Október 6-án lesz az építészek világnapja, melyet 1998 óta tartanak az Építészek Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésére. A céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet azokra az épületekre, amelyek formálják a környezetünket, sőt hatással vannak ránk a mindennapokban is. Ennek kapcsán magyarországi ikonikus épületeket gyűjtöttünk össze.

Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház, Pécs

Kinek köszönhetjük? Schmidt Frigyes építész munkája a pécsi székesegyház.

Miért szeretjük? A pécsi székesegyház egy meglehetősen nagy téren, gimnáziumok és kollégiumok közelében áll. Az alatta található sétány szintén forgalmas, így minden nap megcsodálhatják az iskolába és munkába járók a grandiózus négytornyú bazilikát.

Halászbástya, Budapest

Kinek köszönhetjük? Schulek Frigyes építész fő műve a Halászbástya.

Miért szeretjük? Mert káprázatos fehéres-szürkés színével egészen különlegesen határozza meg a Budai vár és az I. kerület hangulatát. Turistaként és budapesti lakosként is érdemes időnként ellátogatni ide.

Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház, vagyis az Esztergomi bazilika, Esztergom

Kinek köszönhetjük? Lippert József, Packh János, Hild József és Kühnel Pál építészek tervei alapján készült az épület.

Miért szeretjük? Mert bármikor, amikor ellátogatunk Esztergomba, azt érezzük, hogy a bazilika meghatározza a város hangulatát. Hatalmas és látványos kupolája pedig mindenhova „követ” minket.

Tihanyi apátság, Tihany

Kinek köszönhetjük? Wittwer Márton karmelita építész tervei alapján újították meg a 18. században.

Miért szeretjük? Mert meghatározza Tihany, sőt a Balaton északi partjának képét is.

Református nagytemplom, Debrecen

Kinek köszönhetjük? A nagytemplom Péchy Mihály és Thaller József építész tervei alapján épült az 1800-as évek első felében.

Miért szeretjük? Egyszerűen azért, mert nem tudjuk nélküle elképzelni Debrecen városát. Az „égig érő” sárga templom látványa valószínűleg minden ott lakónak megdobogtatja a szívét.

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Kinek köszönhetjük? Pollack Mihály építész munkája a Magyar Nemzeti Múzeum.

Miért szeretjük? Mert része a budapesti egyetemi életnek és a kiskörút múlt századi hangulatát megidéző bájnak. Nem lehet elmenni mellette, anélkül, hogy meg ne csodálnánk. Akár minden egyes nap.

Cifrapalota, Kecskemét

Kinek köszönhetjük? A szecessziós épület Márkus Géza építész alkotása.

Miért szeretjük? Mert amellett, hogy meghatározza Kecskemét belvárosának hangulatát, stílusjegyeivel teljesen elkápráztat. Nem is tudjuk, mennyi idő kellene ahhoz, hogy az épület minden egyes apró részletét felfedezhessük.

Fogadalmi templom vagy Szegedi Dóm, Szeged

Kinek köszönhetjük? Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján készült a dóm épülete.

Miért szeretjük? Hazánk egyik legnagyobb bazilikája neoromán stílusával határozza meg Szeged városképét. A 81 méteres tornyok feltehetően nemcsak a turistákat, de a helyieket is elkápráztatják.

Iparművészeti Múzeum, Budapest

Kinek köszönhetjük? A magyar szecessziós építészet remekét Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte.

Miért szeretjük? Mert kivételes éke a fővárosi Üllői útnak. Habár éppen felújítás alatt áll, látványa egészen biztosan mindenki fejében hűen él. A Zsolnay-tető és az épület páratlan szépsége megmásíthatatlan része Budapestnek.

Tűztorony, Sopron

Kinek köszönhetjük? A 13. században épített várostorony 1676-ban teljesen leégett. Újjáépítését négy évvel később kezdték meg, amihez bécsújhelyi építőmestereket hívtak. Egyes részeinek (kapu, kapukeret és a felette levő szoborcsoport) megújítása Kiss István, Schulek Frigyes, Hikisch Dezső építészek és Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész neveihez fűződnek.

Miért szeretjük? A soproni tűztorony a hűség jelképe az 1921-es népszavazás óta, amikor úgy döntött a város, hogy Magyarországhoz szeretne tartozni. Emellett Sopron számos pontjáról látható – szerintünk egyszerűen nem lehet nem szeretni.

Összeállította: L. J.

Képek: Pinterest, facebook.com/cifrapalota