A holland Marsel von Oosten arany piszeorrú majmokról készült fotója nyerte el a fődíjat az idei Wildlife Photographer of the Year versenyen. Az eredményhirdetésre a londoni Természettudományi Múzeumban került sor.

marsel-von-oosten

A tehetséges művész a kínai Csinling hegyekben készítette a felvételt a két különleges állatról, akik egyébként a bolygó egyik veszélyben lévő állatfajának tagjai (az egyedszám folyamatosan csökken, mára összesen 4000 maradt életben). A két piszeorrú majom úgy tűnik, mintha a távolba meredne, de valójában épp vitázó társaikat figyelik.

„Nagyon örülök, hogy sikerült nyernem a képpel, mert ezek olyan veszélyeztetett állatok, amelyeknek a létezéséről csak nagyon kevesen tudnak.” – jegyezte meg a BBC-nek a győztes, aki rendkívül büszke volt a helyezésére. Azt is hozzátette, hogy nemcsak az orrszarvúak, a tigrisek és a jegesmedvék, hanem ezek az állatok is figyelmet érdemelnek.

A zsűri elnöke, Roz Kidman Cox a nyertes kép kapcsán megjegyezte, hogy a kiválasztás során valahogy mindig visszatértek Marsel különleges alkotásához. A színek és a fények mellett a képben az is lebilincselő, hogy ezek az állatok általában a fákon tartózkodnak, a holland fotósnak viszont sikerült a földön lencsevégre kapnia őket.

Az ifjú természetfotós kategóriában a 16 éves Skye Meaker győzedelmeskedett, aki a botswanai Mashatu vadrezervátum Mathoja nevű leopárdját örökítette meg. A képen az állat épp egy fán pihen. A vadmacska még fiatalkorában eltörte az egyik lábát, így társaival ellentétben ő a talajon fogyasztja el az elejtett zsákmányát:

skye-meaker

A díjátadón egyébként több kategóriában is győztest hirdettek, ezekből és a döntőbe került fotókból a múzeumban október 19-től kiállítás nyílik.

A felnőtt korosztály kategóriáinak néhány további díjazottja:

Állatok a saját környezetükben kategória: Cristobal Serrano, Spanyolország

cristobal-serrano

Kétéltűek és hüllők kategória: David Herasimtschuk, USA

David Herasimtschuk

Madarak kategória: Thomas P. Peschak, Németország

Thomas P. Peschak

Gerinctelenek kategória: Georgina Steytler, Ausztrália

Georgina Steytler

Emlősök kategória: Ricardo Núñez Montero, Spanyolország

Ricardo Núñez Montero

Növények és gombák kategória: Jen Guyton, Németország

jen-guyton

Víz alatt kategória: Michael Patrick O’Neill, USA

Michael Patrick O’Neill

Városi vadvilág kategória: Marco Colombo, Olaszország

Marco Colombo

Föld kategória: Orlando Fernandez Miranda, Spanyolország

Orlando Fernandez Miranda

Fekete-fehér fotó kategória: Jan van der Greef, Hollandia

Jan van der Greef

Szöveg: D. E.
Fotók: nhm.ac.uk