82 évesen elhunyt a legendás amerikai színész, Burt Reynolds, aki a hetvenes évek legnagyobb és legjobban kereső sztárja volt. Az ikon halála előtt több filmszerepre is készült, ajánlatot kapott többek között Quentin Tarantinótól is: a Volt egyszer egy Hollywoodban (Once Upon a Time in Hollywood) szerepelt volna Leonardo DiCaprio és Brad Pitt oldalán. Összeállításunkban felejthetetlen alakításaival emlékezünk a színészre.

Burt Reynolds ifjú színészként a western és a krimi műfajokat részesítette előnyben, de a nyolcvanas évek felé már nagy akciófilmekben is feltűnt. 1998-ban a Boogie Nights című filmdrámában nyújtott alakításáért Golden Globe-díjjal jutalmazták és Oscar-díjra is jelölték. Következzenek a 70-es évek legendájának legemlékezetesebb alakításai:

Quint Asper, Gunsmoke (1962-1965)

A westernsorozat az amerikai televíziózás hőskorának egyik legnépszerűbb műsora volt. A Kansasben játszódó epizódok 20 éven át ültették oda minden este a tévénézőket a képernyő elé. A sorozathoz 1962-ben csatlakozott Burt Reynolds, aki a filmben Quint Aspert játszotta.

John Hawk rendőrkapitány, Hawk (1965)

A Gunsmoke után a Hawk című sorozatban az ismert színész elvállalta John Hawk rendőrkapitány szerepét. A faji megkülönböztetést és a diszkriminációt középpontba helyező epizódokban a színésznek egy igazi amerikai hazafit kellett alakítania.

Dan August rendőrfőnök, Dan August (1970-1971)

1970 és 1971 között ő volt a gyilkosságok után nyomozó rendőrfőnök, Dan August megformálója, az akkoriban indított Dan August sorozatban. A szériában Richard Anderson is feltűnt.

Lewis, Gyilkos túra (1972)

Az 1972-ben bemutatott kalandfilm nagy sikert aratott: három Oscar és öt Golden Globe-díjra is jelölték. A film fő karakterét, Lewist alakító Burt a történet szerint elviszi három barátját az Appalache-hegységbeli Cahulawassee folyóhoz. A négy városi férfi gyakorlatlan mozdulatokkal, de annál nagyobb lelkesedéssel száll kenuba a vad folyó felső folyásánál, de arra nem számítanak, hogy a természet mellett más ellenségeik is akadnak majd. A filmet az Oscar-díjas, legendás magyar operatőr, Zsigmond Vilmos fényképezte.

Gator McKlusky, Olcsó Whiskey (1973)

Az amerikai színész egy meggyilkolt, meg nem értett fiú gyilkossági ügyének koronatanúját alakítja. Az 1973-ban bemutatott alkotásban Ned Beatty, Bo Hopkins és Jennifer Billingsley is játszik.

Paul ‘Wrecking’ Crewe, Csontdaráló (1974)

Az eredeti 1974-es változatot többször is átdolgozták, a 2005-ös változatban például Burt Reynolds már nem a futballistát, hanem a börtönben életfogytiglani büntetését töltő futballedzőt játssza.

Bandita, Smokey és a bandita (1977)

Az 1977-es amerikai vígjáték népszerű kultuszfilm lett, melyet két folytatás, majd a kilencvenes években feldolgozások is követtek, de egyik sem lett akkora siker, mint az első rész. A Banditát alakító Burt Reynolds az országutak zabolátlan csibésze, aki legjobb haverjával, Cledusszal elvállalja egy illegális sörszállítmány elfuvarozását. Az úton azonban nem várt társaságuk akad…

Wood Newton, Kisvárosi mesék (1990-1994)

Az egykori szívtipró 1990 és 1994 között visszatért a tévéképernyőre, hogy a Kisvárosi mesék című sorozatban eljátszhassa a nyugalmazott fociedzőt, aki a helyi középiskola labdarúgó csapatát segíti. A vígjátéksorozatot 1992-ben és 1993-ban is Golden Globe-díjra jelölték.

Jack Horner, Boogie Nights (1997)

Az amerikai filmdrámában a hetvenes évek csillogó diszkóvilága köszön vissza, sok-sok ismerős zenével. A mozi központi témája a pornóipar tündöklése és hanyatlása. Burt Reynolds számára ez az alkotás jelentette a nagy visszatérést, a közönség és a kritikusok egyaránt kedvezően fogadták. A filmben Mark Wahlberg játssza a főszerepet, egy fiatal pornósztárt, akiben a tapasztalt producer meglátja a műfaj jövőjét. 1998-ban az egykori western színész ezért az alakításáért Golden Globe-díjat kapott.

Szöveg: D. E.

Nyitókép: IMDb

(hollywoodreporter.com)