Ezt a 8 madárfajt nyilvánította kihaltnak a napokban a BirdLife International természetvédelmi szervezet

A madarak és élőhelyük védelmével foglalkozó szervezet közzétette a világ madarainak állapotáról szóló jelentését. A dokumentumban a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szereplő 51 kihalás szélén álló madárfaj helyzetét vizsgálták.

Kiderült, hogy az elmúlt néhány évben nyolc madárfaj pusztult ki véglegesen bolygónkról. A vizsgálatot végző vezető tudós egy amerikai magazinnak elmondta, bizonyítékaik azt mutatják, a kihalás növekvő hulláma árasztja el a kontinenst, amelyet a fenntarthatatlan mezőgazdaság, az erdőirtás és a vizes élőhelyek lecsapolása okozta élőhelyelvesztés idéz elő.

Madárfajok, amelyek teljesen eltűntek a bolygóról:

Cichlocolaptes mazarbarnetti

cichlocolaptes-mazarbarnetti

A fajt a bolygón mindössze két helyen, Brazília északkeleti részén Muriciban és Pernambuco-ban észlelték, utoljára 2007-ben.

Pouli-gyapjasmadár

pouli-gyapjasmadar

A pintyfélék családjába tartozó madárfajt 1973-ban fedezték fel, már ekkor csupán 100-200 egyedet becsültek. 1998-ban három példányt elfogtak, ezek a fogságban pusztultak el.

Alaogasi liánjáró

alaogasi-lianjaro

A verébalakúak rendjébe és a fazekasmadár-félék családjába tartozó faj Brazília északkeleti részén, Alagoas állam területén volt honos.

Valószínűleg kihalt madárfajok:

Spix-ara

spix-ara

2000 óta nem látott senki vadon élő Spix-arát, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy nincs már több. A kutatók tudnak arról, hogy fogságban még tenyésztenek néhányat, és tervezik is, hogy őket megpróbálják majd visszatelepíteni a vadonba, de nem tudni, hogy sikerül-e.

Diadémlóri

diademlori

A papagájalakúak rendjébe és a lórifélék családjába tartozó faj a Csendes-óceán délnyugati részén található meg, a Franciaország tengerentúli területéhez tartozó, Új-Kaledónián honos. Populációja apró, nem észlelték 1976 óta, annak ellenére, hogy 1998-ban keresték. Sokan úgy gondolják, hogy már kipusztult, a sűrű erdőkben talán még élhet, de egyelőre kihalófélben lévőnek kell tekinteni.

Jávai bíbic

jávai bíbic

Az Indonéziához tartozó Jáva szigetén honos. A természetes élőhelye a szubtrópusi és trópusi síkvidéki legelők, lápok, és mocsarak. 1940 óta nem észlelték.

Tengerkék arara

tengerkek-arara

A papagájfélék családjába tartozó fajról az utolsó hiteles megfigyelés 1955-ben volt, 1989-ben egy brazil ornitológus, Antonio Silva azt állította, hogy még megtalálható a természetben, de ezt nem sikerült bizonyítania. Sokak szerint már kipusztult.

Brazíliai pernambucói törpekuvik

A pernambucói törpekuvikot 2002 óta nem látták élőhelyén a brazil Pernambuco szövetségi államban.

(birdlife.org, Wikipédia)

Szöveg: D. E.

Fotók: Pinterest, Wikipédia