Újra magyar film az Oscar-esélyesek között a Student Academy Awardson

Az elmúlt években több magyar film is remekelt a nemzetközi versenyeken, és úgy tűnik, ez a hullám folytatódik. Most Kovács István Ostrom című alkotása esélyes a diák-Oscarra, melyet a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jelöltek.

Kattintsatok a képre, galériánkban jelenetfotókat találtok a filmből.

Galéria | 6 kép

Újra magyar film az Oscar-esélyesek között a Student Academy Awardson

Újra magyar film az Oscar-esélyesek között a Student Academy Awardson

Fotó megosztása:

Idén 45. alkalommal osztják ki a Student Academy Awardsot, vagyis a diák-Oscart, ahol a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán diplomázó rendező, a 32 éves Kovács István legújabb alkotása is jelen lesz. A rövidfilm hat másik produkcióval versenyez majd a díjért, riválisai a brüsszeli, a zürichi, a müncheni, a stockholmi és két angol egyetemről érkeznek. A győztest október 11-én hirdetik ki az Amerikai Filmakadémia gáláján.

A mindössze 23 perces Ostrom című kisfilm 1994-ben játszódik a háború sújtotta Szarajevóban. Főhősünk egy magányos bosnyák nő, aki vizet szeretne találni, hogy randevúja előtt hajat moshasson. A terve életveszélyes, de sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani. A főszereplők között nagyrészt bosnyák színészeket láthatunk, de magyarok is feltűnnek a filmben: Trill Zsolt és Keszég László.

A rendező Kovács István az egyetemen Enyedi Ildikó tanítványa volt, és már az alapszakos diplomamunkájával, a Betonzajjal is felhívta magára a figyelmet, később pedig a Szürke senkik című, I. világháborús tévéfilmmel aratott sikereket – utóbbit nem is csodáljuk, zseniális egyórás alkotásról van szó.

A diák-Oscarra idén 1582 nevezés érkezett, 7 kategóriában 39 film verseng a győzelemért. Büszkék lehetünk, hiszen az elmúlt években két film is bejutott a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseinek munkáiból: 2016-ban Kis Hajni Szép alak, 2017-ben pedig Freund Ádám Földiek című alkotása volt versenyben. Az idei jelölt, az Ostrom nemzetközi premierjét az augusztus 10-17 között zajló Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon tartják.

 

Képek: Ostrom Produkció