8 érdekesség mindannyiunk kedvenc karácsonyi történetéről, A diótörőről

Decemberben érkezik a hazai mozikba kedvenc karácsonyi történetünk legújabb verziója, A diótörő és a négy birodalom. A film előzetese után a napokban tették közzé a film új kedvcsinálóját, amelyet elnézve nagyon úgy fest, az Igazából szerelem és az Édesek és mostohák után ez lesz az a film, ami elé egészen biztosan közösen kucorodik oda a család a szeretet ünnepén. Ennek apropóján a zenés alkotás eredetéről osztunk meg néhány érdekességet.

A világ leghíresebb balettje

A diótörő és a négy birodalom

A diótörő eredeti történetét a német romantika egyik kiemelkedő írója, E.T.A. Hoffman Berlinben publikálta 1816-ban. 1844-ben Alexandre Dumas megírta a francia változatot, alig 50 évvel később, 1892-ben Pjotr Iljics Csajkovszkij a mese alapján elkészítette varázslatos balettjét, amelynek koreográfusa nem más, mint a legendás Marius Petipa (ötven év alatt 54 balettet vitt színre, ezek közül többet ma is táncolnak) volt. Napjainkban A diótörő a világ egyik legnépszerűbb színpadi műve.

A kormány adta az ötletet ahhoz, hogy A diótörőből színdarabot csináljanak a 19. század végén

a-diotoro-1892

Ivan Vsevolozhsky, a szentpétervári Marijinszkij Színház akkori igazgatójának pattant ki elsőként a fejéből, hogy A diótörő történetéből balettet csináljanak. Az első időkben a darabot Csajkovszkij Iolanta című operájának részeként mutatták be.

A premierre 1892. december 18-án került sor a Marijinszkij Színházban, Szentpéterváron

A diótörő 1892

A diótörő bemutatójának szereplői egytől-egyig gyermekek voltak. Mind a kisebb szerepek, mint például a gyerekek a karácsonyi partin, vagy a főbb szerepek, mint a Cukorszilva Tündér karakterének megformálására is diákokat választottak. A darab végén minden diákszínész egy kosár csokoládét kapott a balett szerzőjétől, Csajkovszkijtól.

A darab hősnője számos néven ismert

a-diotoro-fohos

Marichen, Marie, Masha, Clara … Az elmúlt száz évben a hősnőt többféleképpen becézték. Az első időkben a német Marichen nevet viselte, aztán az első világháború után Mashára keresztelték át.

Csel a cselesztával

A diótörő celesta

A bemutató napjára Csajkovszkij egy cselesztát hozatott Párizsból, amivel még különlegesebb hangzást értek el. A cseleszta a zongorával rokon, kalapácsmechanikával működtetett, billentyűs idiofon hangszer.

16 fouetté

A darab egyik főbb szerepe a Cukorszilva Tündér alakja. 100 évvel ezelőtt a karaktert eljátszó balerinának 16 fouetté-t kellett megcsinálnia (a klasszikus balettben azt a fordulást nevezzük fouetté-nek, amely közben egyik lábunkat a levegőbe emeljük és 45 vagy 90 fokos szögben tartjuk). Az első táncos, aki ezt „megugrotta”, az olasz primadonna Antonietta Dell’Era volt.

A sors fintora

Csipkerózsika

A csodálatos Csajkovszkij nem hitte el, hogy sikert arathat a darabja, valójában sokkal jobban preferálta az akkoriban komponált Csipkerózsika című alkotását. A sors iróniája, hogy A diótörő az egyik legismertebb és legszebb darabja, amit élete során létrehozott.

Mások sem hittek a sikerben

csajkovszkij

Kevesebb, mint egy évvel az 1892-es ősbemutató után Csajkovszkij elhunyt. A kritikusokat sajnos nem lenyűgözte le a darab, így a balett jövője nem ígérkezett túl fényesnek, egészen az 1954-es George Balanchine produkcióig… A feldolgozás bemutatója után A diótörő egy évtized alatt lassan a karácsony kötelező kiegészítőjévé vált, de sajnos a szerző ezt sosem tudta meg.

Összeállította: D. E.

Fotók: IMDb, Pinterest

(rbth.com)