Gyönyörű alkotásokat publikáltak a Wildlife Photographer of the Year pályamunkái közül

Idén is hatalmas érdeklődés övezte a Wildlife Photographer of the Year pályázatot, amelyre 95 országból 45 000 fotóval neveztek a tehetséges alkotók. A legjobbnak ítélt kép készítőjét október 16-án jelenti be a zsűri, a legjobb művekből pedig október 19-én a londoni Természettudományi Múzeumban nyílik kiállítás. Gyönyörködjetek velünk a szebbnél szebb felvételekben!

A győztes (The victor), Adam Hakim Hogg

adam-hakim-hogg

Amikor Adam először megpillantotta a tüskés békagyíkot, épp egy malajziai százlábúval vívott harcot. Miután ez a különleges élőlény leigázta és elfogyasztotta ellenfelét, a fotós szemből készített róla egy portrét.

Látogatás az iskolában (School visit), Adrian Bliss

adrian-bliss

Egy pripjatyi elhagyatott iskolában kapta lencsevégre Adrian a vörös rókát, ahogy egy pillanatra megáll a gyermekméretű gázmaszkok között. Az ukrajnai várost 1986-ban evakuálták a csernobili atomerőmű négyes blokkjában bekövetkezett katasztrófa miatt.

Szemtanú (Witness), Emily Garthwaite

emily-garthwaite

A világ legkisebb testű medveféléje, a maláj medve egy indonéziai állatkert koszos ketrecében. A fotós elmondása szerint a szumátrai állatkertben elképesztően rossz körülmények között tartják a többi társával együtt a kihalás szélén álló állatot. A képen látható példány hangos sikoltozásban tört ki, amikor meglátta gondozóját.

Tigrisföld (Tigerland), Emmanuel Rondeau

emmanuel-rondeau

Himalája egyik távoli erdejében, Bhután középső részén egy bengáli tigris szemez a kamerával. Az ösvény, amelyen sétál, része annak az úthálózatnak, ami összeköti az ország nemzeti parkjait.

Élet a szemét között (Life Among Litter), Greg Lecoeur

greg-lecoeur

A szubtrópusi óceánok egyik lakója, a Sargassum nevű ragadozóhal a sok hulladék között nem tud elrejtőzni.

Menő macska (Cool cat), Isak Pretorius

isak-pretorius

Nőstény oroszlán iszik egy vízgyűjtő mélyedésből a zambiai Dél-Luangwa Nemzeti Parkban.

Szurikátanépség (The meerkat mob), Tertius A Gous

tertius-a-gous

Egy Anchieta-kobrával néznek farkasszemet a szurikáták a Namib-sivatagban.

Egyszerű szépség (Simple beauty), Theo Bosboom

theo-bosboom

Theo színes tengeri algákról készített felvételt a skót Külső-Hebridákhoz tartozó Lewis-sziget fehér homokos partjainál. A vízinövények gömbalakú-hólyagszerű bogyókból állnak, ezekkel fotoszintetizálnak.

Szerelmet keresve (Looking for love), Tony Wu

tony-wu

Tony Japán egyik távoli szigetére, Sadóra utazott azért, hogy lefotózza az ázsiai birkafejű ajakoshalat. A halfaj érdekessége, hogy minden egyed kivétel nélkül nőneműnek születik, majd amikor már elértek egy bizonyos életkort és testhosszt, nemet váltanak.

Pakompart uraság (Mister Whiskers), Valter Bernardeschi

valter-bernardeschi

A norvégiai Spitzbergák szigetcsoport jeges vizében kapta lencsevégre a fotós ezt a rozmárcsaládot.

 

Összeállította: D. E.

(nhm.ac.uk)