A művészet nem ismer határokat, szokták mondani... És milyen igaz! Néha a legnagyobb alkotók a legkülöncebbek vagy éppen olyan hátránnyal indulnak, ami meg kéne, hogy akadályozza őket a munkájukban. A látássérültek nemzetközi napján három olyan művészt mutatunk be, akik számára nem létezik lehetetlen.

John Bramblitt

A 2001-ben epilepsziája következtében megvakult John látásának elvesztése után kezdett el festeni. A 47 éves amerikai férfi funkcionális vak, ami azt jelenti, hogy szemei csupán a fényt és a sötétséget képesek megkülönböztetni. Festési módszerét maga fejlesztette ki: a festékek textúrájának segítségével alkot. Saját elmondása szerint, amit csinál, az a tapintás segítségével helyettesíti számára a látást. Tubusain Braille-írással szerepelnek a színek, amelyeket különböző adagokban mér ki a megfelelő árnyalat elérése érdekében. Szerintünk a művei magukért beszélnek.

Közös pillanatok

Tengeri tájkép

A sas

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogyan fest John és további alkotásait is megnéznétek, akkor látogassatok el a művész weboldalára!

Keith Salmon

A skót művész Keith Salmon fő témája a tájak megörökítése. A férfi életének korábban is része volt a festészet, szépművészetet tanult és saját stúdiót is nyitott. A 90-es évek elején aztán diabéteszes retinopátiát diagnosztizáltak nála, aminek következtében látása rohamosan romlani kezdett. Pár év leforgása alatt vakult meg, ezért egy teljesen új festészeti módszerre váltott. Az 58 éves férfi művészi tevékenységét mindenképpen folytatni szerette volna, ezért lelkesedéssel és még nagyobb elszántsággal vágott bele az új munkába, mint korábban. Az absztrakt alkotások azokat a helyeket örökítik meg, ahol a művész korábban járt:

Sutherland tájképe

Késői színek az Orchy hegy hídjánál decemberben

A Beinn Odhar hegy Skóciában

Még több alkotást nézhettek meg Keith weboldalán.

Jeff Hanson

Jeff 1993-ban született, gyerekkorában diagnosztizáltak nála 1-es típusú neurofibromatózist, más néven Recklinghausen-kórt, majd daganatot találtak agyában. Ennek következtében vált látássérültté. Az amatőr művész 12 évesen, kemoterápiás kezelése idején kezdett el festeni, méghozzá vízfestékkel. Az egészet azért csinálta, hogy elterelje a figyelmét a betegségéről és az ezzel járó nehézségekről. Idő közben az élete részévé vált a tevékenység, az eladott festményeiből befolyó összeget pedig beteg gyerekekkel foglalkozó alapítványoknak ajánlja fel, de számos jótékonysági aukción is részt vett már. A fiatal fiú ma vászonra fest, szereti a merész és élénk színeket vastagon felvinni az alapra, amivel különleges textúrákat hoz létre. Jókedvre derítenek ezek az alkotások:

Bermuda vitorlázik

Lehorgonyozva

Naplemente Kapaluán

Jeff további lenyűgöző munkáit itt tudjátok megnézni.

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Képek: a művészek weboldalairól