Gyerekmunka egykor és most. Fotók a múlt század elejéről és tények a jelenből

Fáradt, koszos kisemberek fekete-fehér fotókon az 1900-as évekből, amikor még a nyugati országokban is népszerű volt a gyermekmunka... Elgondolkodtató és sokak számára heves indulatokat kiváltó téma, amelyről keveset beszélünk, pedig többet kellene. A gyermekjogi szervezetek elmúlt évben végzett kutatásaiból például kiderült, hogy az ázsiai és afrikai régióban napjainkban is több millió gyermek kényszerül dolgozni.

1908-ban Lewis Hine a New York-i tanári állását hagyta maga mögött, hogy csatlakozzon a Nemzeti Gyermekmunka Bizottság névre keresztelt civil szervezethez fotósként. A következő években Hine beutazta az Egyesült Államokat és számtalan fényképet készített az ország gyermekmunkásairól, akik nap mint nap nehéz fizikai tevékenységet végeztek. A lentebbi felvételek nagy port kavartak, hatalmas társadalmi vita alakult ki a témáról Amerikában.

Sajnos 1908-hoz képest keveset változott a helyzet, az UNICEF 2017 decemberében közzétett adatai szerint a világ fejlődő országaiban minden negyedik gyermek kényszerül olyan gyermekmunkára, amely az egészségére, a testi épségére és a fejlődésére is káros hatással van. Az ilyen jellegű munka előfordulása Afrikára a legjellemzőbb.

A felmérésből az is kiderült, hogy a Szaharától délre a legmagasabb a gyermekmunkások aránya, az 5-17 éves korosztály 29 százaléka végez nehéz fizikai munkát. Közel-Keleten és Észak-Afrikában ebben a korosztályban „már csak” minden tizedik (azaz a gyerekek 7 százaléka) fiatal dolgozik, a latin-amerikai és a karibi gyermekek 11 százalékával szemben.

Kailás Szatjárti, a gyermek­munka felszámolásáért küzdő Global March Against Child Labour nemzetközi mozgalom Nobel-béke­díjas tiszteletbeli elnöke 2017 novemberében publikált cikkében elmondta, hogy a világszerte dolgozó 152 millió gyermek közül mintegy 73 milliónyian veszélyes munkát végeznek. A „biztonságosnak” tekinthető gyermekmunkával kapcsolatban azt is elmondta, hogy annak következményei még felnőttkorban is kihatnak az áldozatok fizikai és pszichés állapotára.

A fent említett régiók mindegyikében a fiúk és a lányok is egyaránt részt vesznek gyermekmunkában. Latin-Amerika és a Karib-térség annyiban kivétel, hogy itt a kisfiúk valamivel nagyobb valószínűséggel folytatnak fizikai munkát. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet oldalán az olvasható, hogy a 152 millió gyermek közül körülbelül 88 millió fiú, 64 millió pedig lány.

Jennie Camillo

Jennie Camillo, 8 éves

Kisfiúk a szövőgyárban

Kisfiúk a szövőgyárban

Arnao család

Az Arnao család dolgozik

bányászfiúk

Egy bányászfiú mosolyog

Rose Biodo

Rose Biodo, 10 éves

gyermekmunka

Mary, 4 éves

gyermekmunka

Callie Campbell, 11 éves

gyermekmunka

Újságárus kisfiú, 7 éves

gyermekmunka

Rosie, 7 éves

gyermekmunka

Baleset a gyárban: a 11 éves malommunkás fiú két ujját veszítette el.

gyermekmunka

Kimerült újságárus kisfiú.

 

Szöveg: D. E.

Fotók: boredpanda.com