Azt már megszokhattuk, hogy a magyar úszók brillíroznak, legyen szó hazai vagy nemzetközi versenyekről. A napokban ismét könnyeket csaltak a szemünkbe, ugyanis a 2018-as úszó-Eb-n nagyszerűen szerepeltek. A Magyar Úszó Szövetség képeit nézegetve elfogott minket a büszkeséggel vegyes nosztalgia. Csak gratulálni tudunk minden érmesnek és résztvevőnek!

Bajnoki cím harmadszorra

Harmadszor szerzett Európa bajnoki címet Verrasztó Dávid 400 méteres férfi vegyes úszásban. A bajnok ezelőtt 2014-ben Berlinben és 2016-ban Londonban is aranyat nyert ebben a számban. Érdekesség, hogy Verrasztó az Eb-k történetének „legidősebb” győztese, az úszóóriás augusztus 22-én tölti majd be a harmincat. Szerintünk nem is lehetne ennél jobb formában.

Ezüstérem 16 évesen

A 16 éves Késely Anna ezüstérmet szerzett 400 méteres gyorsúszáson, méghozzá Junior Európa-csúccsal! A fiatal emellett egy másik ezüst- és egy bronzérmet is bezsebelt a bajnokságon – valószínűleg nagy karrier áll még előtte.

Pillangóban is jeles

Kapás Boglárka is azok között a sportolók között van, akikre nagyon büszkék lehettünk a héten. A glasgow-i úszóbajnokságon ugyanis 200 pillangón szerzett elsöprő eredményt a fiatal úszó. Bogi elmondása szerint az utolsó 25 méteren kezdte el azt érezni, hogy győzhet, így minden erejét összeszedve csinálta végig az elképesztő hajrát.

Az abszolút csúcsdöntő

Burián Katalin egy bronzéremmel lett gazdagabb az úszó Európa-bajnokságon, és ha ez nem lenne elég, egyéni csúcsa mellett megdöntötte Egerszegi Krisztina 1991 óta tartott Eb-rekordját is. Egyedüli magyarként úszott 200 méter háton a 23 éves sportoló, aki amúgy a második legjobb idővel jutott be a döntőbe. Le a kalappal!

Siker a nyílt vízen is

Ezüstérmet nyert Rasovszky Kristóf, aki egy hatalmas hajrával – szinte fej-fej mellett haladva a holland Ferry Weertmannal – érte el a nagyszerű eredményt. A 21 éves sportoló az első magyar úszó, aki nyíltvízi felnőtt úszóversenyen két egyéni számban is érmet tudott szerezni.

Szép volt Katinka!

Nem feledkezhetünk meg Hosszú Katinkáról sem, akitől ugyan megszoktuk már a maximális teljesítményt, mégis minden eredményének tiszta szívvel tudunk örülni. Az Iron Lady az idei Európa-bajnokságon mindössze három versenyszámot választott – végül a 200 méteres háttól visszalépett – és valahogy pontosan tudta mi az, amire most, számos magánéleti és karrierbéli nehézsége után képes. Jól gondolkodott, hiszen 200 méter vegyesen győzelmet szerzett. Mindent összevetve mondhatjuk, hogy nem csalódtunk, Katinka igazi bajnok!

Összeállította: L. J.

Nyitókép: a Magyar Úszó Szövetség facebook oldaláról

Képek: instagram.com/magyar_uszo_szovetseg