Az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének határozata alapján 1981 óta minden év szeptember 21-én világszerte a békét ünnepeljük. 2001-ben a Közgyűlés azt is megszavazta, hogy ez a dátum egyben az erőszakmentesség és a tűzszünet ünnepe is lesz. E jeles nap kapcsán összeválogattunk néhány megható, őszinte és gondolatébresztő idézetet a békéről.

béke

 

„A bátrak nem félnek megbocsátani a béke érdekében.” (Nelson Mandela)

„A béke egy napi, heti, havi folyamat, fokozatosan megváltoztatja a véleményeket, lassan ledönti a régi határokat, és csendben új dolgokat épít.” (John F. Kennedy)

„A békét nem lehet erőszakos eszközökkel fenntartani; csakis megértéssel lehet elérni.” (Albert Einstein)

„Lépjünk tovább a döntésképtelenségtől a tettekig! Ha nem cselekszünk, belecsúszunk abba a hosszú, sötét és szégyenteljes mélységbe, amely azoknak jár, akiknek befolyásuk van, de nincs bennük együttérzés, akiknek hatalmuk van, de nincs bennük erkölcs, akiknek erejük van, de nem látnak.” (Martin Luther King)

„Azért vagyunk a világon, hogy összhangban éljünk. Akik megértik ezt, nem harcolnak többé.” (Buddha)

„Miért nem béke vagy uram miért vagy tűzszünet.” (Babiczky Tibor)

„A békességhez (…) kell egymás tisztelete, nem sok, de egy kicsi kell. Meg a magunk tisztelete. Hát ehhez meg az kell, hogy tudjuk, kik vagyunk.” (Esterházy Péter)

„Kötelességünk meghaladni saját magunkat és túllendülni a konfliktusokon.” (Hegedűs D. Géza)

„Isten békességre teremtette az embert, s nem háborúságra, s mindenkinek megadta a maga helyét, hogy éljen, s mit végezzen. Az Úristen tudja, mit csinál.” (Wass Albert)

„A béke egy mosollyal kezdődik.” (Teréz anya)

„Nem mérlegelem az árat, hiszen az árat soha nem mérlegeli az ember, ha a békéjét akarja megszerezni.” (Domokos József)

„A békéhez nem bombák kellenek, hanem jóakarat és emberi együttérzés.” (Szent-Györgyi Albert)

„Az erőszaknélküliség a tökély egyik állapota. Jelenti a célt, amely felé az emberiség természettől fogva, ha talán öntudatlanul is, halad.” (Mahatma Gandhi)

„Mindent meg kell simogatni,

A hiénákat, a békákat is.” (József Attila)

Összeállította: D. E.

Fotó: Thinkstock