fa különleges csavart törzsével varázsolja el a helyieket. Közkedvelt látványosság, amely alatt talán sokan elszavalják az ismerős verset is: „Őszi éjjel izzik, a galagonya izzik a galagonya ruhája…”

Tizenkettedik helyezett:  A Mária utcai mesefa (Budapest, XVI. kerület)

A fát 1902-ben ültették, amelyről úgy tudni, hogy juharfa, és egy rákosszentmihályi telken áll. Annak idején egy privát nyaralóépítés során került mostani helyére, a mesefa elnevezést pedig a családi élmények és a gyerekkori játszadozások ihlették.

 

Szöveg: L. J.

Képek: facebook.com/evfaja